Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

A pénzügyminiszter szerint nincs szükség pótköltségvetésre

A forint árfolyamának változása az elmúlt hetekben külső okokkal magyarázható, és nem volt olyan mértékű, ami nyugtalanságra vagy beavatkozásra adna okot - véli Veres János pénzügyminiszter, aki szerint nincs szükség pótköltségvetésre.
"A forint árfolyamának elmozdulása nem olyan mértékű, ami nyugtalanságra adna okot, a magyar valuta még mindig az ingadozási sáv erős oldalán van" - mondta a pénzügyminiszter hétfőn reggel a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. Ezt támasztja alá a miniszter szerint a Monetáris Tanács legutóbbi döntése, amelyen a kamatemelés mellett, egyetlen tag sem érvelt.

Veres hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökével egyetértettek abban, hogy a forint gyengülése régiós, külső okokra vezethető vissza. A pénzügyminiszter - ellentétben Járai Zsigmond jegybankelnökkel - úgy érzi a magyar gazdaság nincs infarktusközeli állapotban, amit a gazdaság jó adatai is alátámasztanak. Veres nem lát okot pótköltségvetés készítésére sem, mivel a költségvetés szokásos menetével egyezik az, hogy márciusban valószínűleg az éves tervezett hiány 40 százalékát meghaladja a deficit. Ebben a hónapban ugyanis jelentős kifizetési kötelezettségek hárulnak a büdzsére, míg a bevételek nem ebben az ütemben érkeznek.

A márciusi adatot április 10-én, hétfőn teszi közzé a tárca, mert az adatközlés szokásos dátuma hétvégére esik - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Veres János szerint az euró bevezetéséről véleménynyilvánító népszavazást lehet csak rendezni és ezt 2007-ben kellene megtartani, hogy társadalmi támogatást adjon az euróbevezetés feltételeinek megteremtéséhez. "Nem számolok azzal az opcióval, hogy Magyarországon ez a lehetőség elbukna" - mondta a pénzügyminiszter.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom