Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A pók (Spider)

A felnőtt Spider elbocsáttatva az elmegyógyintézetből, megpróbál normálisabb és új életet élni egy lepukkant angol diliházi utókezelőnek tűnő fogadóban. Spider pszichés elváltozása sanyarú neveltetésének következménye: kegyetlen szülőkkel és gyűlölködő gyerekkorral áldott a kisgyerek egyetlen hóbortja a székek és csillárok összekötözése.
rendező: David Cronenberg

író: Patrick McGrath
operatőr: Peter Suschitzky
díszlettervező: Arvinder Grewal
jelmeztervező: Denise Cronenberg, Brenda Gilles
zene: Howard Shore
producer: Samuel Hadida
látványtervező: Andrew Sanders
vágó: Ronald Sanders

szereplő(k):
Ralph Fiennes (Dennis 'Spider' Cleg)
Bradley Hall (Spider ifj.)
Miranda Richardson (Yvonne)
Gabriel Byrne (Bill Cleg)
Lynn Redgrave (Wilkinsonné)
John Neville (Terrence)
Gary Reineke (Freddy)
Philip Craig (John)

A film sztorija

Spider különös és magányos ember. Egy elmegyógyintézetben töltött hosszú időszak után visszatér ifjúsága helyszínére, a londoni East End utcáira. A környék miliője és az utcák illata lassan felidézik gyermekkora emlékeit, melyek középpontjában édesanyja elvesztése áll. Spider szerint anyját vízvezeték-szerelő apja, Bill Creg gyilkolta meg, hogy egy Yvonne nevű prostituáltat vihessen helyette a házba.www.port.hu

Kritikák

Port.hu -Sőregi Melinda-

"A flash back igazi mozis eszköz. Képekben lehet a múltat a
legérzékletesebben megidézni. Játszani az idővel, ki-be ugrálni, ez is a filmre jellemző igazán. A rendezők szeretik az efféle titokzatosnak tűnő játékokat. Szeretik borzolni a nézőt, és szeretik a titok látszatát kelteni.
David Cronenberg új filmje, a Pók, kizárólagos múltidézés.

London külvárosában, egy lerobbant szállóban vagy otthonban (ez nem derül ki pontosan) vagyunk, melyet Mrs. Wilkinson (Lynn Redgrave) irányít kemény kézzel. Igazi főnővértípus. Katonásan kegyetlen asszony. A lakók mind valamilyen szempontból "hibásak". Távol kerültek a való élettől, szorongásaikkal, rémképeikkel küzdenek."
A teljes cikk

mozinet.hu -P.K.-

"A film a férfi elméjét flashback-jelenetekkel térképezi fel: végigjárva a múlt árnyképeit különös párhuzamot fedezhetünk fel a jelenben történő furcsa és perverz eseményekkel - és ahogy ez már lenni szokott Cronenberg esetében, ezektől aztán egyre kevésbé találunk magyarázatot vagy logikát a látottakra. Annál is inkább, mivel egy egyszerű eszközökkel megvalósított filmmel van dolgunk, melynek világában a beszéd már elveszette jelentőségét. Mintha David Lynch valamely felfoghatatlan munkáját akarnánk elemezni átvedlő színészekkel és törpékkel, annyira hatástalanok a filmben elhangzó, néha még szavaiban sem érthető mondatok. A cselekmény annyira képies és látszólag érthető, hogy a szavakra itt valóban nincsen szükség. Ebben a világban összetett jellemrajzot egyedül a gyerek és a később felnőtt Spider kap."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tények és könyvek között él

Pachmann Péter kellemes orgánumára akaratlanul is odafigyel mindenki, aki a híreket hallgatja. A… Tovább olvasom