Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A romapolitika miatt is támadták Orbánt

Baloldali tüntetők bírálták, helyi magyarok támogatásukról biztosították a kormányfőt pénteken Frankfurtban.

Német baloldaliak tüntettek pénteken a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székháza előtt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartott délután előadást. A demonstrálók egyebek mellett azt mondták, felháborítja őket a magyarországi romapolitika. Az épület előtti téren helyi magyarok - akik szintén szerettek volna ott tüntetni, azt azonban a hatóság nem engedélyezte - közölték: támogatásukról biztosítják az Orbán-kormányt, és sértőnek tartják a magyar kabinet demokratikus elkötelezettségének kétségbevonását.

Orbán: Európa legerősebb reformpolitikája valósult meg Magyarországon

Európa legerősebb reformpolitikáját hozta el a 2010-es választások óta eltelt időszak Magyarországon Orbán Viktor szerint.

A miniszterelnök a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában tartott pénteki előadásában azt mondta: Magyarország alapjai stabilak, az adósság csökken, a költségvetés pedig kontroll alatt van. Megerősítette, hogy a kormány 2013-ban is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányszintet.

"Aki vékony jégen fut, annak a gyorsaság jelenti a biztonságot. Vékony jégen futottam, örömmel jelentem, átértem a túlsó partra" - fogalmazott a kormányfő a Magyarországon végbement változtatások gyorsaságával kapcsolatban.

Beszédében kitért arra is, hogy Magyarországnak ma két dologra van szüksége: egy pénzügyi védőhálóra és termelő beruházásokra.

A német baloldaliak, akik antifasiszta, kommunista csoportosulások aktivistái, egy-két tucatnyian jelentek meg péntek délután a kamara előtti téren, két transzparenst kifeszítve, amelyek közül az egyiken egyebek mellett az állt: "Orbánt megállítani", "a fasiszta rendszereket szétverni". Azt mondták, azért tüntetnek, mert felháborítja őket Orbán Viktor romapolitikája. Szerintük Magyarországon táborokba gyűjtik a romákat. Azért küzdenek - közölték -, hogy "megváltozzon Magyarországon az antidemokratikus rendszer". A résztvevők az internacionálét is elénekelték.

Ugyancsak a kamara előtti téren, és ugyanabban az időpontban, amikor a baloldaliak, németországi magyarok is demonstrációt kívántak tartani, területfoglalási engedélyt azonban nem kaptak az illetékes városrendészeti hatóságtól. A tüntetést azért nem tarthatták meg a kiszemelt helyen és időpontban, mert a belvárosi téren pénteken heti vásárt tartanak, és a szabadon maradt területet már korábban lefoglalták az Orbán elleni tüntetés szervezői - mondta még csütörtökön az MTI-nek Szabó Gabriella, a szervezők egyike.

A helyi magyarok közül többen is azt tervezték, hogy meghallgatják Orbán Viktor péntek délutáni előadását a kamarában, jelenlétüket "csendes szimpátiatüntetésnek" szánják. Mielőtt beléptek az épületbe, a már említett Szabó Gabriella magyar újságíróknak azt mondta: azzal, hogy a baloldali tüntetők fasisztának nevezik Orbán Viktort, egész Magyarországot lefasisztázzák. "Sem mi, sem a magyar kormány, sem Orbán Viktor nem fasiszta" - jelentette ki, felfoghatatlannak nevezve egyúttal azt, ami az Európai Unióban történik Magyarországgal kapcsolatban.

Az egynapos látogatáson Németországban tartózkodó ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök előadást tart a frankfurti Ipari és Kereskedelmi Kamarában. (MTI/EPA/Emily Wabitsch)
Az egynapos látogatáson Németországban tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök előadást tart a frankfurti Ipari és Kereskedelmi Kamarában. Fotó: MTI/EPA/Emily Wabitsch

A Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnökségi tagja, Barcsay Ákos azt mondta: minden németországi magyar küzd azért, hogy megcáfolja a Magyarországról szóló megalapozatlan állításokat. Egyben sértőnek nevezte a magyar kormány demokratikus elkötelezettségének kétségbevonását.

Olvasóink írták

 • 18. sügér63 2012. február 25. 09:59
  „Igen ! Európáak is feltünt, hogy a romáknak itt mindent szabad, míg más európai országokban kötőféken vannak tartva, és nem a pozitiv diszkrimináciot élvezhetik!”
 • 17. klj-54 2012. február 25. 08:42
  „@12. maros50
  Minden tiszteletem a naivitásodé.
  Tudod, harmadik nejem akivel 14 évig éltünk együtt cigány lány!
  Tehát nekem nagyon nem kellene írnod az általad elképzelt dolgokat.
  Amit tapasztalok cigány ügyileg:
  1990-ben szinte minden rokona elvesztette a melóját.
  Azóta néha talál a cigány ember magának munkát.
  1990 óta a második generáció nő fel úgy, hogy esélye nincs a munkát megismerni.
  Akkor nem is ejtettem szót egy rossz népességpolitikai döntésről, mely fialó nősténnyé tette a cigány asszonyokat!
  Hidd el nekem barátom, hogy ebben az országban a cigányok nélkül a cigányokért maga a Teremtő sem lenne képes tenni bármit is. Ez van.
  Nem vagyok alkimista emiatt aztán a bölcsek kövét sem hordozom a zsebemben!
  Amit én tehettem azt megtettem, felneveltem a fiát, szakma került a kezébe és ha nagy körüljárások révén is, de lett munkahelye.
  De sajnos már Rádai Pista barátom is elment aki sorstársaival dolgoztatott.
  A felemelkedett cigányság pedig az a rétege a társadalomnak, melyet a fehérek kiutálnak és amely a saját fajtáját utálja!
  Ez van.
  És őszintén szólva halovány lila gőzöm sincs mit lehetne értük tenni, nélkülük?
  De kormányszinten a szövegelésen kívül érdemi döntés az elmúlt 14 évben nem történt:(”
 • 16. Mignon 2012. február 25. 08:07
  „Meg kell mondani, hogy

  valoban, az a maroknyi ember aki "roma taborok"-rol es "fasiszta kormany"-rol beszel,
  nagyon le van maradva az aktualis tajekoztatasrol!

  Az a felmaroknyi ember meg aki "szimpatia tüntete"-en" vett volna reszt Orban mellett,
  semmilyen hiteles informacioval nem rendelkezik...!

  :)”
 • 15. Emberségetavilágnak 2012. február 25. 06:31
  „Szervezett műbalhé.
  Addig, amíg erről cikkez a világsajtó, nem figyelnek oda más, jelentősebb eseményre.
  Hőbörgő barom a világon mindenütt kapható 1 doboz sörért meg egy ígéretért, hogy benne lesz a tv-híradóban.
  A rágalmazás, az egész világ előtti meghurcolás miatt hivatalos számonkérést kell kezdeményezni. Merkel asszony <moderálva> tanítja a szárnyai alatt tévelygő csibéit?”
 • 14. scott1 2012. február 25. 06:20
  „Hol voltak pár éve ezek a tiltakozók, amikor Szlovákiában éhséglázadás tört ki?
  Hol voltak pár éve ezek a tiltakozók, amikor Csehországba roma telepeket vettek körbe és gyújtottak fel?
  Hol voltak pár éve ezek a tiltakozók, amikor Olaszországba a szétvert telepen lincselést a rendőrség akadályozta meg? Hol voltak pár éve ezek a tiltakozók, amikor a baloldali kormányunk ideje alatt egy halálbrigád ártatlan romákat végzett ki? Hol koszorúztak ezek a tiltakozók a roma holokauszt napján?
  Miért egy ´fasiszta kormány´ elnöksége idején emelte uniós szintre az európai roma stratégiát?
  Miért nem találtak semmi kivetnivalót egy ´fasiszta kormány´ roma programjának uniós szintre emelésében?
  Miért nem zavarta őket az uniós baloldali párttestvérük koalíciós partnerének azon romaprogram tervei, miszerint a romákat ki kell telepíteni, kasztrálni kell...?
  Nem várok rá választ...”
 • 13. qrumpli 2012. február 25. 06:13
  „Hát az helyzet nem sokat tudnak a tüntetők csak amit az újság megír nekik
  Jó hecc ez ők meg elhiszik.
  Ha azt írná az újság Anglia lerohanta Franciaországot ,
  én is elhinném.(amennyi eszöm van)”
 • 12. maros50 2012. február 25. 00:16
  „Kedves Kommentelők!
  Bizonyára észrevették,hogy ha sajtó a romákról írnak,többé kevésbé a véleményemet megosztom Önökkel.teszem most is, mert az a kijelentés,hogy az Orbán kormány a " romákat táborokba gyűjtik" elképesztő kijelentés,rágalom a javából.Csupán emlékeztetnék mindenkit arra,hogy épp az Orbán Kormány szüntette meg a karlendítősök mozgalmát,hogy minden dolgozni akaró romának munkát ajánl a segély helyett. Kiemelt figyelmet szentel a roma gyermekek oktatására, óvodáztatására. Felszámolta az uzsorásokat,- a romák kizsákmányolóit.Már ez idáig többet tett az Orbán kormány a kormányzása ideje alatt mint az elmúlt nyolc év kormányzás időszak alatt.”
 • 11. klj-54 2012. február 24. 22:38
  „@9. ascendum
  Amíg ne egyértelmű tényként állítják hanem vélelmezik a ráutaló jelek alapján, bizony a kormánynak és annaka vezetőjének kell magyarázkodnia.
  Ez van.
  Lenne egyértelmű nem össze vissza hazudozó Orbán, nem háborgatnák.
  Mert ugye itthon NEM MOSZKVA Brüsszel, de kint meg csak pitizni mer.”
 • 10. studyfy 2012. február 24. 22:15
  „- aki szervezte ezt a tüntetést többet ártott Magyarországnak, mint Orbánnak,
  - arról nem ír az újság: Merkel mikor fogja viszonozni ezt az előadást a Csm-i Kamaránál.”
 • 9. ascendum 2012. február 24. 19:38
  „Bármennyire is vannak valós hibái, sokak számára kellemetlenséget okozó döntései az Orbán-kormánynak, ez azért már mégiscsak közönséges rágalmazás.”
 • 8. Apátfalvi** 2012. február 24. 19:20
  „"Azt mondták, azért tüntetnek, mert felháborítja őket Orbán Viktor romapolitikája. Szerintük Magyarországon táborokba gyűjtik a romákat. "

