Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A rabló veszélyes, mert kiszámíthatatlan

A bűnmegelőzési szakemberek szerint a kisebb üzletek ellen elkövetett rablás során tanácsos követni a támadó utasításait, a hirtelen, indokolatlanul gyors mozdulatot kerülni kell. Ha pénzt követel a támadó, a lehető legkisebb összeget adja át neki az alkalmazott.
Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési csoportjának tájékoztatása szerint a bolti rablásoknál az elkövetők fegyverrel, riasztó- vagy gázpisztollyal, néhány esetben késsel fenyegetve kényszerítik áldozataikat a bevétel átadására. Több esetben azonban az alkalmazottak ellenállása eredményesen

hiúsította meg a rablást, ezzel azonban kockáztatták saját testi épségüket.

Nincsenek felkészítve

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy azoknál az üzleteknél, ahol valamilyen biztonságtechnikai eszközt alkalmaztak, az elkövetők erőszak nélkül abbahagyták a cselekményt és elmenekültek a helyszínről. Az elemzések alapján látható, hogy az alkalmazottak nincsenek felkészítve a rablás során tanúsítandó magatartásra, sokszor a meglévő biztonságtechnikai eszközök kezelésére sem.

Zárják az ajtót

A bűnmegelőzési szakemberek ajánlják, hogy a nonstop nyitva tartó üzletek az éjszakai időszakra zárják az ajtót, s lehetőleg biztonsági ráccsal ellátott kiadóablakon keresztül szolgáljanak ki. Amennyiben erre a megoldásra nincs mód, ajánlott a távfelügyeleti rendszerbe kapcsolt vagyonvédelmi riasztórendszer kiépítése.
Megoldás lehet a helyi riasztórendszer kiépítése, ennek alkalmazása során azonban előfordulhat, hogy a támadásjelző megnyomásával megszólaltatott hangjelző az elkövetőből kiszámíthatatlan reakciókat vált ki.
Lehetőség van arra is, hogy a kiskereskedelmi egységek közvetlenül a közelükben lévő másik üzletekbe jelezzék át a támadás tényét. Az egymásra figyeléssel hatékonyabbá válhat az erőszakos támadások megelőzése, elhárítása.

Matricával kell jelölni

A rablások leggyakoribb célja a készpénz, aminek megszerzését megnehezíti a különböző időzáras vagy pénzbedobós trezort tartalmazó széfek használata. Jó megoldás olyan lemezszekrény beszerzése is, amelybe az alkalmazott a nagyobb címleteket be tudja tenni, de azt kinyitni csak a tulajdonos képes. Ezt a bejárati ajtón matricával kell jelölni, megelőzve ezzel a rablásokat.
Tanácsos, hogy az alkalmazott kísérje figyelemmel munkahelye környezetében a gyanúsan viselkedő személyek megjelenését, mozgását, személyleírását.
Figyeljen azokra az emberekre, akik zavartan viselkednek, konkrét cél nélkül térnek be az üzletbe.

Tűnjön közreműködőnek

A szakemberek szerint, ha már megtörténik a rablás, az alkalmazott vonakodás nélkül tegyen eleget a támadó utasításai-

nak. Viselkedésével tűnjön közreműködőnek, hiszen az elsődleges cél az élet és a testi épség megóvása. Az elkövető a támadáskor feszült lelkiállapotban van, így egy váratlan ingerhatásra előre nem tervezett módon reagálhat, s ez veszélyes.
Az eladó a helyzethez mérten tanúsítson nyugalmat, kerülje a hirtelen, indokolatlanul gyors mozdulatokat. Amikor a pénzt át kell adnia, a lehető legkevesebb összeget adja oda a rablónak. Mindeközben figyelje meg alaposan a támadót, annak menekülési útirányát, mert a személyleírás, az adatok megadásával jelentősen segítheti a rendőrség munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom