Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

A soproni orvosok is perelik kórházukat

Folytatás az 1. oldalról

Azért a vasi fővárosban, mert az egyik érintett orvos rokona a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Bíróságon dolgozik. Az általunk megkérdezett orvosok a jogerős ítélet előtt nem kívántak nyilatkozni. Mint ismert, az országban több per is zajlik ezekben a hetekben, hónapokban, és már közbenső jogerős ítélet is született. A perek tárgya – némileg leegyszerűsítve – az ügyeleti díjak elszámolása.
Dr. Sárdy Pétertől, a helyi kamara elnökétől megtudtuk, az orvosok értelemszerűen az országos kamarához fordultak, mert a központi szervezet tud számukra jogi hátteret biztosítani, de ismeri az ügy részleteit, és teljes erkölcsi támogatásukat élvezik a bírósághoz fordult orvosok.
– A magyarországi jogszabá-

lyok szerint a munkáltatók szabályosan járnak el, de az uniós irányelvek szerint nem – mondotta érdeklődésünkre dr. Gyovai Sándor, a Magyar Orvosi Kamara által felkért ügyvéd.

– Korábban az unióban is több per volt, s az Európai Bíróság úgy foglalt állást, az ügyelet munkaidőnek számít. Azt szeretnék az orvosok, ha ezt az irányelvet – amelyet az Európai Unió a 2003/84-es számmal jelöl – a magyar bíróságok is érvényesítenék a joggyakorlatban. Kétségkívül furcsa helyzet alakult ki, mert a magyar állam mulasztott, amikor ebben a kérdésben nem végezte el a jogharmonizációt, hiszen felmentést sem kapott alóla.
Dr. Gyovai Sándor elmondta, álláspontja szerint 2004 májusáig visszamenőleg több tízmilliárd forint jár a magyar orvosoknak.
Az már más kérdés, hogy ebből mennyi kerül kifizetésre, de azok, akik perelnek, jó eséllyel számíthatnak arra, hogy hozzájutnak követelésükhöz. A közbenső jogerős ítélet azt jelenti, hogy a munkaügyi bíróságok helyt adtak a követeléseknek, de azok összegéről nem döntöttek. Ezt a feladatot visszautalták az elsőfokú bíróságoknak. Az „orvosperek” érdekes fejleménye, hogy az alperes székesfehérvári kórház perbeavatkozóként behívja a magyar államot, hiszen a munkavállaló az ügyeleti díjak, illetve a helytelen ügyeleti idő számítása miatt a munkaadóját kénytelen perelni, de e mögött nyilvánvalóan az áll, hogy nem tud – mármint az adott kórház – helytállni, mert ez a mindenkori kormány felelőssége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajka 142 millió forintra pályázott

Interreg-pályázaton nyerne 142 millió forintot a rajkai önkormányzat egy Németjárfalu (Deutsch… Tovább olvasom