Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

A rövidek éjszakája

A dán, francia, spanyol és angol rövidfilmekből összeállított válogatásban olyan csemegék is találhatóak, mint az Európai Filmakadémia díjával 2004-ben kitüntetett Megvárom a következőt... és az Oscar-díjas Egy kedves ember.

A film sztorija

Megvárom a következőt... (J'attendrai le suivant...)
2002, francia, 5 perc
Rendező: Philippe Orreindy Szereplők: Sophie Forte, Thomas Gaudin

Egy férfi belép a metrókocsiba, és megszólítja az utasokat: 'Hölgyeim és Uraim, elnézést a zavarásért, ne aggódjanak nem kunyerálni akarok� Bemutatkozom: Antoine vagyok, 29 éves. Azért vagyok itt, mert olvastam az újságban, hogy Franciaországban 5 millió egyedülálló nő él� Hol vannak? Egyszerűen egy nőt keresek, 18-tól és 55 évig, aki szintén nem találkozott még senkivel, és aki esélyt adna egy rendes kapcsolatnak.'

Díjak: A legjobb rövidfilm díja (Európai Filmakadémia- 2004, Barcelona) és 26 fesztiváldíj világszerte.

A legszebb férfi a világon (The Most Beautiful Man In The World)
2002, angol, 6 perc
Rendező: Alicia Duffy, Szereplők: Julee Moorcraft, Anton Saunders

Egy forró nap. A kislány unaloműző elfoglaltságot keres magának és keresztezi egy különös idegen útját.

Díjak: Cannes- 2003 versenyben; The Short Film Prize- Hamburg Short Film Festival, 2003; első helyezés-The Rhode Island Film Festival 2003; különdíj-39th Chicago IFF; Legjobb kép-Picture at Piano, Leap Frog Entertainment; nagydíj - Short Film Prize, The Turner Classic Movies at the 2003 London Film Festival

Tűzpillangók (Mariposas de Fuego) Spanyolország/USA
2003, 13 perc
Rendező: Luis Prieto Szereplők: Marta Etura, Said El Mouden

Két idegen, egy spanyol no és egy észak-afrikai bevándorló, céltalanul bolyonganak, hogy nyomasztó múltukat együtt feledjék.

Nyolc (Eight)
1998, angol, 13 perc
Rendező: Stephen Daldry, Szereplő: Jack Langan-Evans

Egy nyolcéves Liverpool drukker egy napja. Stephen Daldry (Az órák, Billy Elliot) első rendezése.

Díjak: 1998 - Jerwood Film Prize. A díj elnyerése után a filmet az Átkozott boszorkák kísérőfilmjeként vetítették az amerikai mozik.

Egy kedves ember (This Charming Man)
2002, dán, 29 perc
Rendező: Martin Strange-Hansen, Szereplők: Camilla Bendix, Martin Buch

A munkaügyi központban Lars Hansens személyigazolvány-száma kicserélődik a pakisztáni El Hassanéval. Így kerül Lars a dán nyelvórára, ahol beleszeret a tanárnőbe, de szívét El Hassanként nyeri el. Felvett szerepében azonban egyre otthonosabban érzi magát.

Díjak: Oscar-díj, 2003 - legjobb rövidfilm; Clermont-Ferrand Festival Du Court Metrage, 2003- Prix du Public Granada; Festival de Jóvenes Realizadores, 2003- 75th Academy Awards Winner, Short Live-Action www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - maktub

"A végére jutott a majdnem fél órás Egy kedves ember, egy vígjáték melyben egy dán munkanélkülit a bürokrácia egy pakisztánoknak tartott dán nyelvórára sodor, ahol meglátja régi szerelmét, ezért magát bevándorlónak maszkírozza. A rendkívül mulatságos és nem utolsó sorban tanulságos kisfilm kimagaslik társai közül, méghozzá annyira, hogy érte ajánlani tudom az összkép tekintetében már nem olyan jól álló A rövidek éjszakáját."
A teljes cikk
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítások

Győr. Képnovellák 2. fényKÉP/másKÉPP címmel holnap délután öt órakor nyílik Eifert János… Tovább olvasom