Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A román kormányfő üdvözlete március 15-e alkalmából

A világ minden magyarját üdvözli a román miniszterelnök március 15-e alkalmából. A nemzetiségi harmóniát és közös erőfeszítést hangsúlyozó üzenetében kitér a magyar-román államközi viszonyra is, amelyet modellértékűnek nevez.
Az egész román társadalom nevében köszönti március 15-ét Colin Popescu Tariceanu kormányfő, aki a két nemzet szolidaritásának szimbolikus példájaként említi Kossuth Lajos és Nicolae Balcescu forradalmár barátságát. Az 1848-as forradalmárok eszméi csak most valósulnak meg közös erőfeszítéssel. Kötelességünk, hogy valós tartalmat adjunk a szabadság, egyelőség, testvériség akkori üzenetének és meggyőződésünk, hogy sikerülni fog.

Úgy akarunk cselekedni, hogy a romániai magyarok egyelőnek érezzék magukat a románokkal és velük együtt szabadnak érezzék magukat szülőföldjükön - írja Tariceanu kormányfő és így folytatja: több alkalommal kifejtettük a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadásának fontosságát és az a tény, hogy a román kormány elfogadta a törvényt garanciát jelent a kisebbségi jogok párbeszéd útján történő érvényesítéséhez. A román kormányfő kifejti azt is, hogy a Románia európai identitását az itt élő nemzetiségek harmóniája jellemzi, a romániai magyarok képviselőit tisztelet övezi a kormányban, hatékonyak és az ország nemzetközi megbecsülése érdekében dolgoznak.

Március 15-i üdvözletében a román miniszterelnök visszatekint a két ország tíz éve aláírt alapszerződésére és a múlt októberi közös kormányülésre, stratégiai partnerként említi Magyarországot és modellértékűnek nevezi a kétoldalú kapcsolatokat, ez különösen a magyarországi román és a romániai magyar közösség révén sikerült megvalósítani. Románoknak és magyaroknak mindannyiunknak felelőssége, hogy e nyitott szellemiség megerősítése érdekében cselekedjünk, hogy közösen építsük európai jövőnket - írja március 15-i levelében a román kormányfő és üdvözletét küldi a legjobbakat kívánja a világ minden magyarjának.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő Magyaroszágon

Ítéletidő tombol Vas, Zala, Somogy, Borsod, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés… Tovább olvasom