Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A somogyi polgármesterek ragaszkodnak a szárnyvonalakhoz

Jelenlegi állapotukban a Volán-társaságok nem tudják kiváltani a vasúti közlekedést - vélekedtek az önkormányzatok vezetői.
A somogyi polgármesterek ragaszkodnak a szárnyvonalakhoz, mert szerintük a leszakadó, hátrányos helyzetű települések még inkább elzártak lesznek, ha megszűnik a vasúti közlekedés - hangzott el szerdán Kaposváron azon az egyeztető megbeszélésen, amelyet Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy megyei közgyűlés elnöke kezdeményezett a vasúti szárnyvonalak helyzetéről.

A megbeszélésen az érintett települések - 30 falu és négy város - polgármesterei egyöntetűen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a szárnyvonalakra szükség van, megszüntetésük helyett pedig inkább a fejlesztésükre lenne szükség.

Jelenlegi állapotukban a Volán-társaságok nem tudják kiváltani a vasúti közlekedést - vélekedtek az önkormányzatok vezetői, felvetve azt is, hogy a kormány által ígért közúti közlekedés fejlesztése, csakúgy, mint a vasúté, csak ígéret maradt.

A közgyűlés elnöke közölte: a jelenlegi ismeretek szerint Somogy megyében öt vonalon 170 kilométer vasútvonal megszüntetését tervezik. Ez ellen minden érintett település tiltakozik, amit az is igazol, hogy két igazoltan távollévő, ám a jelenlévőkkel egyetértő polgármester kivételével valamennyi önkormányzati vezető fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a szárnyvonalak sorsáról tartott megbeszélésen - mondta Gelencsér Attila, hangsúlyozva: a megszüntetésre ítélt szárnyvonalakon naponta kétezer ember utazik, a vonalak hiánya így 80 ezer somogyit érintene.

Gelencsér Attila javaslatára a résztvevők egy petíciót fogalmaztak meg, amelyet továbbítanak a miniszterelnöknek, a szaktárca vezetőjének és államtitkárának.

A közgyűlés elnöke közölte továbbá, hogy élnek felterjesztési jogukkal, azaz testületi határozattal tiltakoznak a szárnyvonalak bezárása ellen. Egyúttal azt kérte a települések vezetőitől, hogy saját képviselő-testületük is hasonlóképpen járjon el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külső jegyellenôröket szerződtetett a BKV

Nettó 840 forintos óradíjjal a DI-SEC Discrate Security Személy- és Vagyonvédelmi Kft. nyerte meg… Tovább olvasom