Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

A pusztinai Magyar Házért dolgozik

Sopronba érkezik és hétfőn a Liszt Szalonban tart előadást a moldvai csángó magyarok étkezési szokásairól Nyisztor Tinka, aki a pusztinai Magyar Ház – Kulturális és Közösségi Központ javára gyűjt felajánlásokat.
– Pusztinán 1990 körül indult meg a mozgalom, melynek során mi, magyarok elkezdtük úgymond „piszkálni” a jogainkat – mesél Sopronba érkezésének céljáról Nyisztor Tinka, aki a kétezer főt számláló magyarlakta település Szent István Egyesületének vezetője. – A nyelv és kultúra ápolását tűztük ki célul. Azt már sikerült kiharcolnunk, hogy a helyi iskolában hetente három órát magyaroktatásra fordítsanak, most pedig a magyar nyelvű mise bevezetését szeretnénk elérni. A magyar állam felépítette településünkön a Magyar Házat, melyben összehangoltan végezhetnénk a kultúraápolási és oktatási tevékenységet. Nagy hagyománya van nálunk például a szövésnek, fonásnak, az itt készült szőttesek népművészeti értéket képviselnek. De gondolhatunk ugyanúgy a felnőttoktatásra is, mint szükséges feladatra. Sem egyház, sem iskola nem tanította nekünk azt, hogyan tartsuk meg az identitásunkat meghatározó hagyományainkat, ezért magunk szeretnénk megóvni azt a feledéstől. Jelenleg az épület berendezésére gyűjtünk, reményeink szerint májusra befejeződnek ezek a munkálatok is. Ha a Magyar Ház elkészül, tájházakat is szeretnénk létrehozni, szerte Moldvában.
Nyisztor Tinka a moldvai csángó magyarok étkezési szokásaiból teszi le rövidesen a doktori vizsgáját, erről a témáról tart előadást február 27-én, hétfőn este 6 órától a Liszt Szalonban. A belépés ingyenes, de felajánlásokat elfogadnak a Magyar Ház – Kulturális és Közösségi Központ javára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás fogadóórája

Nagy Tamás, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje pénteken délután fél négytől fogadóórát tart a… Tovább olvasom