Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A PM szerint nincs, és nem is lesz IMF-szerződés

Az IMF gyakorlatában nincs külön hitelszerződés, elég az alaphoz csatlakozott kormány szándéknyilatkozata - mondta Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának rendkívüli ülésén Kováts Álmos a Pénzügyminisztérium államtitkára.
A testület ülését szerdán hívta össze Varga Mihály fideszes elnök, indoklása szerint fideszes képviselők kezdeményezésére az IMF hitelszerződés megismerése érdekében. Kováts Álmos beszélt arról is, hogy a magyar kormánynak már átutalt 4,9 milliárd dolláros Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tartalékát képezi, felhasználásáról később születik döntés.

Az államtitkár megerősítette, hogy a kormány és az MNB az IMF vezérigazgatójának írt szándéknyilatkozatában leírták céljaikat, hogy mire kérik a pénzügyi támogatást. Ennek alapján az IMF szakértői csapata készített az igazgatóságnak egy döntéshozatalt segítő anyagot. Azonban ez sem tekinthető szerződésnek - emelte ki Kováts Álmos.

Kifejtette, hogy az IMF hitel feltételei minden tagországa számára egységes, azt amikor egy ország csatlakozik az alaphoz már ismerhető.

Kóka János (SZDSZ) kérdésére az államtitkár elmondta: az IMF szakértői anyagát tudomása szerint 1-2 napon belül nyilvánosságra hozzák. Azonban az Európai Unióval még konzultálnia kell Magyarországnak, hogy az IMF hitel felhasználása nem minősül-e tiltott állami támogatásnak.

Szijjártó Péter (Fidesz) kérdésére Kováts Álmos megerősítette: nincs és nem is lesz IMF szerződés, ám az EU-tól kért hitelről például kell kontraktus.

Kovács Tibor (MSZP) szerint a költségvetési bizottsági meghallgatás az ellenzék hecckampányának része, amivel be akarják feketíteni a kormányt. Ezért felszólította a Fideszt, hogy ezt a magatartásukat fejezzék be.

Varga Mihály (Fidesz) a költségvetési bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a kormányfő és a pénzügyminiszter néhány nappal korábban ígéretet tett arra, hogy az IMF szerződést bemutatják, ám ha nincs szerződés, akkor nem mondtak igazat, vagy - ami szerinte még rosszabb - szakmailag nem értenek hozzá. Utalt arra, hogy a Világbanktól, illetve az EU-tól felveendő hitel összege meghaladja a Magyarország által korábban felvett állami hitelek nagyságát, ezért az ellenzéknek és a lakosságnak tudnia kell annak részleteiről.

A költségvetési bizottság rendkívüli ülését Varga Mihály, a testület elnöke hívta össze szerdán délután. A politikus közleményében azt írta: "a még mindig titkos IMF-hitelszerződés megismerése érdekében" hívta össze a bizottságot fideszes képviselők kezdeményezésére.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2008. november 13. 15:45
  „Aki önszántából lemond demokratikus jogairól, azt kockáztatja, hogy elveszíti azokat.
  Más nevében a demokratikus jogokról lemondani pedig demokráciaellenes hozzáállás.”
 • 5. trainman 2008. november 13. 15:06
  „joy!Hát itt is találkozunk!Szégyen amiket írsz!Szoktál gondolkodni?”
 • 4. homer 2008. november 13. 15:05
  „A "kedves joy" nagyon is jól tudja miről szól itt a játék, csak tetteti a hülyét, ugyanis ezt a szerepet osztották az elvtársak neki a párközpontban!”
 • 3. achilleus 2008. november 13. 14:47
  „Kedves Joy! Ugye nem gondolja komolyan, hogy ilyen összeg esetében nincs feltétel?? Valakinek valamit alá kellett írnia! Nevezhetjük azt a valamit szerződésnek vagy bármi másnak, de valaki valamit aláírt. Na semmi másra nem vagyunk itt sokan kíváncsiak, mint arra a papírra (és függelékeire), amin a pénzügyminiszter és a jegybankelnök aláírása együtt szerepel az IMF illetékes tisztviselőjéével. Mellesleg, ha a kormány nem árulja el mit is írt alá, úgy tűnik az IMF előbb-utóbb megteszi, lehetséges, hogy már ma délután:
  "Francia lapértesülés szerint az IMF a 12 és fél milliárd eurós hitelért cserébe az államadósság és az állami szféra jelentős, 50 százalékos csökkentését várja Magyarországtól. A Le Monde című lap elemzésében azt írja, hogy ehhez a Nemzetközi Valutaalap a bérek befagyasztását, valamint a 13. havi fizetés és a 13. havi nyugdíj felfüggesztését kérte a legmagasabb összegű juttatásban részesülők esetében. A francia lap szerint az IMF-et a hasonló intézkedések miatt tartják a nemzetközi pénzügyi világ gonosz csendőrének, mert nem érdekli az országok szuverenitása és javaslatainak szociális következményei. A Nemzetközi Valutaalap egyébként délután internetes sajtótájékoztatót tart a magyar újságíróknak."
  Egyébként - őszintén nem értem Önt - miért jó az, ha Ön mint magyar állampolgár előtt, a vezetői mindent titkolnak, akár kell, akár nem. Véleményem szerint a demokratikus berendezkedés alapelve a nyilvánosság (és a későbbi elszámoltathatóság). Az ilyen fölösleges titkolózgatások teljesen indokolatlanok egy demokratikus jogállamban. Ráadásul a hitelfelvétel feltételeit nem is lehet eltitkolni, mert meg kell őket valósítani!! Most legfeljebb annyit érnek el, hogy nem tudjuk mi is vár ránk!”
 • 2. radenko 2008. november 13. 14:16
  „Igen is jogunk van tudni milyen feltételekkel vett fel pénz a világbanktól a kormány. Ha nincs mit takargatnia
  a kormánynak elő a farbával. Az is elképzelhető, hogy a választások után a vagyonukkal felelnek a miniszterek
  az elherdált vagyonunkért ?”
 • 1. joy 2008. november 13. 13:00
  „Ez a Varga nem volt pénzügyér?
  Mert, ha igen, akkor jól tudja, ilyen "IMF hitelszerződés" nem létezik.
  Ergó már az első pillanattól kezdve szándékosan hazudozik, hogy félrevezesse az országot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M5-ös autópályán

Egy román állampolgárságú nő életét vesztette, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült,… Tovább olvasom