Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

A patika liberalizációról szóló törvény is megbukott?

Megbukott a patika liberalizációs törvény a Fidesz szerint, a vidéki patikák ugyanis sorra mennek csődbe, ez pedig hosszútávon a gyógyszerellátást veszélyezteti.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint, ahelyett, hogy a kormány visszavonná a szakma és az ellenzék tiltakozása ellenére áterőszakolt törvényt, önfejű módon politikai presztízsből menetel tovább.

Az ellenzéki politikus szerint hiába próbálja siker sztoriként beállítani a kormány a patika liberalizációt, a tövény végleg megbukott, hiszen azzal egyetlen kitűzött célt sem értek el. A kormány csak arról beszél, hogy hány új patika jött létre, arról viszont nem, hogy a kistérségekben működő intézmények sorra kerülnek csőd közelbe, mert működésképteleneki - mondta Szijjártó Péter.

Anyagi problémáik miatt ezek a gyógyszertárak kénytelenek a készletezési költségeket csökkenteni, így a betegek sokszor nem tudják azonnal kiváltani gyógyszereiket, csak megrendelni, így legalább kétszer kell forduljanak - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a patikaliberalizáció nem váltotta be az árcsökkentéssel kapcsolatos reményeket sem, hiszen azok a készítményke, amiket a leggyakrabban kénytelenek megvásárolni a betegek nem lettek olcsóbbak.

Szijjártó Péter szerint a vidéki gyógyszertárak mellett hosszútávon a gyógyszerellátást veszélyezteti a patika liberalizációról szóló törvény, ezért felszólítják a kormányt: lássák be, megbukott a törvény. Az egészségügyi kormányzattól azt várja a Fidesz, hogy folytasson érdemi tárgyalásokat a gyógyszerész szakma képviselőivel.

Olvasóink írták

 • 2. che 2008. augusztus 14. 17:28
  „Minek patika ha már korházak sem lesznek...?!”
 • 1. kristin 2008. augusztus 14. 15:27
  „Miért nem a szakmai szervezetek véleményét közlik, minek ez a Szíjjártó-féle mutáció: Erről van szó:
  2008. augusztus 12., 08:36
  nyomtat küld

  Egyre több patika vergődik vagy legalábbis bajlódik számára eddig ismeretlen nehézségekkel. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke szerint azért sötét a jövőkép, mert úgy tűnik, a kisebbségben kormányzó szocialistáknak a gyógyszerellátás területén nem sikerül visszafordítaniuk a koalíciós kormányzás idején elindított "neoliberális" folyamatokat. A patikaliberalizációs törvény miatt egyre több gyógyszertár nyílik országszerte, s az újonnan piacra lépő befektetők miatt ellehetetlenülnek a több évtizede jól működő patikák. Hankó Zoltán szerint a szabályozás túl liberális, mert bárki bárhol nyithat gyógyszertárat, és a pénzemberek a saját profitszempontjaikat a betegek érdekei elé helyezhetik.

  Ma arra is jócskán akad példa, hogy a beteg nem kapja meg azonnal fölírt gyógyszerét, mert az éppen nincs a patikában. A kamara alelnöke szerint a patikáknak a gazdasági nehézségek miatt egyre nehezebb az úgynevezett készletezés. A patikák kifizetetlen gyógyszerszámlái ugrásszerűen nőnek. A helyzetet bonyolítja, hogy a nagy gyógyszerköltségek miatt összességében csökken a forgalom. "Megközelítőleg százmilliárd forintot vontak ki a gyógyszerkasszából a konvergenciaprogram kapcsán" - mondta a testület alelnöke. Hankó Zoltán szerint a gyógyszerellátás minden szereplője, vagyis a gyártó, a nagykereskedő, a patikus és a beteg is ennek a levét issza. A legkiszolgáltatottabbak a betegek és a gyógyszerészek, mert terheiket nem tudják másra hárítani.

  A kamara még márciusban tette le tízpontos programját a tárca asztalára. Abban többek közt azt szorgalmazzák, hogy a patikapiacra újonnan belépők vállaljanak többletszolgáltatást, például folyamatos ügyeletet, vagy hogy új patika létesítése esetén a tönkremenő réginek ne kelljen még hat hónapig kötelezően üzemelnie. A kieső árrés részleges kompenzációjára szánt csomagról a szaktárcával ugyan egyeztetések kezdődtek, de a gyors rendezésre az alelnök egyre kevesebb esélyt lát. Holott van olyan eleme is ennek a csomagnak, amelyről már tavaly októberben miniszterelnöki döntés született, a kormányzati apparátus azonban eddig képtelen volt a megfelelő technika kidolgozására. "A gyógyszerészszakma önerejéből nem képes megoldani a gondokat, és úgy tűnik, az egészségügyi kormányzat sem tud lépni. A politika foglyai vagyunk" - jelentette ki az alelnök. Ha pedig elmarad a gyógyszerészek által sürgetett kormányzati beavatkozás, akkor a patikusok tőlük szokatlan - Hankó Zoltán által egyelőre nem részletezett - lépésekre kénytelenek rászánni magukat a szakma és a betegek érdekében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorodnak a vegyi anyagokra vonatkozó szabályok

Akár 20 millió forintos bírságot kaphatnak a jövőben azok a vállalatok, amelyek megsértik az Európai… Tovább olvasom