Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A romaholokauszt áldozatairól emlékeznek meg országszerte

A romaholokauszt áldozatairól emlékeznek meg mától hétfő estig az ország több pontján.
Az évforduló alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat ma délben koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tart a Dohány utcai székházánál a kormány és a parlamenti pártok, diplomáciai testületek képviselőivel.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Pécsett, a Gandhi Közalapítvány által szervezett megemlékezésen mond beszédet, majd ellátogat az ország első, roma diákok számára alapított gimnáziumba.

Vasárnap a fővárosban Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban imaórát tartanak a romaholokauszt hatvanhatodik és a kislétai gyilkosság első évfordulója alkalmából. A liturgiát Székely János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős püspöke vezeti, igét hirdet Balog Zoltán református lelkész, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfőn, a romaholokauszt emléknapján a IX. kerületi Nehru parton, a romaholokauszt emlékműnél tart gyászünnepséget; beszédet mond Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is.

A fővárosi Tűzraktérben ezen a napon rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a romaholokauszt áldozatairól.

Megemlékezéseket tartanak a hétvégén az ország több városában is. Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén, ahol 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le, szintén hétfőn rendezik meg több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel.

A romaholokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Magyarországról 23 ezer cigányt deportáltak, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.

Olvasóink írták

 • 9. maros50 2010. augusztus 01. 13:07
  „flex!
  Jó,ha megjegyzed,hogy a romák a rendszerváltozás elött megtanultak dolgozni a bányászatban,építőiparban,az élelmiszeriparban és a szövőiparban.Együtt dolgoztak a magyarokkal.Ma már nem dolgozhatnak együtt.”
 • 8. flexsnake 2010. július 31. 17:54
  „4. jó a neved :D

  meg sem kell lepődni ezen, van roma meg van zsidó holokauszt, szerencsére magyar nincs. Ideje volna már ezt egy gyertyagyújtással elintézni és kész. A cigányokra jellemző a nekik több joguk meg nekik oltári nagy problémájuk van hozzáállás. Meg az a duma, hogy a magyar dolgozzon többet hogy neki több segélye legyen.
  TAnuljon meg dolgozni a cigány, vagy ne kapjon ingyenpénzt, mehet ahová akar, visszaállítani a halálbüntetést.”
 • 7. koszone 2010. július 31. 09:59
  „Romaholokauszt,ez igen!
  Minden hónapban kapnak kárpótlást!
  Haló?????????”
 • 6. misty.cum 2010. július 30. 15:27
  „Milyen régóta rehabilitáljuk, és kárpótoljuk ezért őket.”
 • 5. zero 2010. július 30. 14:58
  „Az indián holokauszt éves megemlékezés mikor lesz??. Az tényleg az volt. Amerikába sem sok mászkál belöllük. Nem úgy mint ezekből”
 • 4. Azazel 2010. július 30. 12:46
  „Köszönjük szerkesztő úr !

  Lesz szíves majd az összes többi kisebbség megemlékezéséről is cikkezni, vagy majd azt "véletlenül" ki tetszik hagyni ?”
 • 3. Azazel 2010. július 30. 12:42
  „"A romaholokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Magyarországról 23 ezer cigányt deportáltak, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg."

  Őszintén ?

  A háromlábú harctéri kutyát sem érdekli !!!

  Biztos képvisel valami értéket ez a cikk , csak az India News-ban kellett volna leadni...”
 • 2. dodó 2010. július 30. 12:10
  „Volt roma holokauszt?”
 • 1. papsajt 2010. július 30. 09:06
  „A romaholokauszt áldozatairól emlékeznek meg országszerte,
  Roma gyerekeket üdültet a minisztérim a Balatonon 20millióé,
  romákát integrálnak 6 milliárdért
  .
  .
  .
  .
  Minden napra jut egy hír.

  Akkor hol az egyenlő bánásmód?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra szóbeliztethetnek az egyetemek

Újra lehetővé tenné az egyetemi szóbeli felvételi vizsga alkalmazását bizonyos képzéseken az… Tovább olvasom