Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A polgármesterhez fordul a Deák Tér Fórum

A soproni Deák tér felújításával kapcsolatban a Deák Tér Fórum nevében Varga Gábor, a városvezetés képviseletében Mohay Gábor juttatta el szerkesztőségünkhöz álláspontját.
„ A Deák tér méltó felújítása érdekében a múlt évben több mint 2600 aláírás gyűlt össze, azonban az aláírók a polgármesteri hivatal által tervezett átalakítással nem értettek egyet. Egyes lakók a Deák Tér Fórum támogatásával megfellebbezték az építési engedélyt, amely ügy jelenleg bírósági szakban van.
Időközben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megindította a tér védetté nyilvánítási eljárásának előkészítését és felkérte a Deák Tér Fórumot a tér értékeit dokumentáló anyagok felkutatására. A fórum ez úton is kéri a lokálpatrióták segítségét. Bármely dokumentum, fotó, esetleg térkép segíthet abban, hogy a tér értékeit megmenteni lehessen (06 30 592-22-21). A fórum arra kérte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogy törvény adta lehetőségével élve helyezze ideiglenes védelem alá a teret, mivel a terv kivitelezése a történeti kert értékeinek elvesztésével jár. A tér további sorsa tehát a KÖH soproni regionális irodája döntésétől függ.
Az ICOMOS (a nemzetközi műemlékvédelemért felelős szervezet) Nemzeti Bizottságának Történeti Kertek Szakbizottsága helyszíni vizsgálatot folytatott és szakvéleményezte a tervet és megállapította: »A meglévő tervet ebben a formában nem tartjuk elfogadhatónak...«
Mindez nem vezetett eredményre, mert a terv megvalósítási szakaszba lépett. A Deák Tér Fórum a lakossági igény hangsúlyozására békés demonstrációt szervez 2006. április 4-én 17 órakor, majd 18.15-kor petíciót nyújt át a polgármesternek a hivatalában.”
A soproni városvezetés a következőket reagálta a DTF közleményére: „A Deák tér felújítási kérdésének hosszú folyamatában a soproni városvezetés minden esetben a lehető legnagyobb jóhiszeműséggel járt végig minden jogi lépcsőt. Minden fellebbezési fórumnak megfelelt, jogerős építési engedély birtokában indította el a közbeszerzési eljárást és teljes joggal reméli, hogy rövidesen kezdetét veheti a konkrét átépítés. Nincs szándéka ízlésbeli vitákba bocsátkozni, és az utóbbi napokban a médiában megjelent lakossági véleményekre alapozva meggyőződése, hogy a megújult Deák tér átadása is találkozik majd a többség egyetértésével.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

lajtos javulóban

Lajtos Dávid, a Győri ETO csatára megsérült a Tatabánya elleni bajnoki mérkőzésen. A hétvégén… Tovább olvasom