Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A pénztáraknak nem kell ˝bankadót˝ fizetniük

A pénztárakat nem vonják be a különadó hatálya alá, mert nonprofit szervezetként az elvonás közvetlenül a pénztártagokat érintené - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség pénteken.
"Nagyon örvendetes, hogy az állam fontosnak tartja az emberek hosszú távú megtakarításainak támogatását, valamint az öngondoskodás szerepének növelését" - idézi a Stabilitás sajtóközleménye Nagy Csabát, a szervezet elnökét.

"A pénztárak nonprofit szervezetek, amelyek a tagok tulajdonában vannak. Ez pedig azt jelenti, hogy minden, a pénztárakat érintő különadót közvetlenül a pénztári egyéni számlával rendelkező embereknek kellene megfizetniük" - mutatott rá az elnök.

A kormány akcióterve szerint a pénzügyi szektor szereplőire "bankadót" rónának ki, ami három évig maradna érvényben. A pénzügyi cégeknek az idén - a hitelintézeti járadék címen fizetendő 13 milliárd forinttal együtt - 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába.

A pénzügyi szféra szereplői túlzottnak tartják a kormány által rájuk kivetni tervezett elvonást; úgy látják, hogy a "bankadó" sokakat veszteségbe döntene, ami miatt egyes szereplők akár ki is vonulhatnak a magyar piacról.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki konferencián elismerte, hogy a "bankadó" 200 milliárdos összege "brutális" nagyságú, de e nélkül nem lehet végrehajtani a pénzügyi stabilizációt - hangsúlyozta.

A Stabilitás Pénztárszövetség 72 tagja kezeli a hazai magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításainak 100 százalékát, vezeti az önkéntes nyugdíjpénztári tagok több mint 92 százalékának számláját, és az egészségpénztári tagok vagyonának közel 90 százalékát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy éttermet Kőbányán

Kiraboltak egy éttermet péntek délután Budapesten, a X. kerületben - közölte Sagyibó Melinda, a… Tovább olvasom