Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A pozsonyi várban tanácskoznak a visegrádi országok vezetői

Megkezdődött hétfő délelőtt a pozsonyi várban a visegrádi együttműködésben részt vevő országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozója.
A kormányfők négy nappal a sorsdöntőnek ígérkező uniós csúcs előtt körükbe várják az Európai Unió leendő soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnökét, José Sócratest is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki előző nap érkezett Pozsonyba és vasárnap este a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőivel tárgyalt, hétfő délután első alkalommal folytat kétoldalú megbeszélést szlovák kollégájával, Robert Ficóval. Kettejük tervezett találkozóját az előző visegrádi csúcson, tavaly októberben Gyurcsány Ferenc váratlanul lemondta a szlovákiai magyar kisebbség ellen elkövetett atrocitások miatt.

A magyar miniszterelnök vasárnap Pozsonyban úgy nyilatkozott, hogy az időközben bekövetkezett fejlemények nem indokolják a kétoldalú megbeszélés további halogatását, s mert ha nem is mindenben, több kérdésben körvonalazódnak olyan megállapodások, amelyek alapján bízvást véget lehet vetni az évek óta tartó állapotnak. A két ország miniszterelnökei ugyanis azóta nem találkoztak, hogy a korábbi szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda 2002 őszén Budapesten igen szokatlan durvasággal támadta a magyar kedvezménytörvény határon túli magyar közösséget támogatni hivatott tervezetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnevezték a kormányszóvivőket

Tovább olvasom