Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A román elnök bízik a gyors csatlakozásban

Bizakodóan nyilatkozott az Európai Néppárt kongresszusáról hazajövet Traian Basescu román államfő, aki szerint január elsején csatlakozhat Románia az Európai Unióhoz.
Traian Basescu szerint a környezetvédelem, a közigazgatás és belügy, valamint az igazságügy tekintetében nincsenek olyan hiányosságok, amelyek az egyéves halasztást indokolttá tennék.

Nagy gondok lesznek viszont a mezőgazdaságban és a pénzügy területén, különösen azért, mert nem készült el az áfa begyűjtést ellenőrző rendszer - mondta a román államfő, és hozzátette: fennáll a veszélye annak, hogy az uniós tag Románia nem tud majd hozzáférni a neki szánt anyagi forrásokhoz.

Traian Basescu megdicsérte egykori pártját, a demokrata pártot azért a meggyőző munkáért, amelyet az Európai Néppárt kongresszusi küldöttségeinél fejtett ki, hogy elutasítsák az RMDSZ-nek a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos határozat-tervezetét. A római kongresszuson résztvevő romániai magyar szervezet ugyanis azt szerette volna, hogy az Európai Néppárt határozatban kötelezze romániai társult tagjait és megfigyelőit, hogy támogassák a kisebbségi törvénytervezetet abban a formában, ahogyan azt a román kormány a parlamentnek benyújtotta. Ebben szerepel a kulturális autonómia.

A román államfő kifejtette, hogy a kisebbségi törvénytervezet ügyében Romániában kell megoldást találniuk a kormánykoalíció pártjainak és úgy vélte, hogy az ország kisebbségeivel szemben alkalmazott bánásmód rendkívül korrekt. Nagyon kevés nyugati államban léteznek a romániaihoz hasonló kisebbségi normák.

A kolozsvári Szabadság újságnak nyilatkozott Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, aki szerint a néppárti fórum nem utasította el az RMDSZ határozat-tervezetét, csak elnapolta annak megvitatását. Ez egyébként is csak a kormányprogramban rögzített vállalásokat és az Európai Parlament jelentésében foglalt kisebbségi ajánlások megerősítését szorgalmazza.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlan és elháríthatatlan rakétát teszteltek Iránban

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is… Tovább olvasom