  Én nem vagyok a nemzetközi jog szakértője, de a Fidesz ilyen esetben nem tudna valamilyen bírósághoz fordulni becsületsértés vagy a jó hírnév megsértése vagy valami ilyesmi miatt? Mivel a fenti állítás pártállástól és világnézettől teljesen függetlenül egy ÓRIÁSI HAZUGSÁG!”
 • 7. Lámpion 2012. február 24. 17:53
  „Csurka István utolsó levelében arról írt, hogy egy idegen ország titkosszolgálata szervezi az országunk elleni összehangolt támadássorozatot.”
 • 6. KamuNeni 2012. február 24. 17:46
  „Hat a roma politikarol azt hiszem mindenkinek megvan a sajat jogos velemenye. A nemetek minden romanak lakast es havi ellatast adnak Marcius 1-tol. Miert nem mennek oda a magyarorszagi romak? Ott jobb soruk lenne mint kanaanba.

  A nemetek akkor meghozhatnak sajat roma politikajukat.”
 • 5. jozko 2012. február 24. 16:39
  „Hány százalékát /ezrelékét/ teszik ki a német népességnek a romák?
  Németországban gyakorlatilag nincsenek cigányok - és a nyugat-európai arányuk is szinte elenyésző.

  Úgyhogy a más markával markolásszák a csalánt.
  Ez már lassan kimeríti a belügyekbe való beavatkozás kérdéskörét.
  Ez is...”
 • 4. Mignon 2012. február 24. 16:32
  „Nem egeszen ertem ezt a tüntetesi engedelykiadast az Ordnungsamt reszeröl.

  A Börsenplatz-on soha nincs heti piac.
  A piac, a Börzehez vezetö utcaban a Schillerstraße-n es a Hauptwache között van.
  Különben meg az IHK (Kamara) bejarata a Börze mögött a Rahmstraße-ban talalhato.

  Gondolom, az engedely kiadasanak megtagadasa mögött inkabb az all, hogy a vilag egyik
  legfontosabb Börzeje elött ne ordibaljon nehany magyar hülyesegeket...

  :)”
 • 3. klj-54 2012. február 24. 16:28
  „No de fiúk!
  A németek szembenéztek saját múltjukkal ami ugye a magyarokra nem jellemző.
  Nálunk a múlt bűnösei magas fideszes polcokon vannak.
  Hja kérem, abszurdisztánban bármi előferdülhet:(”
 • 2. kontrapista 2012. február 24. 16:05
  „A német "baloldali" tűntetők tulajdonképpen nagyapáik és dédapáik ellen tűntettek, akik részt vettek Magyarország 1944-es megszállásának, és a haláltáborokba deportálták a magyar romákat. Ilyen esetekben hatványozaottan érvényes : hallgatni arany ( nekik ebben az ügyben).”
 • 1. Marci1 2012. február 24. 15:51
  „Felháborítja a németeket a magyar romapolitika? Ők valóban másként akarták ezt elintézni a múlt század közepén...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝ Véget ért a magyar kormánynak az EU és az IMF elleni háborúja, a béke még nem érkezett el˝

A kormány kompromisszumkészségéről illetve a kohéziós támogatásokról írtak Magyarországgal… Tovább olvasom