Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A parlament kapkodása miatt drágulhat a távfűtés

A távfűtés drágulásához vezethet, hogy a módosításból kifelejtették a távhőtermelés céljára vásárolt gáz árát. Így amennyiben a piaci gázár emelkedik, a lakossági tarifákban nem érvényesíthető költségnövekedést az ipari fogyasztóknak eladott gázra terhelhetik a kereskedők - írta a Napi Gazdaság.
A lap pénteki számában megjelent cikk felidézi: Rogán Antal (Fidesz) szerdán terjesztette a parlament elé a földgáz- és az áramtörvény módosításáról szóló jogszabálytervezetét, amely a lakossági tarifák megállapítását a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörbe utalná. A javaslat az Orbán Viktor miniszterelnök által kedden bejelentett célt szolgálja, miszerint a kormány befagyasztja a közüzemi díjakat.

Sem a keddi bejelentés, sem a törvénytervezet nem szól azonban a távfűtésről, valamint a távhőszolgáltatók által a lakossági távfűtési ellátás céljára vásárolt gázról. Így ha a tervezet mostani formájában emelkedik törvényerőre, az a lakossági távhőtarifák emelkedését okozhatja.

A lap ugyanakkor idézi Barta Juditot, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatóját, aki szerint vélhetően korrigálják a tervezetet, amelyből a sietség miatt maradhattak ki a távfűtésre vonatkozó paragrafusok. A kutató szerint kiterjesztik a moratóriumot a távfűtésre is, így a lakossági ellátáshoz felhasznált gáz esetében is a hatósági árképzés érvényesül; várakozásai szerint erre az őszi fűtési szezon kezdetéig sor kerülhet. Ellenkező esetben a távfűtés - a lakossági gázzal és árammal szemben - drágulhatna, márpedig csaknem 700 ezer magyar háztartás oldja meg fűtését távhővel.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. LukSzusz 2010. június 11. 14:55
  „Ez erős fizetéscsökkenést idézne elő a jegybank vezetőinél, Simor András bére az MNB honlapja szerint 8 millió 340 ezer 300 forint, s az alelnökök, Monetáris Tanács-tagok bére is jóval a 2 millió forintos határ fölött van. A bérek azonban nem csökkenthetők a jegybank függetlenségének megsértése nélkül, amelyet viszont Magyarország vállalt az uniós csatlakozással.
  Ennek nincs gondja a GÁZSZÁMLÁVAL:”
 • 21. achilleus 2010. június 11. 13:57
  „Tényleg, mire ez a nagy "kapkodás" ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))
  2010-06-11 13:32 - Benyújtotta az új médiatörvény tervezetét a Fidesz - Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők pénteken benyújtották az új médiatörvény tervezetét. A két képviselő három törvénymódosítást terjesztett be az Országgyűlésnek: egyrészt módosítanák az alkotmányt, másrészt pedig módosítanák a ,,médiát és hírközlést szabályozó egyes törvényeket", végül pedig a ,,sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól" szóló törvényt terjesztették be.”
 • 20. IVY 2010. június 11. 13:46
  „ott, vagy itt, bélás?”
 • 19. bélás 2010. június 11. 12:12
  „már megint a leghüjébbek vannak ott”
 • 18. Léni 2010. június 11. 10:13
  „17.jq! Jó, értem amit mondsz, akkor arra felelj, mi jogon piszkálták üvöltve, harsogva,
  köpködve a szocialista kormányt ugyanezért??????? Minden második szavuk az volt ,h9gy
  inlegitim a kormány, mert nem erre kapott felhatalmazást! Ez rájuk nem vonatkozik?
  A Fideszre semmi nem vonatkozik ami az igazmondással, erkölccsel, morállal kapcsolatos?

