Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A rendőrség nyomoz a gyanús kórházi halálesetek ügyében

Az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta az Uzsoki utcai kórházban - tudta meg az MTI Hírcentrum.

A m1 kedd esti Híradójában elmondták: a gyanú szerint az osztály dolgozói közül többen a daganatos betegeknek túladagolták a fájdalomcsillapítót. Szombaton a Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói házkutatást tartottak az intézményben és orvosi dokumentációkat foglaltak le. A rendőrök a kórház fül-orr-gégészeti osztályán 2005-ben és 2006-ban daganatos betegségekkel összefüggésben bekövetkezett halálesetek körülményeit vizsgálják.

Az MTI Hírcentrum információi szerint a rendőrségen kedden is kihallgattak több olyan orvost és ápolónőt, akik 2005-ben és 2006-ban a kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgoztak. A Híradó értesülései szerint az ügynek rövidesen lesznek gyanúsítottjai.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban. A lap információja szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy - orvoskörökben nagy felzúdulást keltő - cikk is megjelent egy szaklapban.

A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében azt írta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg.

Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek azt mondta: a végstádiumban lévő daganatos betegeknél a morfiumot nagyon erős fájdalomcsillapítóként használják, amelynek lehet légzést gátló hatása. Hangsúlyozta, nagyon nehéz meghatározni, hogy ezeknél a pácienseknél mekkora az a mennyiség, amely terápiás adagnak számít, és nincs mellékhatása.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hozzátette: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik, és lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.

Az MTI az Uzsoki utcai kórházat, valamint az említett orvosi szaklap főszerkesztőjét is kereste az ügyben, de kedd estig egyikük sem reagált.

Korábban írtuk

Nyomoz a  rendőrség az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetek miatt -  közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

A rendőrségi honlapon (police.hu) közzétett szűkszavú közlemény szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg - tették hozzá.

A nyomozás érdekeire való tekintettel az ügy további részleteiről a BRFK jelenleg nem kíván bővebb tájékoztatást adni - olvasható a közleményben.

A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást tartottak.

A lap szerint a rendőrség a kórházi osztály 2005-2007 között folytatott gyakorlatát vizsgálja, amikor végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak. A Magyar Hírlap szerint a rendőrök a hétvégi házkutatás alkalmával orvosi dokumentációkat foglaltak le, és nővéreket hallgattak ki.

Golub Iván, a kórház főigazgatója a lap információit nem kommentálta, a rendőrségi házkutatás tényét pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a nyomozás egy, korábban a kórházban dolgozó munkatárs feljelentése alapján indult.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, és erről orvoskörökben nagy felzúdulást keltő cikk is megjelent egy szaklapban, Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel.

Kórházszövetség az Uzsoki-ügyről

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes. Az egészségügyért felelős államtitkárság egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke kedden az MTI-nek hangsúlyozta: miután az ügyben a nyomozás még folyamatban van, és amíg le nem zárult, nem lehet véleményt alkotni. Felhívta a figyelmet: a Magyar Hírlap cikke "nagyon súlyos állításokat" tartalmaz, amelyek jelenleg még csak feltételezések. Amíg ezeket nem támasztják alá bizonyítékokkal, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet - tette hozzá.

A kórházszövetség elnöke elmondta: a magyar jogrend az eutanáziának sem a passzív, sem az aktív formáját nem fogadja el. A jogszabályok egyértelműek, betartásuk nem egyéni elbírálás kérdése. "Ilyet jelen pillanatban a magyarországi jogszabályok szerint nem lehet csinálni" - emelte ki Rácz Jenő.

Olvasóink írták

 • 8. pardon 2011. november 23. 20:18
  „ha ilyen helyzetben volna az anyja vagy a gyereke-gondolkodna vajon?”
 • 7. bubuska73 2011. november 23. 10:16
  „Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz! Kíváncsi lennék milyen "emberek" azok akik képesek voltak ebben az ügyben feljelentést tenni! Talán örömet okoz nekik mások iszonyatos szenvedését látni????”
 • 6. Együgyű 2011. november 23. 07:26
  „Végre bevezették a kórházak a Nemzeti Szabadságharcunk érdekében, a költségvetés csökkentése érdekében és az eladósodottság miatt a humánus állami eutanáziát!
  Remélem, nem csak azoknál alkalmazzák, akik végstádiumban vannak! Minden nem hasznot hajtó személyre ki kellene terjeszteni, hogy ne szenvedjen, és ne siránkozzon. Például a lustákra, panaszkodókra, hitelesekre (akik nem tudnak törleszteni) a nyugdíjasokra, rokkantakra, fogyatékosokra, mozgássérültekre,

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 5. petrov 2011. november 23. 07:06
  „Van egy 18 éves öreg cicám... ha eljön az ideje, sírva,- de megkérem az orvost,- hogy minél kevesebb kínnal mehessen el az örök cica-vadászmezőkre.
  Az embernek ez mért ne járna ??”
 • 4. kommandos 2011. november 23. 06:14
  „Teljesn egyetértek veled, kedves első hozzászóló. Én sajnos már láttam embert így szenvedni. Akik a feljelentést tették, kapjanak a sorstól hasonlót. Meglátjuk mi lesz majd a véleményük.”
 • 3. heró 2011. november 23. 02:13
  „1. 267222! Ebben igazat kell adjak neked!!!”
 • 2. zest 2011. november 23. 01:20
  „Az euthanasia törvényes elfogadásával - amikor a végstádiumban vergődő betegek maguk kérhetik azt, hogy EMBERHEZ méltóan fejezhessék be földi életüket - nem kellene jelentgetni senkit senkinek...
  Az előző hozzászólóhoz hasanlóan én is csak azt kívánom ezeknek a ´feljelentgetőknek´, hogy amikor eljutnak ahhoz a végstádiumhoz -amikor már orvosilag menthetetlenek lesznek - engedjék őket szenvedni.”
 • 1. 267222 2011. november 22. 22:25
  „Zacher G.megmondta,hogy mi a helyzet.Aki már látott ilyen szomorú állapotú betegeket az nem beszélne visszaélésről.
  A feljelentőknek kivánom,hogy kerüljenek ilyen végstádiumba.Üvöltve fogják kérni,hogy kapjanak annyi kábitószert,hogy végleg elaludjanak.Lelkiismeretlen,nyomorult emberek akik feltételezik,hogy ilyen esetek előfordulnak
  egy állami intézetben.Biztosan sok krimit látott,olvasott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 fiatal kutató vehette át a Junior Prima Díjat

Tíz fiatal kutató vehette át kedden az idén ötödik alkalommal odaítélt Junior Prima Díjat a magyar… Tovább olvasom