Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A pilóta a felelős a fehérgyarmati vadászgép balesetért

A pilóta felelős a nyáron Fehérgyarmatnál lezuhant vadászgép balesetéért, amiben a gépet irányító főhadnagy és a vele megfigyelőként utazó alezredes is életét vesztette. Ezt állapította meg a katonai ügyészség most lezárult vizsgálata.
E szerint a pilóta eltért a repülési tervtől és bemutatót tartott barátainak. Az egyik manővernél azonban túl alacsonyan szállt és már nem tudta felhúzni a gépet. Mivel a tapasztaltabb társa csak megfigyelőként tartózkodott a gépen, őt nem terheli felelősség a tragédiáért.

Az ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetése miatt indított nyomozást a baleset után. A most lezárult vizsgálatból kiderült, hogy a gépet vezető pilóta értesítette barátait, és rokonait, hogy arra fog repülni. A pilóta még repülés közben is küldött sms-t az egyik barátjának, hogy érkezik.

A főhadnagy több repülési szabályt is megszegett, közben 30-50 méterre közelítette meg a földfelszínt és különböző műrepülő figurákat hajtott végre a repülőgéppel 4 percen át - mondta el a Független Hírügynökségnek Ludmán Zsolt a Debreceni Katonai Ügyészség vezető helyettese.

Az egyik úgynevezett bal harcfordulónál azonban olyan alacsonyan, és kis sebességgel repült, hogy már nem volt elég felhajtó erő ahhoz, hogy felhúzza a gépet és a földhöz csapódtak. A főhadnagy és a vele megfigyelőként utazó alezredes is életét vesztette a június 20-i balesetben. Őt egyébként nem találta felelősnek a katonai ügyészség. Mivel pedig a balesetet okozó főhadnagy is életét vesztette a katonai ügyészség lezárta a nyomozást.

Olvasóink írták

  • 1. Mike3 2008. november 06. 22:03
    „Az első amit belevernek a növendék fejébe, a felesleges hősködés kerülése, a maximális fegyelem és az, hogy mindig hallgasson a balsejtelmeire. Kár, hogy ezek a dolgok most nem működtek.
    Hatalmas dolog repülni és a legnagyobb, harci gépen, de ez nem szabad, hogy elvegye az ember eszét. A magasban lehet baromkodni, ahogy meg is teszik. Az összes Mig-ünket szétrepülték :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hospinvest feljelentést tesz a feltárt rongálások miatt

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Hospinvest, mivel szombat óta több olyan rongálást is… Tovább olvasom