Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A sajtószabadságért tüntettek civilek Budapesten

A sajtószabadság védelmében tüntetett több száz ember hétfőn a budapesti Szabadság téren. Az új médiaszabályozás elleni tiltakozást a Facebook közösségi oldalon szervezték, főként egyetemisták.
A közlés szabadságát és a jogállamiságot veszélyezteti az új médiatörvény - hangsúlyozták a tüntetés szónokai. Az öt tüntető által részenként felolvasott szöveg szerint a médiaszabályozás centralizál, cenzúrát hoz és a kádári időket idézi. A médiatörvény erőteljesen korlátozza a sajtó szabadságát, ezzel csorbul a szabad véleményformálás joga.

"Mi, diákok, és felelős állampolgárok felháborodva és értetlenül fogadjuk, hogy az új médiatörvény elfogadásával tovább sérül a jogállamiság eszménye, és folytatódik a jogállami keretrendszer lebontása". A szervezők kifogásolták, hogy a joganyag az "öncélú sajtószabadság" helyett úgy vezeti be a "közösség-elvű értékrendet" a magyar médiában, hogy nem tisztázza, mit ért az új fogalom alatt. Mint mondták, elfogadhatatlan, hogy "korlátlan jogkörrel" ruházná fel a tervezet a médiahatóságot, és hogy egyazon törvény rendelkezései vonatkoznának az online, az elektronikus és a nyomtatott sajtóra. Mint mondták, a médiahatóság, amely egy "abszurd és antidemokratikus képződmény" a közerkölcsre hivatkozva hozhat döntéseket, és elhallgattathatja majd akármelyik médiumot.

Mint mondták: 20 évvel a rendszerváltás után ez a szabályozás ellene megy a demokratikus folyamatoknak. A felszólalók kijelentették: hiteltelen közmédiumokhoz vezet, ha lojalitást kérnek az újságíróktól. Kifogásolták a Szalai Annamária által tett kijelentést, miszerint a sajtó- és véleményszabadság a közösség integritását szolgálja. A jelenlegi felügyeleti rendszerrel és a szabályozási környezettel nem nyerne az ország felvételt az Európai Unióba - tették hozzá. A szónokok követelték a média függetlenségének megőrzését, valamint hogy a politikai felügyelet a médiafelügyeletben "a korábbinál kisebb legyen." A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam! - ismételték többször a beszéd végén.

A demonstráció szervezői a tüntetésen is kérték, hogy politikusok ne jelenjenek meg az eseményen, mert csak így őrizhető meg a megmozdulás függetlensége. A megmozduláson többen fehér táblát emeltek a magasba, utalva arra, hogy egyes újságok üres címlappal tiltakoztak a törvényjavaslat ellen.

Szépe András, a tüntetés egyik szervezője az MTI kérdésére azt mondta: ma még nem elég erős a civil társadalom ahhoz, hogy egy civil rendezvény "megengedhesse magának azt a terhet", hogy politikusok is eljöhessenek. Kifejtette: a törvény nem betartható, és a bizonytalanság fenntartása az egyik eredménye. Szerinte a szerkesztőségek a több milliós bírságok kilátásba helyezése miatt "belső cenzúrát" fognak alkalmazni.

A Fidesz által öt részben, egyéni képviselői indítványok formájában a parlamentnek benyújtott médiacsomag utolsó, a tömegkommunikációról és a médiaszolgáltatásokról szóló részéről hétfői ülésnapján szavaz a parlament.

ZDF-beszámoló a magyar médiatörvényről

Kétperces riportban foglalkozott hétfő esti híradóműsorában a német ZDF közszolgálati televízió a magyar médiatörvénnyel és annak visszhangjával.

A riport bevezetőjében elhangzott: a médiatörvény az EBESZ szerint kitárja a kaput a cenzúra előtt, illetve hogy Orbán Viktor kormányfő a kétharmados parlamenti többség segítségével már egy sor olyan intézkedést hozott, amelyet sokan a demokráciát fenyegetőnek értékelnek.

Sandra Theiss budapesti riportja során megszólaltatta Németh Pétert, a Népszava főszerkesztőjét, aki kijelentette: "Ha ebben a formában fogadják el a törvényt, akkor minden hatalom a kormány kezébe kerül, s bárkit elnémíthat. Magyarországon nem lesz többé sajtószabadság."

A ZDF riportere beszámolt a médiatanács megalakulásáról, amely "nem kiegyensúlyozott vagy hamis" beszámolók esetén büntetéseket rendelhet el; újságok esetében a bírság elérheti a 90 ezer eurót. "Hogy mi nem kiegyensúlyozott vagy hamis, azt a médiatanács dönti el, abban pedig kizárólag a Fidesz tagjai foglalnak helyet" - így a tudósító.

