Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A román nagykövetség előtt tiltakozott a verespataki bányanyitás ellen a Greenpeace

A verespataki aranybánya megnyitása ellen tiltakozott hallal teli koporsóval a Greenpeace a budapesti román nagykövetség előtt.

Greenpeace-aktivisták hatoltak be kedden reggel a romániai környezetvédelmi miniszter irodájába, és láncolták oda magukat, ezzel tiltakozva a tervezett verespataki aranybánya-beruházás ellen.

Hét országból mintegy húsz aktivista vett részt az akcióban, akik a minisztérium egyik ablakába kifüggesztettek egy feliratot is, amin az volt olvasható: Verespatak, cián nélkül. A tiltakozók éppen akkor hatoltak be Borbély László miniszter irodájába, amikor ott egy megbeszélés volt. A tárcavezető teával és kávéval kínálta meg őket, az aktivisták ezt elutasították, majd beszélgettek a tárcavezetővel.

Greenpeace-aktivisták tiltakoztak a román követség előtt a verespataki bánya megnyitása ellen. Fotó: MTI/Máthé András (galéria)

Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai vegyianyag szakértője az MTI-nek elmondta: a bukaresti akció része a zöld szervezet által több országban indított kampánynak, amelynek célja a verespataki beruházás megakadályozása. Terveik szerint Románián és Magyarországon kívül Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Bulgáriában és Ausztriában is tiltakozást szerveznek a román nagykövetségek előtt abból az alkalomból, hogy tizenkét évvel ezelőtt történt a nagybányai tiszai ciánszennyezés.

Simon szerint nem szabad engedni a verespataki beruházás megnyitását, hiszen még akkor is, ha valamilyen mértékben környezetbarát lenne, nem menti meg a pusztulástól Verespatakot (Rosia Montana) és Szarvaspatakot (Corna), akárcsak a négy környező hegyet, a temetőket és a templomokat, valamint a természeti tájat. Simon szerint komoly környezeti kockázatot jelent a hatalmas cianidos tározó, amit a beruházó tervez megépíteni Verespatakon.

Greenpeace-aktivisták tiltakoztak a román követség előtt a verespataki bánya megnyitása ellen. Fotó: MTI/Máthé András (galéria)

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter az MTI-nek kedden elmondta: álláspontja változatlan, tehát csak abban az esetben fogja javasolni a kormánynak, hogy hagyja jóvá a beruházás környezetvédelmi engedélyét, ha a befektető terve megfelel a legszigorúbb európai szabványoknak, és meggyőződik arról, hogy a beruházás semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre.

A Greenpeace aktivisták és a miniszter is közölte, hogy semmilyen agresszióra nem került sor az aktivisták behatolása nyomán, akik közül néhányan a déli órákban is még a miniszter irodájában voltak, és megtagadták a helyiség elhagyását.

Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perceken múlt az élete: rendőrök mentették ki a tűzből a férfit

Rendőrök mentettek ki a családi házából egy férfit Vértesszőlősön, miután az épület kazánházában tűz… Tovább olvasom