Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A Rába nem várhat

Budapest–Bécs MTI A habzó Rába ügyében Ausztria még két napig szolgáltathat információkat Magyarország részére, ezt követően a helyzetet kiértékelve meg kell hozni a szükséges intézkedéseket – mondta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter miután átvette irodáját.
Az új miniszter kijelentette: Magyarország a leghatározottabban fog fellépni azért, hogy a folyó vízminősége javuljon. Bakonyi Ágnes sajtófőnök közölte: a hétfő óta ülésező osztrák–magyar határvízi bizottság csütörtökön dönt arról, hogy visszavonja-e azt a magyar hozzájárulást, amelyet korábban a habzásért felelős osztrák bőrgyár vízjogi engedélyéhez adott.
A környezetvédelmi tárca még tavaly decemberben tudatta az osztrák felet arról, hogy ha a habzás májusig nem szqnne meg, akkor a magyar hatóságok visszavonják a hozzájárulást. A szakállamtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti a határvízi bizottság döntését – tette hozzá Bakonyi Ágnes. Fodor Gábor új hivatala kapcsán arról szólt, hogy a jövőben környezetvédelmi miniszterként nemcsak az ágazat érdekeit kívánja képviselni, hanem a környezettudatosság jegyében változtatni kíván a kormány, a parlament és a társadalom gondolkozásmódján.
Az osztrák hatóságok tisztában vannak azzal, hogy milyen eszközökkel lehet a Rába folyó szennyezésével kapcsolatos helyzeten javítani, bár jól tudják, hogy ez az érintett vállalatok számára gazdasági megterhelést jelent, az osztrák kormány pedig az Európai Unió feltételei között kész arra, hogy segítséget nyújtson nekik a probléma megoldásában – mondta Alfred Gusenbauer osztrák kancellár. Elmondta, hogy a legfrissebb helyzetet nem ismeri, így ahhoz sem tud hozzászólni, hogy az ígéretek ellenére május elseje után miért „habzik tovább a Rába”, de megoldást fognak találni a problémára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: Ady, Csokonai, Sánta

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. E tárgyból… Tovább olvasom