Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A PDSz az oktatási tárca előtt is demonstrál november végén

A közszolgák november 29-i felvonulásán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az oktatási tárca épülete előtt is demonstrálni fog, és a minisztériumon keresztül egy petíciót szeretne eljuttatni a kormánynak - közölte Kerpen Gábor, PDSZ elnök szerdai sajtótájékoztatóján.
Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság 15 szervezetet tömörít; az ő szimpatizánsaik november 29-én, szombaton a Hősök terétől a Kossuth térig vonulnak majd, hogy összesen csaknem 18 százalékos "keresetmegtartó" követeléseiknek nyomatékot adjanak. A 2007-ben aláírt sztrájkmegállapodás be nem tartása ugyanis szerintük 4 százalékos veszteséget jelent, a 2009-ben esedékes 13. havi bérek elmaradása pedig 8,3 százalékkal rövidíti meg az évi illetményt. A korábban beígért félhavi keresetkiegészítés újabb 4, a 2008-as infláció beépítése a 2009-es költségvetésbe pedig 1,5 százalékot jelent - hangzott el.

A pedagógusokat ráadásul a 2007-es kötelező óraszám emelés miatt átlagosan további 8 százalékos keresetcsökkenés sújtja - közölte Kerpen Gábor. Az ágazatot érintő megszorítások miatt a közoktatási alapnormatíva reálértéken 10, az óvodai- és napközis ellátás 30 százalékkal csökken. Ez növekvő osztály-és csoportlétszámokhoz, a pedagógiai programban szereplő szolgáltatások megszüntetéséhez, sőt iskolabezárásokhoz vezethet - jelezte az érdekvédő.

A PDSZ mindezekért arra kéri az oktatási és tudományos bizottságot, hogy ne szavazzák megaz alap normatíva csökkentését, hanem tartsák azt az első költségvetési tervben szereplő szinten. A szakszervezet szerint az első változatban rögzített pályakezdő-, illetve vezetői kereset-kiegészítéseket is változatlanul kellene hagyni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldről is tiltakoznak a riporter rabosítása ellen

Öt szervezet, köztük egy európai bocsátott ki tiltakozó nyilatkozatot at RTL Klub riporterének keddi… Tovább olvasom