Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A rejtőzködő könyvgyűjtők félnek

Nem tudni, akad-e szegedi is a legjelentősebb hazai magánkönyvtárak között. A helyi gyűjtők sem verik nagydobra, mi mindent halmoztak már föl ritkaságoktól roskadozó könyvespolcaikon. Egymást viszont jól ismerik: árveréseken akár ellenfelekké is válhatnak a licitálás idejére.
Somogyi Károly adománya: 43 ezer kötet. Fotó: Frank Yvette
Egy tucat könyvgyűjtemény számít ma igazán értékesnek Magyarországon – állította egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő az egyik országos napilap szerint. A jelentős részben régi könyvekből álló gyűjteményekben olyan ritkaságok is akadnak, amelyeknek darabja két-háromszázezer forintért cserél gazdát a hazai árveréseken. Ha a megkívánt könyv, térkép vagy kézirat külföldről származik az ár még magasabb, akár 15-20 millió forint is lehet.

Bibliofil betörő

A megszállott könyvimádók rejtőzködnek: nem mutogatják fűnek-fának az otthonukban fölhalmozott kincseket. Mint minden gyűjtő, a magánkönyvtárak birtokosai is a rablóktól félnek. Pedig a bibliofil betörő ritkább, mint a fehér holló: inkább az arany, ékszer, festmény, műszaki cikk kelti föl a tolvajok érdeklődését. Amikor mégis betörtek egy jelentős magánkönyvtár tulajdonosához, az iménti fölsorolást igazolva, csupán a könnyen pénzzé tehető értékeket vitték el – a könyvekhez nem nyúltak. Azért ellenpélda is akad. Szegeden a rendőrség lefoglalt egy betörésből származó könyvet. Nem is akármit: egy orosz–magyar nagyszótárt... A legjelentősebb szegedi könyvgyűjtők tanárok, ügyvédek, történészek.

Hagyatékok

Kétséges, mi lesz a magánkönyvtárak sorsa a gyűjtő halála után. Ha az utódok nem folytatják a gyarapítást, a szétszóródó bibliotéka darabjai antikváriumok kirakatába kerülnek. De olyan nagylelkű gyűjtő is akad, aki könyvtárát halála után vagy akár már életében fölajánlja egy közgyűjtemény számára. Így tett 125 éve Somogyi Károly esztergomi kanonok, aki az árvíz pusztította Szegednek adományozta 43 ezer kötetes magánkönyvtárát, megalapozva az azóta folyamatosan működő és gyarapodó Somogyi-könyvtár gyűjteményét.

A rendőr kedvencei


Egy volt rendőr közel tizenötezer kötetes könyvtárat hagyott utódaira. Jórészt ugyan a „könnyű műfaj" képviseltette magát, de hazai és orosz klasszikusok, lexikonok sorozatai is glédában álltak a polcokon.
Nem mindennapi gyűjteményre bukkantak egy szomszédos megyében elhunyt kórházi gondnok hagyatékában. A lakattal lezárt melléképületet, ahová korábban még a férfi felesége sem léphetett be, padlótól mennyezetig rakott, hajópallóból épített polcok töltötték meg olyan sűrűn, hogy az állványok között csak „lapjával" lehetett elférni. A könyvtárat három kisteherautóval tudták elszállítani.

Önző kézirathalmozók

Miért és kinek halmozza a könyveket az, aki a világtól elzárva, féltékenyen őrzi birodalmát? Elsősorban önmagának. Van persze köztük, aki rendszeres publikációkban teszi közkinccsé a könyvekben őrzött tudást. A többség azonban szakadatlanul és önmaga örömére gyűjti az újabb és újabb ritkaságokat. Az ötezres kötetszám már jelentős magánkönyvtárat jelez, de Szegeden akad nagyságrendekkel nagyobb is. A szakértő (tíz)millió forintokról beszél. A nagyságrendek érzékeltetésére szegedi példa: a közelmúltban egy fővárosi árverésen egy táskára való Móra-kéziratot kínáltak – 700 ezer forintért...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lány Finnországból

Fél évig egy finn lány dolgozik a győri Gyermekek Házában. A húszéves Anna Rautio régiónk első, az… Tovább olvasom