Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A sertéstartók támogatását sürgeti az MSZP

A sertéstartók támogatását sürgeti az MSZP a dioxinrendelet keddi módosítása után.
Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy a főállatorvos a dioxinrendelet módosításával enyhítette a Németországból származó sertéshúsra vonatkozó importkorlátozást, az MTI-nek elmondta: kormányzati támogatás nélkül bajba kerül a hazai sertéságazat.

Kiemelte: a fertőzés miatt a felvásárlási árak visszaestek, így fennáll a veszélye, hogy Magyarországot elárasztja az olcsó dömpingárú, aminek eredményeként a 3,3 milliós hazai sertésállomány egymillióval csökkenhet. Ez a rövid távú árcsökkenés után áremelkedéshez és munkahelyek megszűnéséhez vezethet - tette hozzá.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy pártja már korábban a stratégiai takarmánykészletek felszabadítását és a leállított támogatások kifizetését kérte. Mint mondta, a szaktárcának most 6-7 milliárd forint többletforrásra volna szüksége ahhoz, hogy az olcsó dömpingáru beérkezése alatt életben tartsa a magyar sertéságazatot.

A német agrártárca január elején jelentette be, hogy dioxinszennyezés veszélye miatt több mint négyezer gazdaságot ideiglenesen bezárnak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter akkor a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát, és a botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el. A laboratóriumi vizsgálatok elvégzése is azt igazolta, hogy Magyarországra nem került dioxinnal szennyezett termék.

A főállatorvos kedden módosította a dioxinrendeletet, miután a tárca tájékoztatása szerint az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott konzultációkat követően bizonyossá vált, hogy a német hatóságok megfelelő hatékonysággal végzik a dioxinszennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó-telepek ellenőrzését, kiszűrését és a forgalomba hozatalának megakadályozását.

Olvasóink írták

 • 5. reader 2011. február 02. 00:07
  „Bla bla bla! Ezek is csak akkor tudnák mit, hogy kellene mikor nem kormányoznak. :D Volt rá 8 év.”
 • 4. szilléri 2011. február 01. 20:35
  „Nyolc év ??????????????????????????????????

  <moderálva>

  Ja ! Karsai it. Battonyai bulijára kellett a lóvé !
  2010. márc. 12. ... Gázerőmű épül Battonyán. A vállalkozásnak egy negyede a battonyai ... Az MSZP-s Karsai József rokonai mellett egy Seychelle-szigeteken ...

  Társtulajdonos Szeviép span !

  Iroda = Arany János utca 9 kamu kft !”
 • 3. DobóI 2011. február 01. 20:06
  „Az Orwell Állatok Farmjában leirt kétlábra álltak követelődznek?”
 • 2. szentmiki 2011. február 01. 19:53
  „de akkor mi a bánatos fa....mért verték szét a családi gazdálkodást”
 • 1. zero 2011. február 01. 18:15
  „Hiteltelen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a lakossági áram ára

A lakossági áram ára emelkedik kilowattóránként mintegy két forinttal 2011. február elsején, mert a… Tovább olvasom