Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

A rendőrség tudomásul vette a melegfelvonulás megtartását

A rendőrség tudomásul vette a szombati melegfelvonulás megtartását - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfő este. A rendezvény ideje alatt jelentős forgalomkorlátozások lesznek a vonulás útvonalán.
A BRFK tájékoztatása szerint a demonstráció tudomásul vételekor elsődlegesen az állampolgárok gyülekezési szabadságához és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos alapjogokat vették figyelembe. "Magyarországon minden állampolgárnak joga van megjeleníteni és kifejezésre juttatni véleményét, még ha az el is tér mások álláspontjától, nézeteitől" - szögezte le a rendőrség, hozzátéve, arra kérik a résztvevőket, tartózkodjanak a közízlést sértő magatartástól, ellenkező esetben eljárás indul ellenük.

A rendőrség arra hívja fel a fővárosiak figyelmét, hogy a szombati vonulásos rendezvény az Andrássy úton halad majd az Erzsébet térre, ezért jelentős forgalomkorlátozási intézkedéseket vezetnek be. A BRFK már tájékoztatta a menet útvonalába eső üzletek tulajdonosait és az ott lakókat, hogy a demonstráció ideje alatt korlátozó intézkedésre kerül sor, de a lezárt területre való jogszerű bejutást, a szabad mozgást, a nyilvános és közforgalmú intézmények zavartalan működését garantálják.

Pénteken Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő kérte több civil szervezet nevében a rendezvény betiltását a budapesti rendőrfőkapitánytól. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tagja Tóth Gáborhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését, és a tavalyi rendezvényt megzavaró súlyos atrocitások bizonyítják, hogy a felvonulás megtartása az idén is a közrend, a közbiztonság és az ifjúság egészséges fejlődésének sérelméhez vezetne. A sajtótájékoztatón Ékes Ilona a homoszexualitást mentális sérülésnek nevezte.

A politikus kijelentése miatt vasárnap az MSZP felszólította a Fideszt, hogy hívja vissza a parlament emberi jogi bizottságából képviselőjét. A legnagyobb ellenzéki párt nem kommentálta a történteket. Mint azt Havasi Bertalan sajtófőnök közölte: a képviselő magánemberként tartott egy saját maga által szervezett sajtótájékoztatót a melegfelvonulásról, amelyen a magánvéleményét mondta el.

Az MDF és az SZDSZ a kisebbségek jogainak, az emberi méltóságnak a tiszteletére hívott fel.

Pénteken közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 13 budapesti külképviselet. Az amerikai, ausztrál, cseh, brit, dél-afrikai, francia, holland, kanadai, német, norvég, spanyol, svéd és szlovén nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége azt írta: "támogatjuk ezeknek a közösségeknek a jogát arra, hogy ezzel a hagyományos alkalommal élve békésen, törvényesen felvonuljanak, így kifejezve óhajukat, hogy véget vessenek az őket érintő ügyeket övező csendnek".

A Kereszténydemokrata Néppárt hétfőn tiltakozott a szombatra tervezett budapesti melegfelvonulás ellen, a demonstrációt provokációnak tartva.

A Szabadság Kör szintén hétfőn közleményében viszont úgy fogalmazott: elvárja a rendőrségtől, hogy jogszerűen, politikai utasításoktól és elvárásoktól függetlenül garantálja a felvonulók, továbbá a bejelentett melegfelvonulással szembeni tiltakozások résztvevőinek gyülekezéshez való jogát, de valamennyi jogsértő magatartással szemben egyformán lépjen fel, függetlenül attól, hogy azt a melegfelvonulás résztvevői vagy az ellenük tüntetők követik el.

Tavaly július 5-én tartották a fővárosban a melegfelvonulást. A Liszt Ferenc térnél arcukat csuklyával eltakaró fiatalok kövekkel, petárdákkal, tojásokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a felvonulókat, a rendezvény végén megtámadták Lévai Katalin akkori szocialista európai parlamenti képviselőt, a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt, valamint Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét is.

Az akkori rendezvényről a rendőrök összesen 57 embert állítottak elő, de vízágyút is bevetettek a Hősök terén a rendőrökre támadók megfékezésére.

Az atrocitások miatt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök egyeztetésre hívta a közjogi méltóságokat a Parlamentben, majd a gyülekezési törvény módosítást szorgalmazta. A melegfelvonulást ért atrocitások és a romellenes támadások miatt szeptemberben a miniszterelnök vezetésével életre hívták a Magyar Chartát.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. flexsnake 2009. szeptember 04. 16:15
  „na mintha ez lenne a legfontosabb dolog. vonuljanak, elférnek. Akinek nem tetszik az otthon hűsöl és kész.”
 • 43. sőndör 2009. szeptember 01. 11:01
  „a melegfelvonulást nagy valószinűség szerint elégségesen nelegített sündörök biztosították. :))”
 • 42. Boytronic 2009. szeptember 01. 10:45
  „Deep..Ha már mondtad,mondom én is...Nem hiszem hogy a melegek mindenáron való felvonulása Nemzeti ünneppé kell-lene hogy avanzsáljon,és egedtessék már meg hogy ha ők ily "lelki finomsággal évről évre rázzák a seggüket a demonstrative megmozdulásuk alatt akkor a szabadvéleménynyilvánitás eszközét szintén szabadon és szintén nagy lelkifinomságról tanúskodva jómagam válasszam,de lehet hogy a forró szurok és a toll jobb lenne ezt csak azért emlitem nehogy egysikú gondolattársitással vádoljanak,ami a "leszarom"magatartást illeti azért tart itt az ország mert szinte mindenre ez a reakció,leszarom hogy a szomszéd éhezik,betörtek hozzá.összeesett az utcán,vagy a cigányok verik..ez a fantasztikus hozzáállás vezet majd oda hogy egyszer már az sem lesz biztos hogy az ország ahol élünk Magyar-nak mondható.."mert ugye leszarom csak az "én"lóvém lakásom házam kocsim stb legyen meg..”
 • 41. tricse 2009. szeptember 01. 10:17
  „Én a melegek helyében gárdistás egyenruhában vonulnék fel,hogy egy kicsit összezavarjam a tojásosokat!:)))))”
 • 40. bo 2009. szeptember 01. 10:04
  „Azért vette tudomásul a sündörgés, mert valószínűen a vezetőik ott fognak masírozni az első sorban. Gondolom a felvonulók némelyikénél lesz ez zacskó sz@r is, hisz a "gyereket" is el kell vinni sétálni néha! Nem kék engedni ezt a genetikai hulladékot vonulgatni!”
 • 39. trainman 2009. szeptember 01. 10:02
  „A legtöbben azért mennek fel az ellentüntetésre, mert utálják a kettős mércét, és ez sajnos az! A Gárda nem mehet a Hősök terére, mert akadályozza a forgalmat! Ez agyrém! Az egész meleg "méltóság" menete egy provokáció a kormány részéről, értem ez alatt Draskovicc elvtársat, akinek úgy kell a balhé, mint egy falat kenyér. A radikálisok meg nem térnek ki egy ilyen provokáció útjából, mert ha megtennék, akkor az azt jelentené az elveik feladásával, és a regnáló hatalom mindent megtehetne ezután a magyarral. Én személy szerint nagyon unom már, hogy teljesen hülyének néznek, és biztos ott leszek szombaton, és erre biztatok minden jó érzésű magyar embert! Meg amúgy se láttam még flexsnaket élőben, most lesz rá alkalmam, csak árulja el, melyik kamionon fog vonaglani!”
 • 38. papsajt 2009. szeptember 01. 09:26
  „Kedves Joy, én azt nem értem, hogy miért kell mutogatni magukat, miért nem magánügy ez náluk, és legfőképp miért kell 100millióért biztosítani a mutogatást, adófizetői pénzből.”
 • 37. nagyokos 2009. szeptember 01. 09:21
  „Én szeretem a meleget, de ezen a nyáron elegem van belőle. Egyébként nem értem, miről beszéltek, szombatra a meteorológia hidegfrontot jósol, nem meleget.”
 • 36. honecker601 2009. szeptember 01. 08:38
  „Flexsnake is ott lesz! Résztvevőként! :-D”
 • 35. Deep 2009. szeptember 01. 08:25
  „Szerintem egyébként ha senki le se szarná őket, lehet nem is lenne felvonulás... vagy nem lenne akkora nagy szám...”
 • 34. joy 2009. szeptember 01. 07:57
  „Egyébként, nem tudom, mit rágódnak annyit 1esek a bu.i@okon? Évente 1* csődülnek, jólérzik egymást, oszt jól van.
  Akinek nem tetszik, ne jár arra.

  Engem nem izgat föl, nem úgy, mint azokat akik ezért fölutaznak Pestre, szájtáti bámészkodó-üvöltve dobálózónak.
  Békés MÁSokat verik az agresszív-militáns MÁSok.”
 • 33. joy 2009. szeptember 01. 07:49
  „A melegek évent 1* csődülnek VALAMIÉRT, a gárda, és hasonszőrű szintén MÁSOK meg hetente randalíroztak VALAKIK ELLEN.
  Kicsiny különbség.
  Node a jobbos tolerancia szintjén ez épp fordítottan arányos:
  Nekünk mindent szabad, másoknak semmit!”
 • 32. szegedix 2009. szeptember 01. 07:46
  „Miért kell irritálni jó érzésű embereket????????? A szexualitás magánügy! Erkölcstelen beteg embereket felvonultatni! Ez a magamutogatás is azt mutatja abnormálisak! Mutogassák egymásnak otthon magukat! UNDORÍTÓ!”
 • 31. taki 2009. szeptember 01. 07:30
  „"Magyarországon MINDEN állampolgárnak joga van megjeleníteni és kifejezésre juttatni véleményét, még ha az el is tér mások álláspontjától, nézeteitől"

  hát igen, nem is tudom mennyi alkalommal tiltottak be egyéb rendezvényeket
  hazug banda”
 • 30. Deep 2009. szeptember 01. 06:42
  „BoyT most ne haragudj, de irreális dolgokat mondanál! Ha mindenki ebben az országban csak tojással tudná kifejezni a véleményét akkor a világ összes tojása is kevés lenne, és lehet te is kapnál egy párat mint szerintem mindenki aki nem a 4 fal között ül... szóval kicsit irreális a véleményed!
  Amúgy én sem szeretem a melegeket! Tulajdonképpen leszarom őket :D
  Nekem más problémám is van egy felvonuláson kívül, és nincs gyerekem ezt is hozzáteszem, viszont szart sem ér ha távol tartod tőle... voltam gyerek tudom amit tiltottak annál jobban érdekelt... és az is biztos, hogy a szülő semmit sem tehetett.... úgyis megtudtam már csak azért is!
  Felesleges a tiltás, egy információs sztrádán élünk, ha úgy nézik a szülők és féltésről van szó egy hátrány ebből a szempontból! Ez van, nem lehet időt pörgetni :D”
 • 29. Boytronic 2009. szeptember 01. 05:57
  „Érdekes és vegyes a hozzászólások zöme,mint mindig..Nem biztos hogy ez a legnagyobb és égetőbb problémánk a mai hétköznapokban ez igaz,meg az is hogy sokan elég érdekesen vélekednek a szabadságrol,pontosabban a szabad emberi mozgásrol emberi jogokról,,Csak halkan kérdezném a "szimpatizánsoktól":-Attól hogy a melegek vonulhatnak,megjegyzem ha nem provokativ a szándék akkor sipoló gumimókusként tengessem tovább az életem,tehát folytatnám,mekkora és milyen "értéket vagy társadalmi megvilágosodást képvisel ez a minden évben elkövetet,de csakazért is megmutatjuk atrakció?Ez miért nem minősül az emberi jóizlés és erkölcs elleni bűncselekménynek????Vagyunk még egy páran /..remélem::))../akik nem "másként"éljük napjainkat,most akkor szervezzünk i is tömegdemonstrációt???....Ha "ők" vonulhatnak "bűntetlen,én miért nem fejthetem ki erről a véleményem akár egy egy tojás erejéig...??”
 • 28. turulvedo 2009. szeptember 01. 05:44
  „fonaszi,a melegség betegség!”
 • 27. turulvedo 2009. szeptember 01. 05:43
  „javaslom a szegedi meleg büszkeségeinknek ök is tarsák meg szeptember 5en a vonaglásukat a kárász utcán!csak nem lesznek megint nyuszik és csak itt a virtuális világban nagy a szájuk?itt az alkalom-bizonyitsatok <moderálva sértő> :D”
 • 26. qrumpli 2009. szeptember 01. 05:19
  „Érdekes ez a gyülekezési jog.
  meg a forgalom lebénitás -ugyláccik csak a Gárda a feketebárány
  Vagy védeni kell a mundér becsületét?”
 • 25. Logaritmus 2009. szeptember 01. 00:44
  „Ez is botrányos lesz.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a kincsesbányai üveg-ásvány üzemben

Karbantartás közben tűz keletkezett hétfőn a Fejér megyei Kincsesbányán az Üveg Ásványbányászati… Tovább olvasom