Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A sípályákon is számít a divat

Ha már megvan, hogy hova, de még nincs meg, hogy miben megyünk síelni – egy sífelszereléseket is árusító boltban tetőtől talpig felöltözhetünk. Ha vásárolni szeretnénk, még a legolcsóbb felszereléseket választva sem ússzuk meg százezer forint alatt.
A sílécek között gyermekméretben is nagy a választék. Fotó: Karnok Csaba
Ha már megvan, hogy hova, de még nincs meg, hogy miben megyünk síelni – egy sífelszereléseket is árusító boltban tetőtől talpig felöltözhetünk. Ha vásárolni szeretnénk, még a legolcsóbb felszereléseket választva sem ússzuk meg százezer forint alatt. Ha mindezt nem engedhetjük meg magunknak, a kölcsönzést válasszuk.

Az új esztendő első hónapjaiban sokan keresik fel hazánk és a környező országok síparadicsomait. Ha alapfelszerelésünk meg is van, a megfelelő síruha és védősisak legalább ennyire fontos kelléke a téli vakációnak.

Lécek 37 ezertől 130 ezerig

Szeged egyik sportboltjában a sílécek között gyermek- és felnőttméretben is nagy a választék – legnépszerűbbek az úgynevezett carving-szettek. Ezek abban különböznek a hagyományos léctől, hogy szélesebbek, könnyebbek, élvezetesebb velük a síelés. Mint azt Jani Péter üzletvezető elmondta: a carving megjelenésekor azonnal kiszorította a hagyományos sílécet – kínálatuk 99 százaléka ilyen fajtájú lécekből áll. A legtöbbet kötéssel együtt gyártják-árulják: 37 ezer és 130 ezer forint között. Lécet síelési tudományunkhoz mérten válasszunk – javasolja a szakember. A kezdőknek rövidebb lécet, amivel könnyebb fordulni, a nagy sebességet kedvelő profiknak hosszabbat ajánl. A sícipő az egyik legfontosabb kellék – magyarázza. A helyes méret kiválasztására ne sajnáljunk se időt, se pénzt.

Választhatunk igazi „holdjárót": a négycsatos, állítható szögű, lábat jobban tartó párja 65 ezer forintba kerül. Az örökké fázósaknak a fűtőbetétes típust ajánlják 60 ezerért. Aki tutira akar menni, annak az állítható méretű jelenthet megoldást: egyes sícipők három-négy lábméretet is átfognak. Már 18 ezer forintért hozzá lehet jutni. Mint említettük, a legtöbb lécen ott feszül a kötés is. Amire figyeljünk: a sícipőt a kötésbe szakemberek állítsák be. Egy túl szorosra húzott kötésből vészhelyzet esetén nem tudunk szabadulni – minimum bokaficam az eredménye.

Sisakot kevesen vesznek

Síbot vásárlásánál a tapasztalat: az emberek sílécük márkájához választják azt. A legtöbb síbot ára három- és ötezer forint között mozog. Vannak egyedi darabok is. Ilyen például az a felnyitható tetejű bot, amibe akár szíverősítőt is tölthetünk. Ezt 14 ezer forintért szerezhetjük be. A közel húszféle síszemüveg közül ember legyen a talpán, aki első ránézésre választani tud. Az árskála széles: négyezer forinttól húszezerig terjed. Legjobb, ha a síelés körülményeihez idomulva választunk: napos területre a foncsorozott üvegűt, árnyékosabb helyre a kontúrokat kiemelő típust vigyük. A gyártók a szemüvegesekre is gondoltak: egyes típusok alá kényelmesen befér az okuláré is.

A sisak vásárlása Jani Péter szerint hazánkban még nem terjedt el. – Védősisakot az emberek addig nem vesznek, míg a pályán balesetet nem látnak, vagy balesetük nem lesz – beszél a tapasztalatokról az üzletvezető. Áruk nyolcezertől harmincezerig terjed.

Végül a ruházatról. A jó síruha vízálló, vízlepergető és erős anyagú legyen. A legfontosabb: a hólét ne engedje be maga alá. Egy trendi síruha ára hozzávaló nadrággal 14 ezer forintnál kezdődik, és több százezernél áll meg. – A sípálya egy nagy divatbemutató – mondja Jani Péter, sugallva, az emberek a ruházatot még a lankákon is fontosnak tartják. A síruha alá pedig olyan hosszú ujjú felső és nadrág kerüljön, ami nem köti meg az izzadtságot. – Hiába a jó kabát, ha pamutot veszünk alá, hamar beleizzadunk – mondja az üzletvezető. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk az apróságokról sem: sisak alá való sapka ezer forinttól, kesztyű – egyujjas és ötujjas – négyezertől, sízokni pedig ezerötszáz forinttól kapható.

Kölcsönzéssel olcsóbban megússzuk

Akiknek nincsen annyi pénzük, hogy mindenből új darabot vegyenek, a kölcsönzés jelenthet megoldást. Gyerekeknek egy komplett síszett (léc, kötés, sisak, bot és cipő) egy hétre hétezer forintba, felnőtteknek ugyanez a kombináció a duplájába kerül. Ez igazán pénztárcabarát lehetőség – a zoknit, sapkát, kesztyűt és a síruha alá való dresszt mindenképpen meg kell vásárolnunk.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gondokat nekünk kell megoldani

Sólyom László újévi beszédében óvott a lejárató kampánytól, a teljesíthetetlen ígéretektől. Tovább olvasom