Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

A pedagógusok nem mondtak le a bértábla húszszázalékos növeléséről

A szakszervezeti vezetők a következő, december 11-i tárgyaláson új javaslatot tesznek a növelés forrására.
A pedagógusok sztrájkbizottsága nem mondott le a közalkalmazotti bértábla húszszázalékos növelésének igényéről, bár a kormány a kérést a héten vállalhatatlannak nevezte - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szaktárca és a sztrájkbizottság között eddig lezajlott négy tárgyalás eredményét összegző pénteki sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné közlése szerint a szakszervezeti vezetők a következő, december 11-i tárgyaláson új javaslatot tesznek a növelés forrására. Az érdekvédő a sajtótájékoztatón - amelyet Somogyi Lászlóval, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökével, valamint Tóth Józseffel, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnökével együtt tartott - nem árult el részleteket arról, hogy milyen forráshoz nyúlnának. Galló Istvánné csak annyit mondott: az iskolákban foglalkoztatott mintegy ötvenezer nem pedagógus közalkalmazott keresete öt éve nem emelkedett, és ha ez így marad, az bérfeszültséget okozhat.

A PSZ elnöke az eddigi eredmények között említette, hogy a szükséges pedagógusszám meghatározásához a kormány elfogadta a sztrájkbizottság javaslatát, ezzel tízezres nagyságrendben menthető meg emberek állása. A szakiskolák pedagógusai közül is sokan megőrizhetik állásukat annak köszönhetően, hogy a lemaradók oktatására szolgáló Híd program megvalósítása az ő feladatuk lesz - mondta.

Galló Istvánné szerint ennek ellenére biztosra vehető, hogy leépítések lesznek az oktatásban, ám a kormány várhatóan 2013 augusztusa végéig tervet dolgoz ki a munkanélkülivé válók átképzésére. Hozzátette: a tárca vezetője arra is ígéretet tett, hogy az érdekegyeztetés rendszerét az új közoktatási rendszerhez igazítja a kormány.

Több kérdésben ugyanakkor még nem született megállapodás - jegyezte meg a PSZ vezetője, példaként említve a nyugdíj mellett foglalkoztatottak ügyét. Galló Istvánné szerint különösen a szakképzés, valamint a művészeti oktatás nem oldható meg nélkülük. Somogyi László ezt azzal egészítette ki, hogy az igazgatói, intézményvezetői posztok sem népszerűek ma a fiatalabb kollégák körében, így sok helyen ezt a feladatot is nyugdíjasokra bízzák. Hozzátette: a fizikatanárok képzése "az érdeklődés hiányában" szinte megszűnt az országban, e tárgyat is jellemzően idősebbek oktatják.

Szintén nem született megegyezés arról, kikre terjesszék még ki az életpályamodellt. A szakszervezetek a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a pedagógiai szakszolgálatok összesen mintegy 6900 dolgozóját is be vonná ebbe a körbe - jelezte Galló Istvánné, emlékeztetve a szerdai tárgyalások eredményére, miszerint jövő szerdáig várják a minisztérium írásos ismertetőjét arról, pontosan mit tartalmaz az új munkaszervezési forma.

Tóth József azt tartja fontosnak, hogy az életpályamodell bevezetésekor jelentkező többletmunkát kompenzálja a kormány.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új kerettantervek bevezetésének elhalasztását kérik a tankönyves vállalkozók

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete levélben arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát… Tovább olvasom