  Alkotmánymódosítással együtt itt minden meg lesz változtatva! Két hete tették le az esküt
  és máris hajmeresztő dolgokat produkálnak! Majd ha forintosítva lesz a fideszes kormányzat
  működése és sok embert a pénztárcáján keresztül érint, akkor esik itt a fene s..gre!”
 • 17. jq 2010. június 11. 10:03
  „Léni, olyan jogon hivatkozik a felhatalmazásra, hogy parlamenti többsége van és létezik a "szabad mandátum" elve, vagyis hogy beszavazod a képviselőt, de nem utasítgathatod, hogy mit csináljon, legfeljebb legközelebb nem rá szavazol, ha nem tetszik, amit csinál. Ideje volna megváltoztatni az Alkotmányt, ugye? :)”
 • 16. achilleus 2010. június 11. 10:02
  „2010-06-11 09:30 - Távozik posztjáról a hónap végével a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke. Matos Zoltán a Világgazdaság írása szerint erről a szakminiszterrel állapodott meg, helyének betöltésére pályázatot írnak ki. A lap korábban úgy értesült: az elnöki posztra Horváth Péter, a Mol üzletfejlesztésért felelős vezetője esélyes.”
 • 15. achilleus 2010. június 11. 10:00
  „10. hozzászólás Logaritmus 2010.06.11. 09:45 Hát tényleg elképesztő ez a "kapkodás":
  2010-06-11 09:52 - Júliusban jön a második akcióterv - Július közepén vagy a hónap a második felében kezdődhet meg a kormány második akciótervének előkészítése, ha a parlament a következő hetekben elfogadja a kedden bejelentett 29 pontos első csomag elemeit. Erről Varga Mihály, a Miniszterelnökség vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este.”
 • 14. achilleus 2010. június 11. 09:57
  „10. hozzászólás Logaritmus 2010.06.11. 09:45
  Ha elolvasod 12-t, még a végén kiderül, hogy tényleg "nem lesz gázáremelés".
  Ez Qtya nagy pofon lenne, Lendvainak, és "nem-lesz-gázáremeláses" kampánydumás pártjának, akik ennyivel a választási győzelmük után már jelentgették be sorra a gázáremeléseket.”
 • 13. unknown 2010. június 11. 09:54
  „A távfűtésesek már nem bírták a magas díjat, erre az MSZP kormány csökkentette az ő áfájukat. De igaza van Gézának a 8. hozzászólásban: "Én rendesen 25 % áfát fizetek a gáz után a "panelosok" 5% áfát fizetnek" Kinek mi jár, milyen érdem szerint??? Rendezetlen ügy, nem?”
 • 12. achilleus 2010. június 11. 09:53
  „2010-06-11 08:28
  Völner: Egy-másfél évig nem várható gázáremelés - Egy-másfél évig nem várható gázáremelés - mondta el Völner Pál, az infrastrukturális területért felelős államtitkár a Hír Televízió Rájátszás című műsorában.

  Bár a lakossági gázárakról szóló törvényjavaslat most került a parlament elé, a tervezett moratórium célja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben könnyítsen a háztartások terhein - jelentette ki Völner Pál. A lakossági gáz- és áramtarifák hatósági árassá tételéről szóló jogszabályt a tervek szerint már jövő hétfőn elfogadtatná a parlamenttel a Fidesz. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: az energiaszolgáltatók a bejelentés után azt jelezték, hogy készek tárgyalni az új szabályozásról, és várhatóan a fűtési szezon kezdetére megállapodhatnak ennek részleteiről."

