Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A radioaktív jód többszörösét mérték Budafokon

A radioaktív jód többszörösét mérték Budafokon. Az elmúlt heti mérési eredmények ugyan eltérnek a korábbiaktól, de aggodalomra nincs ok.
Ötszázszorosára emelkedett a radioaktív jód előfordulása az elmúlt héten Pozsonyban - írta TVNoviny.sk. A jód-131 izotópot a csapadékvízben mutatták ki, a szlovák fizikusok szerint a Japán földrengés és szökőár miatt megrongálódott fukusimai atomerőműből származik a radioaktív anyag.

Dr. Turai István, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet megbízott főigazgatója a hirado.hu érdeklődésére elmondta: Magyarországon is mérik a levegő sugárszennyezettségét és a radioaktív jódot az elmúlt napokban Pakson már képesek votak kimutatni. Emellett a tegnapi napon a budafoki mérőállomásból levett egyhetes levegőmintában is fellelhető a radiojód - közölte a főorvos. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt heti mérési eredmények a szokásos arány 5-10 szeresét mutattak ki Budafokon.

A szakember hozzátette, hogy a fővárosi kórházakban diagnosztikai és gyógyászati célra használt jód-131 izotóp a legmodernebb légszűrési berendezések hatásfoka mellett is kijuthat a levegőbe, ezáltal mérhetővé válik, ám nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ez most összefüggésben lehet a fukusimai atomerőmű meghibásodásával. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a Pozsonyban mért 500 szoros értéknek nem csak a japán katasztrófa, hanem elsődlegesen a helyi kibocsátás lehet az okozója.

A Kutató Intézet főigazgatója szerint a szokásosnál magasabb radiojód koncentrációnak nincs egészségügyi kockázata, hiszen diagnosztikai célra a levegőben található radioójód-mennyiség milliárdszorosát adják be a kórházakban a betegeknek - olvasható a hirado.hu-n.

A további részletekért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

 • 14. Joe75 2011. november 13. 11:26
  „Tegyünk rendet ebben a témában.

  1.) A rendelkezésünkre álló információk alapján úgy tűnik, hogy jelenleg nem számottevő a radioaktív jód fertőzés erőssége, legalábbis Magyarország területén nem az.
  2.) A jód (a radioaktív és a nem radioaktív is) elsősorban a pajzsmirigynek nevezett szervünkben halmozódik fel. A pajzsmirigy a nyakunk elülső felszínén található, a bőr alatt, a gége két oldalán. Normálisan nehezen kitapintható, kisméretű, puha szerv.
  3.) Ha a pajzsmirigyben radioaktív jód halmozódik fel, egészségkárosodást okozhat.
  4.) A radioaktív jód felhalmozódása mintegy 90%-os mértékben előzhető meg, védhető ki.
  5.) Ehhez az szükséges, hogy a pajzsmirigy jód raktára kellőképpen fel legyen töltve nem radioaktív jóddal.
  6.) A pajzsmirigy jód raktárának feltöltését biztosíthatjuk azáltal, hogy szervezetünkbe nem radioaktív jódot juttatunk.
  7.)A jód bevitel biztosítható tengeri herkentyűk (tengeri hal, rák, kagyló stb.) fogyasztásával, illetve jódozott só használatával.
  8.) Ne rohanjunk a patikába jódtartalmú termékekért! A jód túladagolása ugyanis a pajzsmirigy rendellenes működéséhez vezethet.
  9.) Szeretném hangsúlyozni, hogy pánikra semmi ok, a természetes, ,,ártalmatlan jód" szokásostól eltérő, megemelt szintű bevitele jelenleg nem tekinthető elkerülhetetlen, feltétlenül szükséges teendőnek.
  10.) Fontos ismeret: Magyarország lakosságának 80%-a jódhiányos területen él (alacsony a csapvíz jódtartalma). Ez az információ azt mutatja, hogy még akkor is érdemes lehet megnövelt jód-bevitelben gondolkodni, ha a radioaktív jód-fertőzés mértéke jelenleg nem számottevő.
  11.) Annak ellenére, hogy a megemelt jód-bevitel nem tekinthető sürgető, elkerülhetetlen teendőnek, hasznos lehet, ha előrelátásból, megelőzésképpen mégis gondoskodunk arról, hogy a mostani időszakban megemelt jód adagot fogyasszunk és biztosítsuk azt, hogy szervezetünk jód raktára teljesen fel legyen töltve ártalmatlan, azaz nem radioaktív jóddal.”
 • 13. ferdzso 2011. április 01. 12:07
  „...Mint mindegyik eddigi, Csendes-óceániai atomrobbantásnál, csak az "nem hír"! Ez viszont, szinte kimeríti a felesleges pánikkeltés fogalmát, minden média részéről! Kb., olyan, mint a "H1N1" volt: "Ennyi, és ennyien haltak" bele. Viszont, arról nem szólt híradás, hogy ugyanazon időszakban, sokkal többen haltak meg, létráról leesés következtében, hiszen, "az sem hír".”
 • 12. Mogyoró 2011. március 31. 08:12
  „Tessék mondani JÓ d ez nekünk.”
 • 11. bambinaXX 2011. március 31. 06:48
  „10. A számunkra(felnőttek/gyerekek) várható hatás mi lehet, tudja vki??”
 • 10. Martynko 2011. március 31. 02:22
  „Mit nem ertetek? Azt ugy ertenetek ha az lenne ott, hoyg 20-30-40-szer nagyobb??? a RADIOAKTIV jodnak a tobbszoroset mertek... egy bizonyos mertekben jelen van hisz eleg sok atomcuccos kerult mar a levegobe. Japanban ez tobb mint 1000x-es jelenleg.

