Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A Parlamenthez ért a Munkát, kenyeret! menet - fotók

A Parlamenthez közeli Alkotmány utcához ért hétfőn délután a "Munkát, kenyeret" tiltakozó menet, amely egy héttel ezelőtt indult el Miskolcról. Az Alkotmány utcába több százan érkeztek.
A menet résztvevői közül többen felszólaltak, és a kormány politikáját bírálták. A beszédeket többször félbeszakította a tömeg "Orbán, takarodj!" rigmusokkal.

Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke beszédében vérforraló cinizmusnak nevezte mindazt, amit a kormány az elmúlt két évben a kispénzűekkel szemben tett. Idézett Orbán Viktor egy korábbi beszédéből, amelyben a jelenlegi miniszterelnök azt mondta, hogy a mindenkori kormányt le lehet váltani, ha nem a nép érdekében cselekszik. Gúr Nándor - egyetértve ezekkel a szavakkal - úgy fogalmazott, hogy közeleg az idő.

A menet szervezőinek beszédét mások mellett Mesterházy Attila MSZP-elnök, Veres János volt pénzügyminiszter és Horváth Csaba, valamint Lendvai Ildikó szocialista politikusok is a helyszínen hallgatták.

Az MSZP elnöke a demonstráció után az MTI-nek elmondta, hogy a szocialisták minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely a valódi problémák megoldására hívja fel a figyelmet. Mesterházy Attila hozzátette: a következő hónapokban az ellenzéki párt is sok kezdeményezéssel fog előállni. Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktornak ki kellett volna állnia a demonstrálók elé, és a helyszínen kellett volna meggyőznie őket arról, hogy jobb körülmények között élnek, mint a kormányváltás előtt.

Az MTI felvételei.

A menet tagjait az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti központjánál kávéval, teával és szendviccsel fogadta Kukorelly Endre országgyűlési képviselő és Hankó János, az ellenzéki párt országos választmányának tagja.

A múlt hétfőn mintegy félszázan vágtak neki a csaknem kétszáz kilométeres távnak gyalog a mínusz 12 fokos hidegben. Az induláskor a menetben haladt Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Gúr Nándor, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere, Takács László és Vécsi István, illetve civilek, munkanélküliek, szimpatizánsok.

A szervezők az indulás előtt a nagy számban megjelenő hazai és külföldi újságíróknak, tévéstáboknak elmondták, akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért". Úgy fogalmaztak: mostanra a reményükkel együtt a türelmük is elfogyott, ezért így akarják felhívni a parlamenti döntéshozók figyelmét a hétköznapok gondjaira.

Az élet egyre keservesebb az egyszerű emberek számára, "a bennünket körülvevő világ sokkal rosszabb, mint ahogy azt a televízióban bemutatják, fűteni, enni kéne, de nincs munka, nincs pénz, emberi módon szeretnénk élni, létezni" - mondta a menet indulásakor Tóth Imre Miklós, az egyik szervező.

Az MTI-hez korában eljuttatott közlemény szerint a Demokratikus Koalíció is csatlakozott a Munkát, kenyeret! menethez.

A demonstráció kevéssel öt óra előtt véget ért, rendbontás nem történt.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. DobóI 2012. február 15. 13:01
  „Lapátra elvtársak, van itt munka! Nem hőbörögni kell!”
 • 32. USB 2012. február 15. 12:41
  „Purgator ! Légyszi mivel ők vizuális tipusok, képekben is meg kell nekik mutatni http://www.youtube.com/watch?v=kZV01JZOaoA”
 • 31. racionalitás? 2012. február 15. 08:44
  „30. smalltown 2012.02.14. 22:48

  a 3d-s filmnézést de hagyd kimkérlek...az is nagyon jó....amúgy meg tele politikusokkal máris hiteltelen bármelyik oldal megmozdulása az én részemről.....na jó filmnézést!!!!!”
 • 30. smalltown 2012. február 14. 22:48
  „milyen jo is a meleg szobabol kekeckedni, fikazni ezeket az embereket. Minden tiszteletem az ovek, a legnagyobb hidegben vallaltak mindezt,ok tesznek is valamit!”
 • 29. pici-ildi 2012. február 14. 17:46
  „HAJRÁ!!!! KÖSZÖNET A MISKOLCIAKNAK.FELTÁMAD A MAGYAR ÉS VISSZAÜT. DE HA ÜT AKKKOR KEMÉNYEN ÜT MÁR. EÉG VOLT A SANYARGATÁSUNKBÓL.MATOCSY MEG ÉLJEN MEG 47-EZERBŐL HAVONTA , DE EBBŐL FIZESSE A REZSIJÉT IS. ÉS MINDEN PARLAMENTI KÉPVISELŐ IS AKIK CSAK A SAJÁT FIZETÉSÜK EMELÉSÉRE ADJÁK A SZAVAZATAIKAT.1998-2002 FIDESZ 3 SZOBA 3 GYEREK 4 KERÉK. A CSALÁDBARÁT KORMÁNY VOLT. MÉGIS A CSALÁDOK ELLEN.”
 • 28. racionalitás? 2012. február 14. 16:53
  „22. DobóI 2012.02.14. 10:58

