Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A sajtószabadságért tüntettek a Kossuth téren

Ismét a médiatörvény ellen emeltek szót a Parlament előtt csütörtök este azon a demonstráción, amelyet a Facebookon szerveztek a sajtószabadságért.
A tüntetésen, ahogy két héttel ezelőtt, most is több ezren voltak. A jogszabály ellen demonstráltak Szegeden, Debrecenben, Pécsen és Gyulán is. Jeney Orsolya, az Amnesty International magyarországi igazgatója Budapesten a médiatörvény visszavonására, vagy a sajtó- és véleményszabadság, illetve a tájékozódáshoz fűződő jog figyelembevételével történő módosítására szólította fel a kormányt.

Közölte: a nemzetközi jogvédő szervezet a világ több pontján levelet juttatott el a magyar nagykövetségeknek, hogy ismertesse a jogszabállyal szembeni kifogásait. Ezek között említette, hogy a médiatörvény szükségtelen és aránytalan mértékben korlátozza a szabadságjogokat, homályos fogalmak alapján tesz lehetővé súlyos bírságokat, valamint hogy "kérdéses a médiatanács függetlensége".

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke arról beszélt: a közösségi oldalakon szerveződött demonstráció azt mutatja, a kritikus hangokat nem lehet elhallgattatni. Akarunk-e olyan országban élni, ahol a közszolgálati televízió híradójában szinte csak kormánypárti politikusok szólalhatnak meg? Akarunk-e olyan országban élni, ahol nincs szükség cenzúrára, mert a médiatörvény öncenzúrára sarkall? - tette fel a kérdést, amire a tömeg nemmel felelt.

A jogvédő szervezet vezetője úgy fogalmazott, hogy amíg a hatalom könnyű drog, a kétharmados hatalom különösen erős tudatmódosító. Ez lehet az oka - folytatta -, hogy Orbán Viktor 2002-ben még a sajtószabadságért és a kiegyensúlyozott tájékoztatásért aggódott a közmédiában történt személyi változások miatt, most pedig "cenzúratörvényt" vezet be.

Bodó Balázs médiakutató azt mondta: hálás a médiatörvényért és "a kormányzati ámokfutásért", mert életre keltette az állampolgári öntudatot és dühöt.

A megmozduláson LMP-s politikus is részt vett, és a HírTV beszámolója szerint az eseményen több szocialista képviselő is megjelent.

A tüntetés végén a szervező Fölkel Róbert azt közölte: március 15-én újabb demonstrációt tartanak. A fővárosi helyszínen kívül négy vidéki városban is demonstrációt tartottak a sajtószabadságért. Szegeden - újságírók becslése alapján - mintegy 200-250-en vettek részt a Dugonics téri demonstráción. A Tegyük hajóra a médiatörvényt mottójú tüntetés szónokai a sajtó ellenőrző szerepének fontosságáról beszéltek, idézve többek között Petőfitől, Vörösmartytól és Adytól, s a médiatörvény visszavonását, átalakítását követelték.

Pécsen mintegy 50-en demonstráltak, a Jókai tér fáinak ágaira papírmadarakat aggattak, amelyekre a médiatörvényről alkotott saját véleményüket írták.

Gyulán a csaknem 50 tüntető előtt Bod Tamás újságíró mondott beszédet, a résztvevők Censored feliratú fénymásolt Magyar Narancs, Népszava és 168 Óra lapokat felmutatva követelték a médiatörvény visszavonását.

Debrecenben a sajtószabadságért gyújtottak gyertyát; a Nagytemplom előtti Kossuth szobornál mintegy 80-100-an demonstráltak. Az internetes levelező rendszeren keringő levél szerint azért hívták gyertyagyújtásra a résztvevőket, hogy a gyertyák fényéből mindenki láthassa: "sokan vagyunk, akik nem kérünk a sötétség és a hallgatás korszakából". Megfogalmazásuk szerint kiállnak a sajtószabadság mellett, és figyelmeztetni kívánják az Országgyűlést, az Alkotmánybíróságot és a kormányt, hogy nem értenek egyet a szólás és a sajtó szabadságát sértő médiatörvénnyel.

Olvasóink írták

 • 8. qrumpli 2011. január 29. 03:26
  „Mert volt valaha is sajtószabadság????
  Nekem mért nem szólt senki.
  Ezt a könnyelműséget.
  Szabad országban szabadon élni ahogy szabad!”
 • 7. Power 2011. január 28. 17:26
  „Savanyú lett a szőlő a szocialistáknak és a liberálisoknak!

  Részlet:
  "We never heard of you liberals raising your voices against the previous prime minister of Hungary, (Gyurcsany) who by the way was a real dictator, jailing innocent people, using the police as his own band of linch mob. Where were you when the people were shot at for peacefully demonstrating, or being jailed for demonstrating, or having their eyes shot out by rubber bulletts? These protests took place in 2006 and 2007, when the infamous Gyurcsány speech came to light, where he admitted, that he lied, and cheated for years to stay in power,. Where were you when human rights were being trod on with hob-nail boots in Hungary??"

  "Open letter to Daniel Cohn-Bendit"
  http://www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=erika&cikk=1#cikk”
 • 6. szentmiki 2011. január 28. 15:24
  „Mi van komcsik ,kiesett a csöcs a szátokból és máris hisztiztek? Ti köptétek le a demokráciát és az EMBEREKET !(Ha ciki az igazság, ezt is ki lehet moderálni)”
 • 5. zoolii 2011. január 28. 11:27
  „Nem baj frakk, fizess elő a Magyar Hírlapra. Ott csak csupa neked tetsző dologról olvashatsz.”
 • 4. zero 2011. január 28. 11:17
  „Eddig volt sajtó szabadság .Mégis az egyoldalú kormányzati szöveget fújta.”
 • 3. szilléri 2011. január 28. 10:50
  „Göncz Kinga nem küzd ??????????????”
 • 2. novaklaszlo56 2011. január 28. 00:24
  „Nem értem a sértettséged okát, Frakk, de természetesen, azt így is tudtul adhatod. Nem gondolom, hogy sokan kelet felé fordulva, imaszőnyegen fohászkodnak majd érted, mert hiányolnak, de bevallom, én sajnálom a döntésedet, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban olvasott hozzászólásaid közül nem sok olyanra emlékszem, amellyel egyet tudtam volna érteni. Ez nyilván kölcsönösen igaz. :) Egy percig sem gondoltam soha, hogy bárkinek rosszat akarnál, csak hát ahogyan a "jót" akarod, azzal nehéz volt egyetértenem, mert gyakran véltem úgy, hogy az - egyébként tényleg nem vitatott - jó szándékod nem jó irányba mutat, sőt, esetenként árthat is egy (hol ennek, hol annak, s így az egész) közösségnek..., de ez az én véleményem. :)
  Azért, ha netán meggondolnád magad, annak szívből örülnék, és ezt teljesen komolyan mondom, minden idézőjel nélkül.
  Remélem tehát, hogy így köszönhetek most:
  A mielőbbi viszontlátásra, Frakk!”
 • 1. frakk 2011. január 27. 22:12
  „Lehet kárálni a sajtószabadság ellen.
  Az én sajtó szabadságom bejelentése éppen beérkezett Önökhöz. Lemondtam az előfizetésemet a Gonda zs. magasröptű cikkecskék miatt. Köszönöm DM.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budaházyék szabadon bocsátásáért tüntettek a fővárosban

Budaházy György és társai szabadon bocsátásáért tüntettek csütörtökön a Fidesz budapesti székháza… Tovább olvasom