Theiss megkérdezte a törvényről Orbán Viktort is, aki kijelentette: abban "nincs egyetlen olyan paragrafus sem, amely nem szerepelne más EU-országok megfelelő törvényében. Ez egy nagyon európai törvény".

Ezzel szemben a szintén megszólaltatott Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse a ZDF kamerája előtt azt állította, hogy arra a módra, ahogyan a magyar médiatörvény a nyomtatott és az online sajtót szabályozza, egyetlen EU-államban sem akad példa.

A német riporter végül úgy vélte, "sok függ attól, hogyan él majd hatalmával a médiatanács. Egy azonban bizonyos: a magas pénzbüntetéstől érzett félelem elnémíthat néhány bírálót".

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 12:35
  „DE KIK IS ADTÁK NEKI A nOBELL DIJAT?
  A KÉKFEHÉREK.
  JA.”
 • 50. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 12:35
  „ELÉG SÜRÜN MENNEK PESTRE
  MINIMUM 10.EZER EGY UT.
  ENNYIRE JOL MEGY?MÉG TÖBBET AKARNAK?JA AZOK AZ IDÖK ELMULTAK MAR ELVTÁR-SS-AKK.”
 • 49. horvathi 2010. december 21. 12:28
  „novaklaszlo56

  No meg repülőjegyre! Mert szerinte Magyarországon olyan nagy mértékű az antiszetizmus, hogy ő csak repülővel hajlandó átutazni az ország felett.......”
 • 48. novaklaszlo56 2010. december 21. 11:31
  „Jó, jó, Horvathi, értem én. De - csak félve kérdezem - médiatörvény ide vagy oda, azért a Nobel-díjat csak megtarthatja szegény, vagy nem? :S Legalább a plakettet, meg a jelképes tárgyakat, mert a pénzecskét - nem sok az - már biztosan elköltötte, papírra, tunerre, nyomtatóra, CD-re, tudod, amire egy író embernek szüksége lehet. Ezeket hagyjuk meg szegénynek, hátha alkot még nekünk olyasmit, ami neked is tetszenék. :)”
 • 47. horvathi 2010. december 21. 10:13
  „Virtuozo elvtárs

  Igen olvastam Imre Kertesz könyvét, ami egy igen gyenge fércmű. Tudjuk csak a témája miatt kaphatott Nobel díjat. Ettől azért sokkal nagyobb alkotásokat is létrehozott a magyar és egyeemes irodalom, de azok nem erről a témáról szólnak, ezért a kultúra felkent bajnokai igyekeznek agyonhallgatni ezen műveket.”
 • 46. provocator 2010. december 21. 08:24
  „Biztosan szétverte és gumilövedékekkel szétlőtte a tüntetőket a rendőrség,
  ahogy a diktatúrákban megszoktuk.”
 • 45. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 08:19
  „AZ lmp-sek LERAGASZTOTTÁK A SZÁJUKAT MA ÉJJEL
  HELYES.
  LE SE VEGYÉK.A SZEGEDIEK KÖVESSÉK A PÉLDÁJUKAT.
  szanyi elvtárs EGY SZÁJKOSARAT MUTATOTT FEL.
  HELYES-RAKJA IS FEL MAGÁNAK.
  :D”
 • 44. florian70 2010. december 21. 07:12
  „A helyett ,hogy a lakáshitelesek törvényét fogadtatná már el,az miért nem, fontosabb ?”
 • 43. novaklaszlo56 2010. december 21. 06:35
  „Úgy van, Zugügyvéd, még nekik is.
  Sőt, nekik áll majd a győzelmi zászló,
  Csurran a nyáluk, és verik is!
  Úgy ne legyen a nevem nováklászló!

  A párttal, a néppel egy az utunk... Ja, bocs, ezt nem szabad, ugye? De, még igen. ;) :)

