Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

A rendszeres szex lehet a hosszú élet titka

Állatkísérletekkel bizonyítják esseni kutatók, hogy a gyakori és rendszeres szexuális aktus megnöveli az élet hosszát. Az állítás azonban egyelőre csak a vakondokra igaz.
Az aktív szexuális életet élők tovább élnek - erre az egyértelmű megállapításra jutott az esseni egyetem zoológiai kutató intézetében dolgozó Philipp Dammann-Hynek Burda kutatópáros, - igaz, állításukat csak az afrikai szürke vakondok (Cryptomys anselli) populációját illetően tudják bizonyítani.

Több, mint húsz éve figyelnek az intézetben egy most 98 egyedből álló, és több, átlagosan 20 tagú, jól elkülönülő családban élő vakondcsapatot. Mindegyik csoportban akadt egy-egy pár, amelyek nősténye húsz évig, hímje pedig 15 évig élt, holott a vakondok átlagos élettartama csak öt év, már a hatéves is ritka közöttük. A nagyon alaposan azonosított, megjelölt állatok csoportjaiban a rendkívüli élettartamot olyanok érték el, amelyek rendkívül aktívan és rendszeresen párosodtak.

A kísérleti állatok mind ugyanazt a táplálékot kapják, és egyformán fogyasztanak belőle, egyforma időt töltenek étkezéssel, alvással, járatfúrással, de a szexuálisan mértéktartók mégis csak harmad-negyedannyi ideig élnek, mint a csoport sokat párosodó párja.
Csak sikerüljön

A kutatók az okokat még nem tudták feltárni, így egyelőre csak azt feltételezik, hogy a vakondok szaporító állományában az élettartamot meghosszabbító anyagok vannak. De hogy csoportonként miért csak egy-egy páréban, azt még nem derítették ki. Ha sikerül nyomára jutni, lehet, hogy más emlősök - netán az emberek - élettartama is meghosszabbítható, szexuális élete pedig gazdagítható lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívet formált a franciasalátából

Zsűrink Kóródiné Horváth Borbála puttonyos káposztáját választotta a második negyedév legjobb… Tovább olvasom