Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 4°C | 8°C Még több cikk.

A rendőrökben és az újságírókban bíznak a magyarok?

Rendőrök, papok és újságírók állnak a lakossági bizalom alapján összeállított lista élén. A magyarok csaknem 100 százalékig bíznak az orvosokban. A Gfk nemzetközi felmérése.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az orvosok és a tanárok élvezik a lakosság legnagyobb bizalmát - derül ki a Gfk Hungária legfrissebb felméréséből. Őket a hadsereg és a rendőrség, majd az ügyvédek, a papok és az újságírók követik a sorban. Az emberek továbbra is a politikusokban és a nagyvállalatok csúcsvezetőiben bíznak a legkevésbé.

A felmérés Európa 17 országában és az Egyesült Államokban készült. Az összes megkérdezett 83 százaléka gondolja úgy, hogy az orvosok megbízhatóak, és 82 százalék vélekedik ugyanígy a pedagógusokról. Magyarországon 87 százalék nyilatkozott pozitívan a tanárokról és az orvosokról, ami nagyjából megegyezik a közép-európai átlaggal.

A rendőrségben kicsit nagyobb arányban bíznak a magyarok, mint a kelet- és közép-európai átlag, a megkérdezettek 63 százaléka nyilatkozott pozitívan a rendfenntartó erőkről. A hadseregnek viszont sokkal kisebb bizalmat szavaz a lakosság, mint nyugaton vagy akár a régióban, itt 62 százalék az arány - írja a Gfk.

Az ügyvédekben a közép-kelet európai átlaghoz képest viszonylag sokan bíznak (61 százalék). Az egyház képviselőinek ezzel szemben a régió lakóinak 59 százaléka, hazánkban mindössze 47 százalék szavaz bizalmat.

Az előző évekhez hasonlóan mindössze a megkérdezettek 17 százaléka bízik a politikai vezetőkben. Magyarországon a közép- és kelet-európai átlagnál 3 százalékkal többen, a válaszadók 15 százaléka ad hitelt a politikusok szavainak, és viszonylag alacsony - átlagosan 36 százalékos - a bizalmi index a vezető üzletemberek esetében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A méhek tudják a megoldást

A méhek jelenthetik a kulcsot az újfajta antibiotikumok kifejlesztéséhez – állapították meg… Tovább olvasom