  szimpátia tüntetés...én utálom mindkét hitelelen bagázst...így írhatok ilyent...aki az unió ellen krágog az agyatlan...hunnia egyedül a 29-33-as válságot élné át...sőt rosszabbat , mert akkor nem volt ennyi cigány.

  lehettek néhányan elvakult kuruczharcfanok.....---én nevetek rajtatok és a másik oldalon is...legyen tele a zsebem...és nem érdekel melyik tolvajpolitikus éppen melyik gondolkodniképtelen csoportot tudja befűzni....--szerencsére messze ezen szint felett állok........sajnálom a viktátorotokat is.....sajnálom...de a macskám a fájós lába miatt jobban......no ez a sorrend nálam...”
 • 27. macs 2012. február 14. 16:46
  „26. imre57,
  "Sokat rontott a menet hitelességén,hogy a pártok rácsaptak és egy jó lehetőségnek találták,hogy közelebb kerüljenek és újabb választókat szerezzenek a menettel szimpatizálók közül."
  Úgye Tállaira gondoltál, aki kenyérrel és lapáttal várta a menetet, mondván van itt munka. (Igaz másnap mindenkit elküldtek, mert a közmunkaprogram, majd tavasszal indul, most nincs semmi.)
  És csak pontosan és szépen, nem pártot alapított, nézz utána! :-)”
 • 26. imre57 2012. február 14. 15:47
  „Sokat rontott a menet hitelességén,hogy a pártok rácsaptak és egy jó lehetőségnek találták,hogy közelebb kerüljenek és újabb választókat szerezzenek a menettel szimpatizálók közül.Most olvasom,hogy Kuncze Gábor új pártot alakít és nem zárja ki az együttműködést a Gyurcsány féle párttal,sőt.Úgy látszik az anyag nem vész el csak átalakul!!!”
 • 25. Queenmargareth 2012. február 14. 14:09
  „15. DobóI 2012.02.14. 05:44 tényleg? én úgy emlékszem, hogy Schmitt is a feleségét küldte.
  Igazán meg is fürödhetett volna benne OV.
  Ja én is átmentem a vörösiszapon És???????????”
 • 24. kokorcsin 2012. február 14. 11:35
  „Azért elképesztő, hogy egyes emberek mennyire nincsenek tisztában a mai magyar valósággal. Ezek a szerencsétlenek, nem csak magukért gyalogoltak, hanem sorstársaikért is. Az, hogy a politikusok is csatlakoztak hozzájuk, ez egy másik téma. Kíváncsi lennék, hogy hogyan élnének meg huszonezer forint segélyből, amikor ennyi pénzből csak éhen halni lehet. Kilátás meg semmi, hiába dolgoznának az emberek. Egyre több cég tervez leépítést, még a fejlettebb térségekben is, a kormány politikája, a kiszámíthatatlanság miatt. Ez egykulcsos adó miatt kevesebbet keresnek az emberek, a munkáltató, ha tud kompenzál, ha nem leépít. Haladunk lefelé a lejtőn. A fűtés, az élelmiszer egyre drágább. És lassan minden réteg érintett lesz, a középosztály alatt. Lásd rokkantak. Emberhez méltó életet lehet élni betegen 27 ezer forintból. ? Ott lebeg az emberek feje felett, hogy elveszítenek mindent, nem tudnak létezni. De úgy tűnik, hogy ez is a cél. Nem kell annyi nyugdíjat fizetni. Mindig a szegényektől vesznek el, miközben folyik az irgalmatlan pazarlás. Ezekből a pénzekből lehetne munkahelyeket létrehozni, meg normális bért és nyugdíjat fizetni. Sajnos ami van, azt is tönkreteszik. Persze, akik jól élnek, azok ebből semmit nem látnak, és lenézik a szerencsétleneket.”
 • 23. macs 2012. február 14. 11:05
  „Valahol olvastam, hogy a legkönnyebben a szegényeket lehet egymás ellen uszítani, mert a szegénységet sokan szégyelni valónak gondolják , tehát úgy vélekednek, ha rúgok egyet a másikon, akkor én már nem is tartozok közéjük.
  Olyan könnyű gúnyolodni ezeken az embereken. Azért kíváncsi lennék, hogy pl. a Nokia utcára kerülő és esetleg segélyekre szoruló munkásain, vagy a Malév csődje miatt munkanélkülivé válokról is hasonló stílusban fognak egyesek vélekedni? Arra már gondolni sem merek, akkor mit mondanának, ha ők kerülnének hasonló helyzetbe.

