Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

A parlamentben is megemlékeztek a holokauszt áldozatairól

Egyperces néma felállással emlékeztek a képviselők a holokauszt áldozataira az Országgyűlés hétfői ülésnapjának kezdetén.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ezt megelőzően emlékező beszédében azt mondta: az áldozatok előtti főhajtás, a "soha többé" megerősítése a legelemibb gesztus, amit tehetnek. Meg kell tanítani a gyerekeket is arra, hogy hová vezethet a tolerancia hiánya, mit jelent az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a rasszizmus, a kirekesztés - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy szomorúsággal és szégyennel tölti el, hogy 1938-ban, 1939-ben és 1941-ben emberi szabadságjogokat eltipró, a méltóságot nem tisztelő, a polgári jogegyenlőséget sértő törvények születtek.

A gyűlöletkeltéssel, a kirekesztéssel szemben zéró toleranciát hirdető kiáltvány aláírására kérte az Országgyűlés tagjait a miniszterelnök a parlamentben napirend előtti beszédében hétfőn, a holokauszt emléknapon.

Gyurcsány Ferenc ismertette a kiáltvány szövegét, amellyel az aláírók kimondják, hogy nem vállalnak közösséget szélsőséges egyénekkel és csoportokkal, elhatárolódnak az antiszemita és a rasszista megnyilvánulások minden formájától, és semmilyen formában nem támogatják azokat, akik erősítik a gyűlöletkeltést, a kirekesztést és a bűnbakkereső agressziót.

"A zéró tolerancia elvét hirdetjük meg mindazokkal szemben, akik gondolataikkal, szavaikkal és cselekedetekkel kirekesztenek, gyűlöletet szítanak, és akik vallási, faji, származási vagy nemi alapon különbséget tesznek ember és ember, magyar és magyar között" - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc felszólalása alatt a Fidesz és a KDNP képviselői, 2006. október 9-e óta először, nem hagyták el az üléstermet.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánfóka támadt a szörföző lányra

Egy körülbelül 300 kilós oroszlánfóka támadt rá egy szörföző tinédzser lányra Ausztráliában, az… Tovább olvasom