Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A régió elutasítja a génmódosítást

Egyre nagyobb teret hódít a génmódosított növények termesztése, de nagyon sokan el- utasítják a módszert.
Az EU élelmiszer-biztonsági főhatósága március elején zöld utat adott a genetikailag módosított (GM) kukorica termesztésének, egészségügyi szempontból veszélytelennek nyilvánítva azt. A döntéssel lényegében teljesen feloldotta többéves tilalmát. A tagországok persze dönthetnek az importról és hazánk is kemény, anyagi és adminisztrációs terhekkel járó feltételeket szab a termesztés engedélyezésekor. Szigorú szankciókkal szabályozza annak folyamatát, de az országban hét-nyolc helyen kísérleti jelleggel már elkezdték a termesztést.

Inkább ökogazdálkodás

Hámori Sándor, a győri Primag Kft. vezetője, a Vetőmag Terméktanács elnökségi tagja mindezt úgy összegezte: Magyarország még tartja magát, de világszerte egyre inkább teret nyer a génmódosítás. Pedig sok a bizonytalanság körülötte, többféle tévhit kering róla. Legfőképp azt kell tudni, hogy letesztelhetetlen, mit okoz használata. Az ember miközben azt hiszi, hogy kijátszhatja azokat az élőlényeket, amelyeket kártevőknek nevez, drasztikusan beavatkozik a természet rendjébe. A génmódosítás során például a kukorica génjeit más növényekével, sőt, növények génjeit állatokéval is keresztezik. Ezt úgy tüntetik fel, hogy a gazdák számára jelent előnyt, hatékonyabb termelést, pedig inkább nagy cégek üzleti érdekeit érvényesíti Hámori szerint, aki nem helyesli a genetikailag módosított növények termesztését.

Védett övezetek

Az új uniós tagállamok régiói közül hazánk nyugat-dunántúli régiója elsőként lép fel a génmódosított növények termesztése ellen. Döntése értelmében a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács GM-mentes politikát követ Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében. A Regionális Környezetvédelmi Fórum koordinátora, Lajtmann Csaba elmondta: a tanács nem tilthat, csak kérheti az önkormányzatokat, a gazdaságokat, ne termesszenek génmódosított növényeket, és megteheti, hogy akik mégsem segítik a GM-mentesség elvének érvényesülését, azokat nem részesíti támogatásban.

Figyelemmel kíséri a génmódosított növények forgalomba hozatalára kiadott engedélytervezeteket. Az elhatárolódás indokai közt a genetikailag módosított növények használatát övező tudományos bizonytalanság, a hagyományos gazdálkodás és a természeti környezet genetikai szennyezéstől való megvédése szerepel. Nyugat-Dunántúl így csatlakozhat a több mint sz áz európai GM-mentes övezethez.

A GM-termények általában valamely más organizmus génjét is tartalmazzák, amely fokozott védelmet nyújt számukra a gyomirtó szerekkel szemben és lehetővé teszi saját rovarirtó mérgeik kitermelését. A legtöbb ország törvénye szerint a GM-terményekből készült élelmiszereken ezt jelölni kell. Olyan esetekben viszont, amikor bizonyos összetevők a jelenleg rendelkezésre álló technológiával nem mutathatóak ki, ettől el lehet tekinteni. Ugyan kilenc év telt el a genetikailag módosított termények világpiaci megjelenése óta, még a kelet-ázsiai fogyasztók is ódzkodnak elfogyasztásától, holott takarmányozásra már széles körben alkalmazzák a térségben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A flamenco mesterei Győrben

Modern spanyol tánc tradicionális fűszerezéssel - ez várható a Fuego! győri előadásán.  Tovább olvasom