  Jó reggelt, szép napot, jó munkát, Magyarország!”
 • 42. fles2 2010. december 21. 06:23
  „1.
  Nem lesz itt semmi nagy felhajtás.Felvonulnak a kis táblájukkal és délután meg hazamennek és kész....
  Ez a magyar nép hírből sem olyan mint 1848-as magyar...
  Már rég kellett volna tenni valamit...ölbe tett kézzel nézzük,hogy több család éhezik,megfagy,kilakoltatják,nincs mit egyenek,elveszik a spórolt pénzünket,elveszik az életünket........”
 • 41. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 06:22
  „SZABAD A SALYTÓ
  BÁRKINEK LEHET BLOGlyA
  MÉG A FÉLHUJÉKNEK IS...
  LOL
  :))”
 • 40. DobóI 2010. december 21. 05:27
  „Sokan hiányolják a Győzikés hirek mellé a primitiv Fekete Pákós és bunkó Majkás hireket! Jaj mi lesz ha elveszenek a devianciát szitó "liberális értkékek" a sajtóból!”
 • 39. keiner 2010. december 21. 05:11
  „Elsö magyar könyv között tártozott a Moldova György "malom a pokolban" könyve. Csodáltam, hogy ilyesmit lehet nyomtatni és kiadni "regime" alatt.
  Rég volt, szép volt...............”
 • 38. novaklaszlo56 2010. december 21. 04:44
  „Ma, 2010. december 21-én kora hajnalban, gyermekkora virágában kómába esett a (viszonylag) szabad magyar sajtó.
  Kis gyermekként szép jövőt álmodott magának, de a hatalom kegyetlen vírusával nem tudott tovább dacolni a még gyenge gyermeki szervezete.
  De keringése és spontán légzése van még, tehát nem agyhalott! Éberen figyeljük a szívverését, hogy bármikor újraéleszthessük!
  Addig se nyugodj békében, sajtószabadság, mert e kívánság csak a halottainkat illeti, de te nem vagy, és nem is lehetsz soha az! Pihenj hát, és gyűjts erőt! Fel fogunk éleszteni, amint lehet! És koccintunk rád szilveszter éjjelén, amint azt az élők egészségére szokás, még, ha gyengélkednek is. :)
  - - Addig éljen és virágozzék forradalmi pártunk és kormányunk! - -

  *Modi! Hallod-e? El ne felejtsd ezt a zagyvaságot letörölni innen, legkésőbb szilveszter estéjén! Ki tudja, mennyire lesz visszamenőleges a cenzúra hatálya. Tudod, sokba kerülhet, ha kihagy a figyelmed, vagy a memóriád! Huszonöt milla az nagy pénz, kár lenne erre költeni, igaz! :) BUÉK! És kösz mindent eddig is - ja, és addig is! ;) :)”
 • 37. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 04:24
  „kertesz találo ciemt adott a konyvenek és ide is vág
  sok itt a sorstalan-hazátlan
  ...”
 • 36. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 04:23
  „szabadsag van itt-mit rinyaltok
  bárki kiadhat konyvet ujsagot cdt
  ha tud :)”
 • 35. novaklaszlo56 2010. december 21. 02:24
  „Igen, Mignon, távolról tisztábban látszik minden. Néha már én is félek tőle, hogy a saját hazám zavaros dolgai miatt elveszítem a realitás-érzékemet, becsavarodok, de amíg a józan elme szikrái pislákolnak körülöttem - és hál istennek még igen - addig tán van remény.
  Márciusi ifjak! Hát, igen. Azért vannak még, bár úgy látom, inkább, ha nem is kizárólag, decemberi öregek képében "reinkarnálódnak". :D Nem baj, csak legyenek!
  És kösz, hogy figyelsz ránk, támogatsz bennünket, hogy ne veszejtsük el ezt a kis (ott)honunkat végleg, s hogy ne iratkozzunk le az intelligencia térképéről - ami lényegében ugyanazt jelentené!

  Jó éjt neked! Óvatosan kortyold az árpalét, meg ne hűlj! ;) :D”
 • 34. Mignon 2010. december 21. 02:10
  „Bla-bla-bla.

  Nem latotok az orrotoknak tovabb....!

  Neha, tavolrol jobban latja egy megfigyelö az egesz palyat, mint
  aki a mezöben ott lent focizik...”
 • 33. Mignon 2010. december 21. 01:58
  „Hol vannak a mai Marciusi Ifjak...?”
 • 32. Mignon 2010. december 21. 01:54
  „Egy gondolat jutott eszembe:

  Az 1848-as Marciusi Ifjak ( Petöfi, Jokai, Vasvari, Irinyi, Palfi, stb.)
  12-pontos követeleseben, amely a Landerer & Heckenast nyomdaban lett kinyomva, az

  1. pont (!)
  igy hangzik:

  "Kivanjuk a sajto szabadsagat, es a cenzura eltörleset!"

  Szegeny magyar sajto!
  Alig volt par evtizedes, es mar elnyomtak.....”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NEFMI szerint az eddigi drogstratégia csődöt mondott

Magyarország a kábítószer-kereskedők tranzit országából célországgá vált, a gyermekek és fiatalok… Tovább olvasom