Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

A Rábán levonulóban van az áradás, a Dráván még kritikus a helyzet

A Rábán már levonulóban van az áradás, a Dráván azonban továbbra is kritikus a helyzet - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-t.
Petróczi Tímea közölte: a Dráva Őrtilosnál a valaha mért legnagyobb vízszintet érheti el, a víz a Murakeresztúr-Gyékényes-Barcs vasútvonalat is veszélyezteti. A folyó előreláthatóan szerda este Őrtilosnál, péntek reggel pedig Barcsnál tetőzik.

Drávaszabolcsnál péntektől elsőfokú készültség lép érvénybe, szombaton ezt előreláthatólag harmadfokúra kell emelni, hiszen a folyó e szakaszán vasárnap éri el a legmagasabb szintet - olvasható a közleményben.

A magyar katasztrófavédelem a horvát és szlovén partnerektől folyamatosan értesül a Dráván zajló eseményekről, szükség esetén azonnal segítséget nyújt, és készen áll a folyó hazai szakaszának védelmére - írták.

A Rába kedd délután négy óra után tetőzött Csákánydoroszlónál. A településen eddig 15 házat kellett megvédeni 2500 homokzsák felhasználásával. Az árvízi védekezésben száztízen vettek részt, köztük az Őrség-Goricko mentőcsapat tíz tagja, valamint a Csákánydoroszló Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói. A térségben hat negyedrendű utat is lezártak vízátfolyások miatt.

A folyó körmendi szakaszán este háromnegyed nyolckor harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A megelőző intézkedésekbe ötven helyi önkéntes is bekapcsolódott, kétezer homokzsákot töltöttek meg. A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínen irányítják a munkálatokat.

Az MTI tudósítója helyi vízügyi szakemberektől úgy értesült, hogy a Rába a körmendi szakaszon kedden 23 órakor 469 centiméteres vízállásnál tetőzött, azóta apadásnak indult. A folyó további szakaszain, például Sárvárnál a domborzati viszonyok miatt már nem kell nagyon magas vízállásra, elöntésekre számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszahozná a kampánycsend egyik elemét két kormánypárti képviselő

A jelenlegi hatvanról ötven napra csökkentenék a kampányidőszakot, amit a kampányköltségek mérséklésével indokolnak. Tovább olvasom