Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

A rossz vágás ciki

A jó fodrász tudása hatvan százalékban szakmai ismeret, negyvenben pszichológia – vallja Zsidró Tamás mesterfodrász. Hazánk egyik legismertebb figarója szerint a magyarok Európa élvonalában vannak, ami a fodrászatot illeti, legyen szó a frizurák viseléséről, vagy éppen az elkészítésükről.
Illusztráció: Gyenes Kálmán
– Nálunk mindig divat volt fodrászhoz járni – gondoljunk csak vissza anyáink, nagyanyáink generációjára –, s ma is igényesek vagyunk, szívesen kísérletezünk az új divattal. Mi, fodrászok egyébként is szeretjük, ha egy nő haja – akár a személyisége – időről időre változik, követi az idő változását – mondja Zsidró Tamás, aki már azt is tudja, mi lesz a jövő nyár hajdivatja. De ne szaladjunk ennyire előre!

– Az idei őszi-téli trend a haj tömegét helyezi előtérbe, a tépett hajvégek helyett a tömörebb formák hódítanak. Újra divatba jöttek a Vidal Sassoon-féle frizurák, de hódítanak a hosszabb, elnyújtottabb fazonok is. A hajhossz a férfiaknál nőtt, a feminim, puhább, kicsit nőies frizura a trend, amelynél különösen fontos, hogy értő kéz vágja. A felzselézett, merev, egy az egyben géppel levágott haj már nem divat, igaz, kifejezetten „tilos" nem nagyon van – a lényeg, hogy a frizura passzoljon az illető egyéniségéhez.

S mi a helyzet a színekkel? Ahogy az öltözködésben, úgy a fodrászszalonokban is a hideg árnyalatok kerültek előtérbe, még a barnáknál is.
– Eddig is sokan jöttek hozzám azzal, hogy fessem olyan barnára a hajukat, amelyik nem vöröses árnyalatú, így bizonyára sokan örülni fognak a divatba jövő, izgalmas hideg barnának, amely véleményem szerint megreformálja a szakmát.

Zsidró Tamás
Persze egy szín nem szín: továbbra is divat az úgynevezett „paneltechnika" a szőkítésben és a melírozásban, ennek lényege, hogy a frizura bizonyos részeit eltérő árnyalatok segítségével kiemelik. A vékony melírcsíkok már kimentek a divatból, legfeljebb azoknak ajánlják, akik csak egészen kicsit szeretnék világosítani természetes szőkeségüket.
A mesterfodrászt arról is faggatuk, mi az, ami kifejezetten ciki a fejen. – Nem mondanék ilyet, mert sok minden, amiről nem is hittük volna, újra divatba jött. Mire például Kiszel Tünde végre kiszedette a szemöldökét, visszatért a dús szemöldök divatja... Illetve bocsánat, a rossz vágás ciki. Meg a felül dauerolt, hátul lerövidített, oldalt kis pajeszos, ódivatú egyenfrizura.

Divat ide vagy oda, a legtrendibb frizura sem áll jól mindenkinek. Vajon a jó fodrász megmondja-e a vendégnek, ha így van?
– Sőt kötelessége! Nem mindegy azonban, hogyan. Huszonöt éves pályafutásom alatt megtanultam, hogy ha egyszerűen közlöm a vendéggel, hogy nem áll jól, amit kinézett, másodszor még visszajön, de harmadszor már nem. Éppen ezért mindig javaslok egy jobb, előnyösebb fazont, így biztosan elégedetten távozik.

Zsidró Tamás szerint a jó fodrász tudásának hatvan százaléka technika és szakmai fortély, negyven pedig pszichológia. Szinte már közhely, de nagyon fontosnak tartja, hogy a mesterségbeli tudás mellett tudni kell ráérezni a vendég egyéniségére, személyiségére. Már nem az van, ami régen, amikor szinte esdekelni kellett, hogy a fodrász olyan hajat vágjon, amilyet megálmodtunk; a mai fodrászok egyre nyitottabbak, azonosulnak a vendéggel.


Mert megérdemli...

Zsidró Tamás a fodrászok empatikus képességének fontosságát emeli ki. Az sem mindegy, hogyan tudják tálalni azt a luxust, amit egy neves szalon nyújt a vendégnek.
– Jó értelemben vett, megengedhető luxust. A mai nő dolgozik, háztartást vezet, gyereket nevel, és sok hölgynek az az egyetlen kényeztetés, amikor beül a fodrász székébe. Ennek része az is, hogy az elsődleges „divat" – trendektől függetlenül – az egészség: az ápolt, erős, csillogó haj. Ezt szolgálják a profi haj- és fejbőrápoló termékek, illetve a speciális, pontosan koreografált masszázs, amely valóban nyugtató, kényeztető érzést nyújt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ-hangverseny

Győr. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete hagyományos hangversenyét a 250 éve… Tovább olvasom