  16. DobóI,
  a KGST védernyője alatt működő iparunkról sajnos nagyon hamar kiderült, hogy nem igazán versenyképes. Ez kb. 20 éve vált világossá. Érdemes volna egy kicsit körül nézni, hasonló problémákat hogyan oldották meg pl. Ausztriában, Nagy-Britanniában vagy Spanyolországban.”
 • 22. DobóI 2012. február 14. 10:58
  „21. racionalitás? 2012.02.14. 09:58

  Nekem ez a szimpátia tüntetésből nem úgy tünt..”
 • 21. racionalitás? 2012. február 14. 09:58
  „16. DobóI 2012.02.14. 05:49

  A KEDVENC VEZZZZÍÍÍÍÍÍÍÍRED MÁR MÉLYEBBEN VAN MINT ....URCSÁNY ÉS BAGÁZSA....<moderálva>!”
 • 20. racionalitás? 2012. február 14. 09:55
  „szerinten 3 millióan voltak...hiszen látható....HA MÁSKÉNT NEM-- CSINÁLOK EGY MONTÁST....hogy 3 ember magasan 3 km-es volt a sor...tehát bruttó négy millió ember tiltakozott...vagy mégis 5...nem 6 millió?????

  a maszop legalább annnyira hiteltelen és selejt-mint a fityisz...HITELTELEN MINDKETTŐ.”
 • 19. Együgyű 2012. február 14. 09:08
  „,,A Parlamenthez ért a Munkát, kenyeret! menet - fotók"
  Azt hiszem egyesek éhesen, ingyen és szocialista társadalmi munkában képzelik el a hóhányást egyesektől.
  De, ha párnak munkájukért csurrantnak cseppentenek is valamit az nem hiszem fejlett EU fizetés!
  Meg lehet belőle tisztességesen élni?
  Csak azt kívánom azoknak, akik az ilyen helyzetbe került emberektől írinylik sorsukat éljék át!!!
  Ez a magyar valós szolidaritás ma nálunk.
  Megvillant valami. ,,Aki eddig nem vitte semmire meg is érdemli!"
  OFF.”
 • 18. miumiu 2012. február 14. 07:28
  „Hagyjuk már ezt a süket dumát, hogy "lehet havat hányni"! Egy frászt lehet, illetve korlátozott (nagyon korlátozott)számban lehet.Nincs pénz kifizetni!!!!!!!!!!!!!!!
  Munka tényleg nincs,a bérekből megélni nem lehet.Ezeknek az embereknek nem a síelés a gondjuk!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. Egyolvasó 2012. február 14. 07:06
  „"A Parlamenthez ért a Munkát, kenyeret! menet"

  és az elöl lévők bementek a munkahelyükre, a kint maradók pedig hazamentek, mert rájöttek, hogy semmit sem ért a megmozdulásuk azon kívül, hogy gyalogoltak egy jóízűt.”
 • 16. DobóI 2012. február 14. 05:49
  „Sok szerencsétlen, újra engedi magát a szocik által megvezettetni, akik 12 éven át sorra felszámolták munkahelyeiket...”
 • 15. DobóI 2012. február 14. 05:44
  „11. Queenmargareth 2012.02.13. 21:30

  Ejnye Margó királynő, már megint tájékozatlanságról teszel tanúságot.
  OV anno gyalog gázolt a vörös iszapban, míg a vitéz szoci előidézők még csak fel sem tűntek a katasztrófa környékén..”
 • 14. DobóI 2012. február 14. 05:41
  „Van elég munka emberek, lehet havat hányni! Vagy csak a üres szoci hőbörgés a lényeg?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 éves fiú fenyegetőzött a debreceni Nagyállomás felrobbantásával

Hajdúhadházon fogták el a fenyegetőző fiút, akár három év szabadságvesztést is kaphat. Tovább olvasom