  Na jo kis pontositas azoknak akik nem tanultak kemiat.. :))

  TVNoviny.sk tudósítása szerint ötszázszorosára emelkedett a radioaktív jód előfordulása az elmúlt héten Pozsonyban. A jód-131 izotópot a csapadékvízben mutatták ki, mely a szlovák fizikusok szerint a Japán földrengés és szökőár miatt megrongálódott fukusimai atomerőműből származik.
  Dr. Turai István, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet megbízott főigazgatója a hirado.hu érdeklődésére elmondta: Magyarországon is mérik a levegő sugárszennyezettségét és a radioaktív jódot az elmúlt napokban Pakson már képesek voltak kimutatni. Emellett a tegnapi napon a budafoki mérőállomásból levett egyhetes levegőmintában is fellelhető a radiojód - közölte a főorvos. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt heti mérési eredmények a szokásos arány 5-10 szeresét mutattak ki Budafokon.”
 • 9. jozko 2011. március 30. 23:48
  „Mennyi????
  Többszöröse!!!!

  Minek a többszöröse??????
  Mi mennyi????????

  Így valahogy....”
 • 8. Rozsdás 2011. március 30. 21:14
  „Nem kellene elbagatelizálni a katasztrófát és a hatásait mert Csernobil hatása még ma is szedi áldozatait!!
  Megint elhalgatják a lényeget!! Mikor tekintenek már "felnőttnek" vagy felelős állampolgárnak akinek tudni kell a teljes igazszágot,bármi történjék is!! Mindíg útólag magyaráznak meg mindent amikor már semmi sem menthető!”
 • 7. ljro 2011. március 30. 20:40
  „a cím mintha nyelvtanilag kicsit büdös lenne..
  "A radioaktív jód többszörösét mérték Budafokon"”
 • 6. papsajt 2011. március 30. 20:00
  „"aggodalomra nincs ok." sőt jót tesz :)

  86ban is ezt hallottam a rádióban.”
 • 5. Zsoltee0716 2011. március 30. 18:59
  „Budapest SOTE 133.8 nSv/h
  Paks körül ez 70 nSv/h
  Szegeden 100körül van!”
 • 4. Mike3 2011. március 30. 17:31
  „no para. cézium nincs!”
 • 3. kekeczke 2011. március 30. 17:13
  „ezek szerint még gyógyít is ? ? ?”
 • 2. dmonlájn 2011. március 30. 16:32
  „"A radioaktív jód többszörösét mérték Budafokon." őőő mennyinek vagy minek a többszörösét?”
 • 1. Rosmary53 2011. március 30. 16:27
  „Na, akkor most nyugodt vagyok (?), vagy csak altatva...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott a megismételt Baumag-per

A befektetők abban a tudatban hagytak tízmilliókat a Baumagnál, hogy bankbetétbe tették a pénzüket,… Tovább olvasom