Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

A piachoz igazítják a szakképzést

A soproni iparkamara kezdeményezésére a vállalkozások és az szakképző oktatási intézmények vezetői közösen beszélték át, milyen változások szükségesek az oktatásban. A szakképzést a piac igényeihez igazítják.
„ Piacképes tudást adó szakképzés” mottóval kezdeményezett párbeszédet a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozata. A szakképzési fórum célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a vállalkozásokat és az oktatási intézményeket.
– Az oktatás napi szinten nem tudja követni a piac változásait – mondta el lapunknak Bakonyi Gábor, az ipari tagozat elnöke.

– Gondoljunk bele, már az általános iskolában megkezdődik a pályaválasztás, és eltelik öt–hat év, amíg kikerülnek a gyerekek az iskolapadból. Ez idő alatt sokat változik az élet. Előrejelzéseket viszont fel lehet és fel is kell állítani: ezek alapján már előre tervezhetünk. A kamarával kapcsolatban álló cégek vezetői beszámolnak a hosszú távú fejlesztési elképzeléseikről. Így meg tudjuk határozni, mely szakmákból várható nagyobb igény, így ezek oktatása kerül előtérbe. Kamaránk huszonhét szakmát felügyel. Vállaltuk a vizsgarendszer kidolgozását, valamint ennek gondozását. Célunk, hogy a piac igényeinek megfelelő szakképzettségű tanulók kerüljenek ki az oktatási intézményekből.
A fórum másik lényeges eleme, hogy a szülők és a leendő szakiskolások ismerjék meg az üzemeket, tudják meg, az adott szakmának milyenek a feltételei. – A jövőben még több üzemlátogatást szeretnénk szervezni – ezt már Mechle Károly, a kamara szakképzési vezetője tette hozzá. – A diákokat minden információval el kell látnunk. Ennek érdekében fokozni kell a média jelenlétet, valamint kiadványokat jelentetünk meg. Örömteli volt számunkra, hogy az iskolák nem versengnek, hanem kiegészítik egymást. A gyermeklétszám csökkenése Sopront sem kerülheti el, éppen ezért a jelen legfontosabb feladata, hogy a leendő diákok lehetőség szerint olyan ismereteket szerezzenek, amellyel a későbbiekben el is tudnak helyezkedni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 02.23.

Tovább olvasom