Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A parlamenti pártok támogatottsága lényegében változatlan

A parlamenti pártok támogatottsága az elmúlt hónapokban lényegében változatlan; némi mozgás csak a kormánypártok népszerűségének halvány erősödésében látható - derül ki a Tárki legfrissebb közvélemény-kutatásából.
A novemberi pártpreferencia-kutatás továbbra is erős kormánypártokat és alacsony szinten stagnáló ellenzéket jelez.

A Tárki felmérése a választások óta eltelt időszakhoz nagyon hasonló képet mutat novemberben is: a kormányzó Fidesz-KDNP támogatottsága messze megelőzi az ellenzéki pártokét, sőt kismértékben nőtt is a különbség; a Jobbik és az MSZP tábora valamelyest csökkent.

A Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az októberi 44 százalékról 49 százalékra nőtt, míg a szocialista párté 11-ről 10 százalékra csökkent. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága az októberi 66 százalékról 71 százalékra, az MSZP-é pedig 16-ról 14 százalékra módosult.

A felmérés szerint a másik két parlamenti párt támogatottsága is alig változott novemberben: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6 százaléka, az LMP-re 4 százalékuk szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik előző havi 10 százalékos támogatottsága 8-ra csökkent, az LMP tábora októberben és novemberben is egyaránt 6 százalék. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét: egy százalék mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.

A 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatásban ezer embert kérdeztek meg.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. DMagóg 2010. november 27. 13:55
  „Kedves 36. jozko!

  Köszönöm a megtisztelő figyelmedet, az elismerésed még nagyobb szerénységre ösztönöz. Az enyém is egy vélemény a sok közül, és nem biztos, hogy jól látom, jól ítélem meg a helyzetet. Ezért is érdeklődéssel olvasom mások, akár markánsan eltérő véleményét is.

  Az emberek hozzáállása, látásmódja nagyban függhet attól, hogy mibe születtek, miben nőttek fel, miben éltek. Keresni sem kellett a munkahelyet, mert kapkodtak a munkaerő után. Nos, Ők már nem tudnak alkalmazkodni ahhoz, hogy magadat kell eladhatóvá tenned, és eladni magadat a szűkös munkaerő piacon. Ez számukra életidegennek tűnik, gondoskodó államot szeretnének, nem azért mert lusták, hanem ahhoz szoktak hozzá.

  A ketrecben felnőtt házinyulat kiengeded a ketrecből, azzal, hogy nyuszika, itt a szabadság, élj szabadon, és persze gondoskodj magadról! Hát, az a hülye nyúl meg, visszamegy a ketrecbe. Nem tud, és nem is akar az új helyzethez, körülményhez alkalmazkodni. Sokszor mondják ránk is, hogy gyáva nyulak, no meg birkák vagyunk. Van ennek is igazsága, no meg oka is.”
 • 36. jozko 2010. november 25. 16:59
  „DMagóg!Bevallom, ´figyelem´ a hozzászólásidat - a karakán stílusod miatt.
  Szeretem a világos beszédet!

  Vannak-szerintem áthidalható- nézetkülönbségeink.
  Tavasszal megfigyeltem az emberek -válasdztók- hozzáállását ehhez a munkahely kérdéshez!

  Szó nem volt itt arról, hogy a legtöbben igenis dolgozni akarnának!
  Erős pártot akartak, aki majd elintézi...
  Az adósságokat /magyarán elengedi a hiteleknek minimum az árfolyamkockázat miatti többletköltséget/-
  A munkahelyet: ami helybe jön, csak az eddigi képzettség is elegendő legyen, ne kelljen nyelvet tanulni /még diplomáért sem/, és hasonlók-
  A megválasztott országgyűlési képviselők a lakótelepi problémák rendezésének igéretével parlamentbe kerülhettek, fel sem merült az országos érdekképviseletre való alkalmasság kérdése!

  akik teljesen új struktúrában mertk volna gondolkodni, azok bevállalták volna azt, hogy pártoktól teljesen független képviselőket válasszanak!
  Voltak ilyen próbálkozásaim!
  A közepesen iskolázott, jelenleg is munkahellyel, egzisztenciával rendelkezők között talált ez a gondolat támogatásra!
  Azok, akik tényleg csak a "láncaikat, a nyomorukat" veszíthették volna, egy "erős" pártot, erős párt erős embereit akarták!
  Azt hitték, megváltót kapnak-pedig azt nem ígért senki!

  Hát most az általuk erősnek hitt emberek mondják meg, mit lehet és mit kell csinálni!
  Megváltás nem lesz-lesznek megszorítások, módjával munkalehetőség, vetés és csak utána szerény aratás!
  Aki ennél többet ígér-felelőtlen!
  Aki többet elhisz-az meg ostoba!

  És v aan legitim, a választott pártból szerveződött kormányunkí.
  Esszük vagy nem-ezzel kell beérnünk és reménykednünk!
  Nem lesz itt újraválasztás-be kell állni a sorba.”
 • 35. zoltanszabo 2010. november 25. 14:59
  „T.20.Léni. De naív vagy! Te még hiszel a mesében?
  T 27.sling. Te született fityeszes vagy? v. onnan kapod a manit,hogy így véded őket?
  T 28. tintasbarns . Minden szavad igaz. Jól látod a lényeget.Jó volna ha a nép kimosná a csioát a szeméből és szétnézne ebbe a V.Világba.”
 • 34. DMagóg 2010. november 25. 14:54
  „33. jozko !

  Higgyünk abban, hogy az emberek többsége munkát szeretne, melyből tisztességesen megél. Realistábbak annál, mint politikusaink gondolnák, sokszor náluk is józanabb gondolkodásúak. Persze, kerül aki naívan hisz a politikusi ígéreteknek, de megtanultak kételkedni. Persze, ha hülyítik Őket, akkor az előbb-utóbb sikerül. Most is a népakaratra hivatkoznak. Hazudnak?”
 • 33. jozko 2010. november 25. 13:30
  „Amit az emberek akarnak, attól a Jóisten mentsen meg minden kormányt!

  Mert az emberek valójában messiást akarnak!

  Fizesse ki az adósáágokat, adjon ingyen cirkuszt és kenyeret-és végén a nép-akinek maga az Isten sem tudna kedvére tenni, két TV sorozat közötti szünetben-ha úri kedve úgy tartja-feláll a fotelből és megfeszíti a kegyvesztett Megváltót!

  Majd választ másikat a jelentkezőkből, akinek ugyanezt a sorsot szánja!

  Namármost ha a megválasztott nem szórja a mannát, óbégat mindenki pártállástól függetlenül...
  A többséggel megszerzett mandátum arra jó, hogy saját elgondolása szerint vezesse az országot a győztes-törekedve az egész ország érdekeinek kiszolgálására-de mindezt a saját felelősségére!
  Ha hibázik, azt a sajátjai sem nézik el neki!
  Ha eredményes-az ellenzék fanyalog!

  Isten óvja a Kormányt a közvélemény "am blokk" kiszolgálásától!

  Hajrá vezetők, a balhét úgyis nektek kell elvinni!
  Megkaptátok a bizalmat, tiétek a döntés joga!
  Legfeljebb a választók morgolódnak-pár évig.
  Addig meg még akármi is lehet!”
 • 32. N.P. 2010. november 25. 10:40
  „sved 2010.11.25. 08:05

  Ha számodra a demokrácia egyenlő az egyébként egyre szűkülő pofázás jogával (Just Mormorandy), akkor csak szánni tudlak.”
 • 31. szatyi 2010. november 25. 10:22
  „Churchill után szabadon:

  Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam!”
 • 30. Ebgondolat 2010. november 25. 09:54
  „Itt most két dolog lehetséges:
  1. manipulálják az eredményt
  <moderálva sértő>”
 • 29. DMagóg 2010. november 25. 09:31
  „Szavahihető, hiteles politikus nincs, a pártjaink egyikének sem hiszek.

  Többen vannak azok, akik a kevéske közpénz, demokratizmusnak álcázott elosztásával (lenyúlásával) foglalkoznak, mint azok, akik annak gyarapíthatóságával.

  Zavaros ez így, de a zavarosban halászóknak ez így jó, igyekeznek is fenntartani a minél nagyobb zavarosságot.

  Egy, a valóságban is demokratikus döntés (többségi akarat) érvényesítésében nagyon hasznos lenne a diktatórikus végrehajtás, a demokratizmusnak látszó maszatolás helyett.

  Azt, hogy a többségünk mit szeretne, talán még egy óvodás is meg tudná fogalmazni, ez párt és ideológia független. Az elérés hogyanja, annak mellékhatásai már nem. Ennek elérésében talán még a cél szentesítheti az eszközt is. De, a többségi akaratnak álcázott öncélúság, az már tényleges diktatúra. Nos, most mi van? Egyelőre zavaros, ámde ez jó, a zavarosban halászóknak! Higgyünk, vagy ne higgyünk? Reménykedjünk a zavaros letisztulásban, mondhatnám, hogy bízzunk a csodákban. Legalább egy rövidke ideig. Megismétlem, a pártjaink egyikének sem hiszek, de a remény hal meg utoljára, történhetnek még csodák is. Abban talán egyetérthetünk, hogy végre legyen már egy sikeres kormányunk, mármint a többségünk szerint, a mi boldogulásunkat szolgálóan sikeres. Bocs´ abba kell hagynom, megcsörrent az ébresztőórám, észhez kell térnem.”
 • 28. tintasbarns 2010. november 25. 09:11
  „Ez nem más mint paraszt vakítás egy szó sem igaz, hogy nincs változás ezt kell sulykolni mert a FIDESZ igen is veszített táborából. Kifulladni látszik a forradalom az emberek lassan de biztosan rájönnek, hogy átverték őket ami itt zajlik nem más mint szemfény vesztés.”
 • 27. sling 2010. november 25. 08:23
  „Érdekesen gondolkodnak itt egy páran.
  Ha a felmérés a Fidesznek kedvez, akkor azt hamisítják, csalnak, hazudnak.
  Ha a nyugdíjpénztári átlépők számáról szóló dm (nem reprezentatív) szavazás eredménye az mszp-nek kedvez, akkor pedig a gagyi újság gagyi felmérése mértékadó.
  Hölgyeim, Uraim! Tessék már elfogadni, hogy az itt fórumozók többsége jelenleg nagyon kis részt képviselnek az országban, és ez a lap egy mai ellenzéki lap.
  Hajrá Magyarország!
  Ezen az úton tovább, hogy végre kisöpörjük az elmúlt rendszer, az elmúlt nyolc év gaztetteit!”
 • 26. strangerrr 2010. november 25. 08:16
  „25. Szerinted a MédiaHatóság min ügyködik? Ezzel a fránya internettel kellene valamit kezdeniük. Talán úgy mint a nagy példa Kínában? Bezzeg a nagy előd és példa Kádáréknak mennyivel könyebb volt csak a nyomtatott sajtót meg a tv-t rádiót kellett cenzurázniuk.”
 • 25. sved 2010. november 25. 08:05
  „Leni!
  Ha nem lenne demokracia, szerinted hany evet kellene sitten töltened a hozzaszolasaidert??? Eppen ez mutatja a demokraciat, hogy barki buntetlenul fröcsöghet itt, es levonhatja a következtetest, hogy 80% utalja a fideszt. Ugyanigy nem hittetek marciusban sem a közvelemenykutatasoknak, aztan a 2/3 utan nem gyöztetek sirankozni”
 • 24. Pres 2010. november 25. 07:54
  „Na mi van hiába dolgozunk DM? :D”
 • 23. h65535 2010. november 25. 00:11
  „Még Fletóék se mentek el ilyen messzire, mint ez a mocsadékláda fidesz....
  http://hvg.hu/itthon/20101124_fideszes_csaladpolitika_rokonok_allas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2010_11_24”
 • 22. h65535 2010. november 25. 00:01
  „18. hozzászólás dömdödöm 2010.11.24. 22:46

  A sok <moderálva> aki beveszi ennek a kiskirálynak a maszlagját és önként dalolva áldozza be a jövőjét ennek a senkiházi bandának!”
 • 21. zoltanszabo 2010. november 24. 23:46
  „Ezer embert kérdeztek meg---de nem mindegyhogy kiket! Mert a fityesz hoz még egy pár ilyen kedvezőtlen ,nép ellenes döntést meglehet nézni ,kérdezni kinek mi a véleménye.
  Az itt fórumozókat nem kérdezték pedig van itt is egy-két jó válasz.”
 • 20. Léni 2010. november 24. 23:18
  „Nem hiszem el ezeket az adatokat! Ezután pedig még jobban fogok kételkedni
  a média szavahihetőségében! Felső nyomásra kell az emberekbe sulykolni azt,
  hogy a kormány és Orbán sikeres annak ellenére, hogy erkölcsileg, anyagilag,
  morálisan tönkre teszik az országot seperc alatt!
  Fél év telt még csak el mióta másképpen jön fel a nap, de már a demokráciának
  semmi nyoma nincs!”
 • 19. xene@freemail.hu 2010. november 24. 23:01
  „Ha így haladunk, lassan 100%-os lesz a támogatottság :).
  Amúg meg a többség értelmi szintjén nem kell nagyon meglepődni. Való Világ, Győzike, Barátok közt meg a társai kellenek a népnek......
  Nem csoda, hogy le akarják építeni a felsőoktatást is, meg amúgy mindent :). Buta, könnyen manipulálható, birka emberekre van szükség....”
 • 18. dömdödöm 2010. november 24. 22:46
  „ki az a hülye aki ezek után még mindig a fideszt akarja????”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés a 48-as úton: egy halott, teljes útzár

Frontálisan ütközött egy magyar és egy román rendszámú autó szerda délután a 48-as főúton Vámospércs… Tovább olvasom