Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A repülő osztály (Das Fliegende Klassenzimmer)

Egy apróbb diákcsínyért az igazgató azt a bűntetést rója ki Jonathanra és újdonsült barátaira, hogy az iskola karácsonyi ünnepségén adjanak elő egy színdarabot. Nehéz jó darabot találni, de a gyerekek véletlenül rábukkannak egy viharvert levéltárcára a vasúti kocsiban, amelyben kézirat rejtőzik: A repülő osztály.
rendező: Tomy Wigand
író: Erich Kästner
forgatókönyvíró: Hermine Kunka
operatőr: Peter von Haller
zene: Niki Reiser

szereplő(k):
Hauke Diekamp (Jonathan Trotz)
Ulrich Noethen (Dr. Johann 'Justus' Bökh)
Piet Klocke (Kreuzkamm)
Sebastian Koch (Robert Uthofft)
Anja Kling (Kathrin)
Theresa Vilsmaier (Mona Egerland)
Philipp Peters-Arnolds (Martin)

A film sztorija

Jonathan csak 12 éves, de már a hatodik iskolába jár. Az utolsó esélye a lipcsei St. Thomas iskola, amely világhírű fiúkórusáról vált ismertté. Az igazgató, dr. Johann Bökh felveszi őt, és hamar kiderül, hogy Jonathan nem is kerülhetett volna megfelelőbb bentlakásos iskolába. Hamar összebarátkozik a szobatársaival - a szabadelvű Martinnal, a szégyellős Ulival, a kísérletező kedvű ifjabb Kreuzkammal és a mindig éhes bokszbajnokkal, Matzcal. A fiúk elviszik őt titkos találkozóhelyükre is, egy elhagyott vasúti kocsiba. Egy nap ott találnak egy rejtélyes idegent, a Nemdohányzóra, akinek szintén van kulcsa a vagonhoz.

Másnap reggel a fiúkórus koncertfelvételre készül a Miklós-templomban, amelyet azonban megzavarnak a "bejárók", akik mindig ellenségeskednek az internátusbeliekkel. A bejárók elrabolják Kreuzkammot, és elégetik a kottákat. Nagy hógolyócsata következik, amit a bennlakók nyernek meg, ám a Justus gúnynevű igazgató, dr. Bökh büntetést ró ki rájuk: egy színdarabot kell előadniuk az iskola karácsonyi ünnepségén... www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - SzB

"A film kezdetben a sztereotípiák görcsös sulykolására törekszik: a jól
ismert karakterek (konzervatív, ügyefogyott igazgató; szemüveges, nyalizó stréber; kémiazseni, stb.) és konfliktusok (ellenségeskedés a bejárósok és bentlakók között) köszönnek vissza, nyakon öntve halvány szerelmi szállal. A közhelyeknél nagyobb baj, hogy a két tábor közötti viszály egy huszárvágással elhal: mintha háromnegyed óra múltán egy egészen más film kezdődne el, ami inkább szól egy színdarab fáradságos összehozásáról, illetve a felnőttek évtizedekkel ezelőtti sérelmeinek orvosolásáról, mintsem az eleddig főszereplőként beállított Jonathanról."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fapadosnyár Ferihegyen

Ha csak képletesen is, de megnyílt az égbolt felettünk – EU-tagságunknak köszönhetően ugyanis… Tovább olvasom