Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A riporter két nyelven olvas

Elmaradhatatlan baseballsapka, oknyomozó riportok, pokoli történetek. Ebből már mindenki rögtön tudja, kiről van szó. Vujity Tvrtko két nyelven – horvátul és magyarul – olvas, és többkötetes író.
Vujity Tvrtko
Sztárriporter. Még akkor is, ha e megnevezés ellen ő hevesen tiltakozik. Vujity Tvrtko végtelenül szerény és kedves ember, aki messze a kameráktól is őszintén érdeklődik minden után. Az eredetileg Balogh Szilárdnak keresztelt pécsi kisfiúnak édesanyja és nagymamája annak idején horvátul mesélt, és ezen a nyelven is beszélt hozzá.
Az olvasásban a mai napig megmaradt számára a kétnyelvűség. Az iskolai kötelező olvasmányokat – utólag bevallva – nem szívesen vette a kezébe, kivétel volt ez alól Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és Jókai Mór A kőszívű ember fiai című kötete. Ma is jellemző rá, hogy amelyik mű már az elején nem ragadja magával, azt a harmadik oldal után becsukja.
– Mindenkinek van legalább egy olyan könyv az életében, aminek az élménye örökre elkíséri – mondta a Kisalföldnek Vujity Tvrtko.

Neki ezt Henrie Charriere Pillangója jelenti, amelyet legalább tízszer olvasott el. A riportert manapság leginkább azok a könyvek érdeklik, amelyek a második világháború utáni kommunista rezsimekről szólnak. Az ilyen olvasmányok miatt gyakori vendége az antikváriumoknak is.
Vujity Tvrtko „olvasásmániája" az újságok terén is megmutatkozik. A lapokat illetően mindenevő, a sporttól a parlamenti tudósításig minden hírről tudomást szerez. Reggelente egyébként a ropogós péksüteményekkel együtt ő maga vásárolja meg az újságokat, mert azt szereti, ha a standnál kinyitja, ő hajtogathatja ki először a lapokat, és érezheti a frissességük illatát.

Tvrtko családjában már kisfia, Benjámin is rajong a könyvekért. Az alig tizenöt hónapos kisfiú édesapja és édesanyja – a sokszoros magyar válogatott kosárlabdázó Zsolnay Gyöngyi – után is gyakran viszi a mesés, verses köteteket. Sőt, újabban már meg is mutatja szüleinek, hogy mit olvassanak fel neki belőle.

Bizonyára nem lesz ez másként Benjámin kistestvérével sem, akinek születése a napokban várható. A riporter december 12-én legújabb kötetét Győrött dedikálja. Akkor már szívesen mesél a kétgyermekes, gyesen lévő apukák életéről...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A személyiség épülése – mi leszel, ha…

Egy élet három szakma – több ezer foglalkozás közül válogathat bárki a munkaerőpiacon. Sok… Tovább olvasom