Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A rendőrség lefoglalt két Kádár János levelet

A dokumentumokat egy szombati árverésen értékesítették volna.
A rendőrség lefoglalt két, aukcióra szánt, Kádár János által írt levelet, a dokumentumokat a budapesti Krisztina Antikvárium szombati könyv és papírrégiség árverésén értékesítették volna.

Az ORFK kommunikációs szolgálata azt közölte szombaton, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya vizsgálja az iratok elidegenítési, kikerülési körülményeit. Hozzátették, hogy az ügyben a Magyar Nemzeti Levéltár tett feljelentést.

Az antikvárium honlapján közzétett árverési katalógusból kiderül, hogy Magyarország volt vezető politikusa, az MSZMP egykori főtitkára az egyik levelet az MSZMP Központi Bizottságához címezte, és a saját kezűleg aláírt levélben tulajdonképpen lemond tisztségéről. Az 1989. május 10-i dokumentum nagy valószínűséggel az utolsó hivatalos politikai irat, amit Kádár János aláírt. A volt pártfőtitkárt a KB május 22-én hivatalosan is felmentette tisztségeiből. Kádár János 1989. július 6-án halt meg. A levél kikiáltási ára 1 millió 500 ezer forint.

A másik irat, egy Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak szóló levél kézzel írt piszkozata, 1,2 millió forintos kikiáltási árral szerepel a katalógusban.

Az SZKP főtitkárának címzett, "Kedves Gorbacsov elvtárs!" megszólítású levélen dátum nincs, de szövegéből tudni lehet, hogy 1987. ápr. 8-a után nem sokkal íródott. A levélben Kádár János megköszöni a felesége születésnapjára kapott levelet és ajándékot, továbbá tájékoztatja Gorbacsovot, hogy főtitkárként folytatja munkáját, majd pontokba szedve elemzi az aktuális politikai eseményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenust mentettek ki a megáradt Hernádból

A 112-es segélyhívót egy oroszul beszélő férfi hívta. Tovább olvasom