Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A soproni BMX-esek remekeltek az Eb-futamokon

BMX Európa-bajnoki és Európa-kupa-futamot rendeztek a múlt hét végén Sopronban. A helyi Eurosys BMX SE versenyzői kitettek magukért. A profi Elit-kategóriában vasárnap szenzációs versenyzéssel 5. helyezést szerzett Radasics Vilmos mellett sok-sok helyi versenyző ért el figyelemre méltó eredményt.

Igazi sport

Mire is van szükség ahhoz, hogy valaki jó BMX-es legyen? Robbanékonyságra, gyorsasági állóképességre, bátorságra, jó helyzetfelismerő képességre, villámgyors döntéshozatalra. Az első két tulajdonság fejleszthető, s talán ezért is tart az alapozáskor oly sok atlétikai jellegű foglalkozást a sikerkapitány, Nyikos Tivadar. A többi már a versenyzőn múlik. Bizony, bátorságra is szükség van, hiszen „landolva” egy-egy emelkedőről, vagy a jobb pozícióért küzdve egy kanyarban jó nagyokat lehet esni, volt is dolguk a mentősöknek.
A kívülálló, laikus számára csupán egyetlen dolog volt zavaró az Eb- és Ek-futamokon. Az, hogy a versenyeken, amelyeken a BMX-esek elvileg saját hazájukat képviselik, nem nemzeti színű szerelésben, hanem az őket támogató cég vagy gyár mezében versenyeztek. Így aztán volt olyan futam, amelyben három különböző ország versenyzője tekert azonos színű szerelésben. Nincs semmi baj a céges logókkal, feliratokkal, de attól még talán a versenyző tekerhetne saját nemzeti színű szerelésben.

Megszállott szülők

Ahhoz, hogy a soproni versenyzők ilyen remekül szerepeljenek, nélkülözhetetlen volt a pályát megépítő, s a verseny során a legkülönbözőbb teendőket ellátó, megszállott szülők áldozatvállalása. Volt, aki „szpíkerkedett”, más a futamok eredményeinek kinyomtatásánál segédkezett, megint mások a pályát tartották karban, locsolták, gereblyézték, s akadtak, akik az üdítőket vitték a versenybíróságnak, az egészségügyi stáb tagjainak. A siker az övék is.
A legértékesebb Radasics Vilmosnak a profik, a kontinens legjobbjai között kivívott 5. helyezése volt, ez Európára szóló eredmény. Táp Imre mindkétszer nyerte a maga kategóriáját. Igaz, csak heten indultak a futamában – a többieket legyőzte. Balogh Ákos egyszer nyert, egyszer 6. lett – remek szereplés. A két kategóriában is versenyző Rozsenich Gábor a négy versenyéből mindössze egyszer nem került döntőbe, egy győzelem, egy 3. és egy 6. hely a remek mérlege. Bátyja, Bence két bronzzal zárt, gazdag volt a családi éremtermés. Kovács Péter egy ezüstöt vihetett haza. A legkisebbeknél Lázár Mihály, a 13–14 éves lányoknál pedig Kotsis Klára szerzett értékes helyezéseket, mindkét napon a döntőbe jutva.

Jutalmat érdemelnek

Annak idején, amikor a soproni futballcsapat Magyar Kupát nyert, a város 10 millió forint jutalmat adott az együttesnek. Megérdemelték, s természetesen senki nem irigyelte a futballistáktól. Ezeket az eredményeket e kis klub versenyzői – igaz, hazai pályán, ami mint mindenütt, itt is előny – Európa legjobbjai között érték el. E kis alkotóműhely tagjai a sokkal jobb feltételek, profi körülmények között készülő, télen is meleg éghajlaton edzőtáborozó franciákkal, lettekkel, hollandokkal is felvették a versenyt. A soproniak bőven megérdemelnének városuktól egy, a futballisták jutalmához hasonló nagyságrendű segítséget. Mind eredményeikkel, mind a verseny szervezésével öregbítették Európában a város hírnevét...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom