Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A passió Máriája Győrbe érkezik

Hamarosan Győrött vendégszerepel a filmbéli Jézus anyja, az egy csapásra világhírűvé vált Maia Morgenstern. Románia legújabb jelenkori büszkesége, aki Szűz Máriát alakította Mel Gibson A passió című filmjében, már nem először lép fel a Mediawave-fesztiválon
Morgenstern: Mel Gibson filmjével lépte át a hazai hírnév határait s lett világszerte ünnepelt.
Kiemelkedőnek ígérkezik idén a győri „fényírók fesztiválja", az április 23-án kezdődő Mediawave. Az összművészeti találkozón ezúttal a szokottnál nagyobb szerepet kap a fotóművészet, zenei vonalon pedig olyan hírességekre számíthatunk, mint William Parker, valamint John Zorn’s.
A fő szenzáció vitathatatlanul A passió másodfőszereplője lesz, aki már nem először jár Győrben. Ám 1997-ben bizonyára kevesebben kapták fel fejüket a nevére.

Ha Maia Morgenstern turnézik Romániában, az emberek ölik egymást a jegyekért – ezt a Mediawave erdélyi származású szervezője, Székely Adél állítja a sztárról, aki mind a színpadon, mind a filmvásznon kitűnő alakításairól, remek improvizációiról híres. A szakma elsősorban mimikájáért csodálja, s zsenialitását A passió előtt sem kérdőjelezte meg senki. Mégis Mel Gibson „jobbján" léphette át a hazai hírnév határait s lett az egész világ ünnepeltje. Hartyándi Jenő, a Mediawave főszervezője elmondta: Morgenstern a fiával, Tudor Istodorral lép fel április 24-én a zsinagógában. A páros egy XI. századi perzsa költő, Omar Khayyam 150 négysoros versfüzéréből ad elő színpadi válogatást. A történetté varázsolt „Rubayyat" mellett közönségtalálkozót is szerveznek a fesztivál megálmodói, ahol Morgensternnel Székely Adél és Bakács Tibor, a „Settenkedő" beszélget.

A Mediawave mondanivalója hagyományosan épül egy központi téma köré. A Győri Városi Levéltár szakmai konferenciája idén a „Spirit" címet viseli. Hartyándi Jenő szerint a név nem azért angol, hogy a fesztivál annál „nemzetközibbnek" tűnjön: fontos szerepe van a szó kettős jelentésének. Az égetett szesz és a szellem kapcsolata ebben az angol szóban érezhető leginkább, míg a magyar nem annyira szavakkal, inkább tettekkel köti össze a két fogalmat. Úgy is mondhatnánk, hogy a fő téma az alkohol szellemtörténeti helye, a múlt századelő és a jelenkor művészei közül sokan járnak egy cipőben. Korunk egyik fő problémájáról nem csak szakmai előadásokat hallhatunk: a tápi skanzenben kerekasztal-beszélgetést tartanak a szeszszakértők és a filmesek, köztük olyan hírességekkel, mint Jancsó Miklós vagy Szőke András.

Jameson-díj-átadás

A Mediawave idei különlegessége még, hogy itt adják át Magyarországon először a Jameson-díjat, amelyet a világ 18 nemzetközi filmfesztiválján ítélnek oda a legjobb rövidfilmnek, a győztes pedig felkerül egy listára is, amelyet aztán a világ vagy negyven „fényíró"-találkozóján bemutatnak.

Kapcsolódó cikkek >>

Kisalföld Online fórum: A passió (2004-03-27) >>
A legvéresebb megfeszítés (2004-03-25) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín-, forma- és stíluskavalkád: a retro

Napjainkban egyre gyorsuló ütemben váltják egymást az új trendek. A csupán néhány éve fénykorát élő… Tovább olvasom