Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

A pinnyédiek féltik nyugalmukat

Amennyiben a győri közgyűlés mai tanácskozásán elfogadják a képviselők a megyeszékhely rendezési tervét: abban szerepel egy olyan majdan megépítendő út, a városi körgyűrű része, amelyet a pinnyédiek a tervezett vonalvezetéssel nem tudnak elfogadni.
Kedd este, lakossági fórum a pinnyédi művelődési házban. A téma az a tíz év múlva építendő út, mely része a kialakítandó győri körgyűrűnek. Ez Abda alól, az 1-es főúttól indulva, Pinnyédet is ölelve ér ki Sáráspusztánál a magyar–szlovák közúti határátkelőhöz vezető 14-es főúthoz. A pinnyédiek közül 250 felnőtt írta alá azt a petíciót, amelyben tiltakozott az elképzelés ellen.
A lakossági fórumon ott volt a pinnyédiek önkormányzati képviselője, Schmidt Péter alpolgármester, Eredics Imre alpolgármester és a rendezési terv készítője, dr. Németh Iván. Annyi érdeklődő érkezett, hogy mindenkinek nem is jutott ülőhely. Heves, szenvedélyes vita bontakozott ki. Íme a pinnyédiek érveiből egy csokorra való.
Nem az út ellen vannak, tudják, hogy arra szükség van. Az ellen tiltakoznak, hogy a nyomvonal túl közel haladjon a lakóövezethez.
Semmiképpen sem megnyugtató a helyiek számára, hogy a nyugatról Szlovákia felé irányuló kamionforgalmat nyilvánvalóan ez az út vezeti le. Pinnyéd ma már Győr egyetlen természethez közeli városrésze, mondhatni Győr tüdeje, az egyetlen hely, ahova még kijárhatnak a győriek kocogni, felüdülni. Ezért mondják: legyen út, de távolabb tőlük. Ezért kérik, hogy a rendezési tervet a pinnyédieket érintő útszakasz nélkül fogadják el, mintha ott se lenne a tervrajzon, aztán később térjenek vissza rá.
Dr. Németh Iván térképvázlatokat mutatott. A főépítész azzal érvelt, hogy a tervezett út a helyiek kérésére nem 200, hanem 300 méterre halad majd Pinnyéd úthoz legközelebbi házától. Ez a módosítás se csekély: mintegy 300 millió forintos pluszköltséggel jár. A tervezéskor a szakemberek szerinte minden lehetséges változtatást és változatot végiggondoltak. Egyeztették a tervet a szomszédos községekkel, s nem találtak más ésszerű megoldást. Megjegyezte: a rendezési tervet csak egyben lehet elfogadni. Hozzászólt a vitához Eredics Imre is. Elmondta: Győr az elmúlt időben a legtöbbet az útjaira költött, mégis a közlekedés a legfőbb gondja a városnak. A körgyűrű megépítésével egyetértenek az emberek, a megoldást sürgetik.
Végül mégiscsak azzal bízták meg a fórum résztvevői dr. Schmidt Pétert, hogy álláspontjukat továbbítsa a közgyűlésnek: szeretnék az utat, egyetértenek vele, csak ne ott haladjon, ahol tervezték.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen''

Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen, bár az e pillanatban "senkiben még csak fel sem… Tovább olvasom