Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A rohamrendőrök távolították el a diákokat a Sorbonne-ról

A francia rohamrendőrség szombat hajnalban kiürítette a párizsi Sorbonne egyetem csarnA rohamrendőrök távolították elokát, amelyet előző este mintegy négyszáz - más források szerint hatszáz - diák szállt meg - jelentették újságírók a helyszínről.
A mintegy nyolcvan rohamrendőr könnygáz és alkalmanként gumibot alkalmazásával tíz perc alatt kiürítette az épületet. A diákok élő láncot alkotva, székeket, asztalokat dobálva próbáltak meg szembeszállni a rendőrökkel. A sisakos rohamrendőrök az egyik hátsó bejáraton át hatoltak be a történelmi épületbe, majd a rövid szembenállás után a diákokat kiszorították az épületből.

A tűzoltók röviddel hajnali negyed öt előtt érkeztek a helyszínre, és az összetűzés után az udvar kövén fekve maradt személyt elsősegélyben részesítették.

Mintegy negyven francia egyetemen tartottak pénteken tiltakozó megmozdulásokat a fiatal munkavállalók jogait szabályozó törvény ellen, amelyet előző nap fogadott el a parlament, és amelynek visszavonását követelik a szakszervezetek és a baloldal. A Dominique de Villepin kormányfő által kezdeményezett törvény, amely a 26 évnél fiatalabb munkavállalókra vonatkozik, többek között lehetővé teszi, hogy a munkáltató két éven belül indoklás nélkül megváljon alkalmazottjától.

Párizsban péntek délután a csendőrök gumibottal próbálták meg szétoszlatni a tüntető diákokat a Sorbonne épületénél. Szombatra virradóra a rendvédelmi erők megkezdték a Sorbonne tér környékének megtisztítását a tüntetőktől, könnyfakasztó gáz segítségével lebontották az egyetem épületénél emelt kisebb barikádot, míg a diákok az épületből alumíniumlétrákkal, poroltókkal, szemétkosarakkal, székekkel és könyvekkel dobálták a térre felvonultatott rendőröket. Gilles de Robien oktatási miniszter antidemokratikusnak nevezte az egyetemeken tartott tüntetéseket. A miniszter szerint "a fiatalok egy részét" "politikai pártok manipulálták".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

estére marad a száz százalék?

A Győri ETO FC és az FC Sopron is hiba nélkül teljesített eddig tavasszal. A hétvége kérdése:… Tovább olvasom