  10. hozzászólás Logaritmus 2010.06.11. 09:45
  "Mekk mester" színvonal: lopkodsz logaritmus, achilleustól lopkodsz, igaz én pártod stílusát mekk mestereztem le, nektek volt számtalan jobbnál-jobb ötletetek, amik 14 teljes programcsomag formájában buktak meg sorra.”
 • 11. unknown 2010. június 11. 09:48
  „Minden még csak tervezet, javaslat, ki nem dolgozott tartalmú törvénymódosítás, de már visítoznak a hiányosságain. Micsoda népség vagyunk!”
 • 10. Logaritmus 2010. június 11. 09:45
  „A Fidesz újabb jelét adta, hogy mennyire Mekk Mester szinten csinálja a dolgát, amire 2/3-os felhatalmazást kapott. Srácok, ne csak az Alkotmány és a választási rendszer machinálásán járjon végre az eszetek!!!”
 • 9. Léni 2010. június 11. 09:43
  „7. achilleus! Szerepelt a "VÁLASZTÁSI PROGRAMBAN? egyáltalán mi szerepelt abban a programban
  ami nem is volt?
  Mi jogon hívatkozik Orbán rendszeresen arra, hogy a nép felhatalmazta különböző dolgokra
  akkor, amikor nem volt mire felhatalmazni program hiányában. A fórum pedig azért van, hogy
  meg lehessen vitatni dolgokat, vagy véleményt lehessen nyilvánítani.
  A Fidesznél minden maradta régiben felfogásra, viselkedésre, mentalításra. Ez nagy baj! Most
  azon ügyködésük vonala az, hogy bagatelizálják a Kósa-Szíjjártó-Varga trió világot megdöbbentő
  felelőtlen kijelentését! Állítom sok fideszesnek erről nincs is fogalma, mivel a kellemetlen eseményekről
  a saját médiájukból nem értesülnek, máshonnan pedig nem informálódnak.”
 • 8. geza 2010. június 11. 09:36
  „#6 Megmondták el lehet menni.
  Én rendesen 25 % áfát fizetek a gáz után a "panelosok" 5% áfát fizetnek
  Nem vita szítása miatt mondom, de engem senki nem támogatott hogy ablakot cseréljek, házat szigeteljek.
  Fűtésre és meleg víz előállításra használom én is a gázt”
 • 7. achilleus 2010. június 11. 09:27
  „6. hozzászólás Filctoll 2010.06.11. 09:14
  "A lap ugyanakkor idézi Barta Juditot, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatóját, aki szerint vélhetően korrigálják a tervezetet, amelyből a sietség miatt maradhattak ki a távfűtésre vonatkozó paragrafusok."

  "csaknem 700 ezer magyar háztartás oldja meg fűtését távhővel. "

  A többi gázzal vagy egyébbel fűt. De gondolom a te TV-d, vagy mosógéped sem távhővel működik. Amúgy pedig el kellene olvasni a cikket végig. A Délmagyar nagyon ügyesen csinálja, hiszen vitát - hozzászólásokat - provokál a címmel, a cikk elrendezésével. Igaz egy kicsit idegeli az embereket, akik szívesen beugranak a "nem_szakértőkből_áll_a_kormány", vagy "nem_szerepelt_:a_választásiprogramban" késztetéseknek.
  Amúgy pedig aki dolgozik, hibázik. A Fidesz pedig nem hőbörögni fog, hanem megköszöni, hogy erre a hibára felhívták a figyelmet, és azt ki is javítja. Így legyen!”
 • 6. Filctoll 2010. június 11. 09:14
  „És még "szakértő Kormánynak" nevezik magukat!
  Több devizahitelest károsítottak meg felelőtlen kijelentésekkel (amit nemzetközi félrefordításnak magyaráztak) és most a panellakókat is jól megszívatják.
  Néha jobban át kellene a döntéseket gondolni és azokat valóban szakemberekre bízni!”
 • 5. George58 2010. június 11. 08:49
  „Még csak 10 nap telt el a kormány alakitás óta, kapkodással nem lehet őket vádolni. A délmagyar meg leszokhatna már "aktuális kormányzati rémhirek" tipusú riogatásról. Már nem a pszichopata GYF kormányoz!”
 • 4. Hmmm... 2010. június 11. 08:27
  „A szabad piac atka, foleg azokon a teruleteken, ahol kicsi a konkurencia, hogy az arakat nem a gazdalkodas hatarozza meg, hanem a megalmodott profit. Ez volt jellemzo sajnos az allami nagyvallalatoknal is, mert a gazdasagos tervezes es mukodes helyett az aremelesekkel probaltak egyensulyozni az onmaguk altal elkovetett hibakbol adodo veszteseget. A kormanynak es aszakagazati miniszteriumoknak sokkal szigorubban kellene ellenorizni a kialakitott arakat. Az aranytalan, s foleg megalapozatlan arak a gazdasag porgese helyett visszafogast eredmenyez, ami tovabbi ardragulassal jar. Ez nem lehet cel, ha az orszag gazdasagi eletet akarjuk javitani. A vallalatok gazdalkodasanak eppen ugy kell racionalizalodniuk, mint a csaladi gazdalkodasnak.”
 • 3. spiler 2010. június 11. 08:00
  „direkt csinálták”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A külügy bekérette a szlovák nagykövetet

Bár Pozsony szerint csak a szokásos párbeszéd keretében járt a Külügyminisztériumban budapesti… Tovább olvasom