Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A parlament elé kerül a költségvetési törvényjavaslat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma nyújtja be a 2014-es költségvetésre vonatkozó törvényjavaslatot a parlamentnek.
A jövő évi költségvetés tervezésekor 2,9 százalékos hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számolt a nemzetgazdasági tárca.

Varga Mihály korábbi közlése szerint feszes lesz a 2014-es költségvetés, amelyet a 2,9 százalékos hiány mellett 2 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálva állítottak össze.

Giró-Szász András a jövő évi költségvetés tervezetéről elmondta: 2013-hoz viszonyítva például az egészségügyre 10,6 százalékkal, oktatásra 12,6 százalékkal, a közbiztonságra 3 százalékkal több forrás jut jövőre. Emellett a felzárkóztatás területén - amit a kormányszóvivő nagyon fontos feladatnak nevezett - 9,6 százalékkal lesz több forrás. Államkorszerűsítésre 17 százalékkal lesz több forrás és a gazdaságfejlesztésre is 8 százalékkal több pénz jut.

A Költségvetési Tanács teljesíthetőnek tartotta a kormány jövő évi, 2,9 százalékos GDP-arányos hiány-, és 2 százalékos növekedési célját, amely véleménye szerint a bővülés lehetséges tartományának felső sávjába tartozik. A testület ugyanakkor jelentős bevételi (elsősorban az áfánál) és kiadási kockázatokat is látott, ezért indokoltnak ítélték a megfelelő tartalékszint ismételt átgondolását.

Olvasóink írták

  • 3. zsozso64 2013. szeptember 30. 15:06
    „A költségvetésben végre a kiadások, minden kivéreztetett ágazatban átlagosan 10%-kal növekednek? Államkorszerűsítésre 17 százalékkal lesz több pénz!!! És mégis miből??? Vagy ez már nem Varga Úr feladatköre lesz? Vagy a 2014 költségvetés tartalmaz valami rendkívüli bevételi oszlopot??? Esetleg számolnak már az előző négy év alatt elveszett pénzek megtalálásával, és vissza szivattyúzásával a költségvetésbe???? Vajon az esetleges kormányváltó pártok mit találnak a szekrényekben? Mert ha a Fidesz csontvázakat talált 2010-ben, (amit akkor saját állítása szerint nem) akkor a 2014 -es szekrényben tömegsírokra lelnek???? Mert az egészségügy, az oktatás, az alkotmányosság áldozatainak "tetemeit" valahova csak be kellett valahova tuszkolni???”
  • 2. mivan? 2013. szeptember 30. 14:23
    „Van jelentősége? Na, ugye!”
  • 1. pog 2013. szeptember 30. 09:20
    „nyugtával dicsérni a napot"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 év alatt most a legjobbak Szlovákia és Magyarország kapcsolatai

Szlovákia Magyarországra akkreditált nagykövete szeirnt a kettős állampolgárság kétoldalú probléma. Tovább olvasom