Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A rendőri vezetők nem távoznak

Nem mond le Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, és a miniszterelnök sem tervezi a kormány átalakítását. A rendőri vezetők sem távoznak azok után, hogy az elmúlt hetekben több súlyos visszaélést is elkövettek egyenruhások.
A büntetőtörvénykönyv módosítását kezdeményezi a kormány - jelentette be Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter annak kapcsán, hogy öt rendőrt erőszakos közösülés bűntettével gyanúsítanak.

Erőszakos közösülés esetében, ha ez hivatalos eljárással összefüggésben történik, akár 15 évvel is lehetne a büntetés – mondta Petrétei. Nagyon fontosnak érzem, hogy a rendőrségbe vetett közbizalmat helyreállítsuk. A felderítések során nem lehet szó a mundér becsületéről, nem lehet szó az ügyek eltusolásáról.

Arra a kérdésre, hogy benyújtotta-e a lemondását, Petrétei József azt mondta, a miniszterelnök kezében van a döntés. A rendészeti miniszter azt mondta, a személyi felelősség kérdése a botrány teljes tisztázása, valamint a rendőrség és a határőrség integrációjának lezárása után vethető csak fel. A bírósági döntés az öt gyanúsított előzetes letartóztatásáról várhatóan holnap születik meg.

A Magyar Rádió információja szerint Petrétei József marad, és a rendőrségi vezetők közül sem nyújtotta be senki a lemondását.

A rendőri vezetők esetében én most sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy ezek az ügyek teljesen kerüljenek felderítésre. Nyilván a vizsgálatnak ki kell derítenie azt is, hogy vannak-e személyi felelősei ezeknek a rendőri ügyeknek a rendőri vezetők körében – fogalmazott Petrétei.

A miniszter hozzátette: hétfőre javaslatot vár Szabadfi Árpádtól, az országos rendőrfőkapitány helyettesétől, Dobozi Józseftől, a REBISZ vezetőjétől és Frankberger Ferenctől, a Rendvédelmi Szervek Szolgálatának vezetőjétől a pályaalkalmassági vizsgálat szigorítása és a hatékony ellenőrzési rendszer felállítása kapcsán.

Közben határozott intézkedésekre utasította a rendészeti minisztert a rendőrbűnözés ügyében a kormányfő. Gyurcsány Ferenc közleményben fejezte ki felháborodását és megdöbbenését az elmúlt napokban nyilvánosságra került esetek, a Széna téri túszügy helyszínén pénzt lopó tiszt, a REBISZ erőszakos közösüléssel meggyanúsított rendőrei, illetve az autópálya-rendőrök visszaélései okán.

Erősíti a belső ellenőrzést a rendőrség

A rendőrség visszaállítja a három évvel ezelőtt megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot – jelentette be az országos főkapitány helyettese.

Szabadfi Árpád azt is elmondta, hogy a Múzeum körúti erőszakhoz hasonló bűncselekmények megelőzésére erősítik a parancsnoki ellenőrzést is, vagyis a területen dolgozó állomány helyszíni ellenőrzését az eddiginél szigorúbban írják elő a parancsnokoknak.

Az ORFK közrendvédelmi és fegyelmi szerveinek bevonásával létrehoztak egy bizottságot, amely átvilágítja a Rendészeti Biztonsági Szolgálat és az Autópálya-rendőrség ellenőrző rendszerét.

Egyetlen rendőri vezető sem kérte felmentését amiatt, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat öt tagja gyanúsított, illetve érintett egy 21 éves nő ellen elkövetett nemi erőszakban és zsarolásban.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszik a boldogságban a Google-alapító

Saját esküvőjére menyasszonyával együtt úszva érkezett Sergey Brin, a Google egyik alapítója. Tovább olvasom