Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A plázastop a végső csapás az építőiparra

Négy szakmai szervezet aggasztónak tartja a "plázastopot" magában foglaló, a 2012. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, mivel az szerintük veszélyt hordoz a gazdaság növekedésére és a foglalkoztatásra nézve, mélyíti a hatodik éve recesszióban lévő építőipar és a kereskedelem válságát, valamint hátráltatja a belső fogyasztás növekedését.
Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közös állásfoglalása szerint egy bevásárlóközpont átlagosan ezer, egy hipermarket négy-ötszáz embernek ad munkát; az idén építés alatt lévő, több mint háromszázezer négyzetméter kereskedelmi egység több ezer új munkahelyet teremtene. A kereskedelmi fejlesztések három évre történő teljes leállítása tovább fékezné a magyar gazdaság egyébként is törékeny növekedési kilátásait.

Az állásfoglalásban kiemelik, hogy a kisvállalkozások helyzetén sem segít a tilalom, sokkal inkább fejlesztéseik pénzügyi támogatása, adminisztratív terheik csökkentése, adókedvezmények juttatása jelentené számukra a kiutat. Ugyanakkor, a "plázastop" rontja Magyarország nemzetközi megítélését és növeli a befektetők szemében az országkockázatot.

Az ÉVOSZ számításai szerint 2012-től a plázastop újabb 250 milliárdnyi megrendeléstől foszthatja meg az építkezési vállalkozásokat, ami a kereskedelmi beruházások építőipar termelésben betöltött arányát tekintve azt jelenti, mintha a teljes lakásépítést törölnék a jövő évi megbízásokból, miközben az idén várhatóan tíz százaléknál nagyobb lesz az építőipari visszaesés, a rendelésállomány az év eleji 32 százalékos csökkenésről szeptemberre már 40 százalékos zsugorodást mutatott.

A szakmai szervezetek felhívják a figyelmet arra is, hogy a törvénytervezet két uniós irányelvvel, a szolgáltatásnyújtás szabadságának és a vállalkozások letelepedésének szabadságáról szóló elvvel is ütközik, amelyek tiltják, hogy az állam adminisztratív eszközökkel szóljon bele a piaci versenybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ékszerboltig ástak alagutat a tolvajok

A pincerendszerben kifúrt csaknem ötméteres alagúton keresztül rabolt ki három férfi egy… Tovább olvasom