Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

A selyemtermelésre emlékeznek

Nagycenki birtokán gróf Széchenyi István száznyolcvan éve kezdte meg a selyemhernyók táplálékául szolgáló eperfák telepítését. Az emlékmúzeumban májusban A hónap műtárgya sorozat kiállított darabjai az ezzel kapcsolatos múltat elevenítik fel.
A faluban még ma is több helyen, a hársfasor mellett, a Fertőboz felé vezető út mentén, a régi cukorgyár környékén, illetve földek, gyepűk határán látni eperfákat. A fehér eperfa magvait a selyemhernyó petéivel együtt az első században, Justinianus római császár idején két térítő szerzetes csempészte ki Kínából, így kerülhetett Európába a selyem előállításához szükséges állat és növény.
Széchenyi István A selyemrül című munkájában írta, hogy 1826-ban nagycenki birtokán megkezdte az eperfák telepítését: „Szederfakertet állíték Czenken Soprony-megyei jószágomon s szederfák kiültetésével azóta úgy iparkodtam, mikép e pillanatban 16,096 szál részint fasorokba, részint dűlőkre, részint csoportosan kiültetett szederfáknak, 8064 négyszögöl bokroknak s 3685 folyó öl gyepűnek birtokában vagyok…”
A selyemtermelés Nagycenken 1835-ben kezdődött el. Az uradalmi major udvarán álló selyemgombolyító 1837-től 1872-ig működött. A termelést különféle rendeletekkel, kiadványokkal próbálták segíteni. A hónap műtárgyaként látható könyvecske a magyar királyi földmívelésügyi minisztérium kiadványa, címe Népies előadás a selyembogár okszerű felneveléséről és a szederfatenyésztésről.
Nyáron, amikor érik a „fái eper”, a finom csemegének sok helybeli örül. Ma már nincsenek selyemhernyók, nem szőnek egy vég selymet sem az asszonyok, pedig lehet, hogy érdemes volna, hiszen még Széchenyi is úgy vélte, „ha 12 év közül egy sikeres, a költségek megtérülnek”.

Eper- vagy szederfa?

Az eperfát hazánkban a törökök honosították meg. Az Alföldön így is hívják, a Dunántúlon azonban váltig állítják, hogy ez a növény szederfa. Nagycenken is ez utóbbi elnevezés az elterjedtebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pólus-

programról

a kamarában

Beszéljük meg! című fórumsorozata keretében a megyei kereskedelmi és iparkamara tegnap Fejlesztési… Tovább olvasom